Κυρίως οικονομικοί οι μετανάστες που ανταποκρίνονται στην τουρκική έκκληση να περάσουν στην ΕΕ από τα ελληνοτουρικά σύνορα αναφέρει το Bloomberg – Η μάχη για το Idlib θα μπορούσε να εξαπολύσει δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα
Μεταξύ του πλήθους που εμφανίστηκς στην παραμεθόρια πύλη του Pazarkule της Τουρκίας και θέλησε να περάσει στην Ελλάδα και μια νέα ζωή ήταν ο Mohammed Riza Ansari, 31χρονος εργάτης κατασκευής.
Όπως και πολλοί που κατασκήνωσαν στα σύνορα την Κυριακή, ο Ανσάρι περίμενε με αγωνία από τότε που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανοίγει τα δυτικά σύνορά της στην Ευρώπη ως απάντηση στις προσφυγικές πιέσεις από τη Συρία. Όπως πολλοί από αυτούς, δεν διέφυγε από τον πόλεμο στη Συρία.
“Μου αρέσει εδώ, αλλά δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα στην Τουρκία πια, δεν υπάρχει δουλειά για μένα”, δήλωσε ο Ansari, Αφγανός που ζει στην κεντρική Τουρκία εδώ και ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. “Οι γονείς και τα αδέλφια μου σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Δεν έχω να χάσω τίποτα. Έτσι όταν άκουσα ότι άνοιξαν τις πόρτες, είπα θα το προσπαθήσω”.
Τα 3,6 εκατομμύρια κατοίκων της Συρίας στην Τουρκία, αποτελούν τα δύο τρίτα του μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας, αλλά μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός εμφανίστηκε στα δυτικά σύνορα αφού ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ελεύθεροι να τα διασχίσουν.
Ο κίνδυνος για τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η μάχη που ξέσπασε για το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία ξεκλειδώνει ένα νέο κύμα προσφύγων που περνούν από την Τουρκία στην Ευρώπη και μετατρέπουν τις απειλές του Ερντογάν σε πραγματικότητα. Η παρούσα καθήλωση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία μπορεί έτσι να είναι άστοχη και ο πραγματικός κίνδυνος έγκειται στα νότια σύνορά της με τη Συρία.
Μία σημαντική ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι ότι η εξελισσόμενη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι μόνο μια μικρή γεύση του τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει άλλη έξοδος προσφύγων από την Idlib, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν αναμένεται να ανοίξει τις πύλες, προκαλώντας μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο διπλωμάτης, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Ο Ερντογάν μπορεί ακόμη να χρειαστεί ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς θα επιδιώξει την ιστορική συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το μέλλον της Συρίας, που έχει οριστεί για την Πέμπτη. Η τακτική του να απειλεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με τους πρόσφυγες έχει συναντηθεί με θυμό, σε μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξαρτάται από την Ευρώπη οικονομικά και έτσι ο άσος στο μανίκι του δεν είναι τόσο δυνατός όσο φαίνεται.
Υπάρχει ένας απλός λόγος για την απροθυμία των Συρίων να κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι στα σύνορα της ΕΕ που υπερασπίζεται ισχυρά η Ελλάδα: έχουν πολλά να χάσουν μετά την εγκατάστασή τους στην Τουρκία.
Οι επίσημες εκτιμήσεις φέρνουν τον αριθμό των Σύρων που γεννήθηκαν στη γειτονική Τουρκία από τότε που οι γονείς τους εκτοπίστηκαν από τον εννεαετή εμφύλιο πόλεμο σε περίπου μισό εκατομμύριο. Η Κωνσταντινούπολη σήμερα φιλοξενεί δραστήριες συνοικίες της Συρίας, όπου οι τοπικές επιχειρήσεις ευδοκιμούν εν μέρει χάρη στο εμπόριο από τη συριακή κοινότητα.
Ως εκ τούτου, η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τις πόρτες “απευθύνεται κυρίως σε παράνομους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, οι οποίοι κινδυνεύουν με απέλαση, περισσότερο από τους Σύρους πρόσφυγες”, δήλωσε ο Μουράτ Ερντογάν, καθηγητής στο τουρκικό γερμανικό πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-03/erodgan-s-real-eu-threat-lies-on-the-border-to-syria-not-greece