Κατηγορίες εναντίον μίας διερμηνέα του Πενταγώνου, η οποία αποκάλυψε τα ονόματα πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ στο Ιράκ σε πρόσωπα που συνδέονται με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια, απήγγειλαν οι αμερικανικές αρχές.
Η Μάριαμ Τόμσον, 61 ετών από το Ρότσεστερ της Μινεσότα, εργαζόταν από τα μέσα Δεκεμβρίου για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, και είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Την επομένη των αμερικανικών πληγμάτων εναντίον φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στις 29 Δεκεμβρίου, η διερμηνέας κοίταξε τους φακέλους των πληροφοριοδοτών των αμερικανικών δυνάμεων όπως και τις πληροφορίες που παρείχαν.
Μετά τη σύλληψη στις 27 Φεβρουαρίου, η Τόμσον παραδέχθηκε ότι έδωσε τις πληροφορίες για τις ταυτότητες των πληροφοριοδοτών σε έναν Λιβανέζο «για τον οποίο αισθανόταν έλξη», σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα.
Ο Λιβανέζος αυτός είναι πατέρας αξιωματούχου της κυβέρνησης το Λιβάνου και «προφανώς είχε σχέσεις με τη Χεζμπολάχ», διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.
Η Τόμσον «απέκτησε πρόσβαση σε δεκάδες φακέλους που περιείχαν στοιχεία για τις πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, περιλαμβανομένων των πραγματικών τους ονομάτων, δεδομένα προσωπικής ταυτοποίησης, πληροφορίες για τους συγγενείς τους και τη φωτογραφία τους, καθώς και μηνύματα που αναφέρουν λεπτομερώς τις πληροφορίες που έχουν δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση», διευκρίνισε το υπουργείο.
Κατηγορείται για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικών με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σε εκπροσώπους ξένης κυβέρνησης, ένα αδίκημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.
Δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικάνου σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης στο Κιρκούκ, ο αμερικανικός στρατός έπληξε πέντε βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία ενός κινήματος που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, την Καταέμπ Χεζμπολάχ. Από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και 51 ακόμη τραυματίστηκαν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP