Η εξέταση των δειγμάτων γίνεται με μοριακές δοκιμές σε εργαστήριο με αυξημένες προδιαγραφές βιολογικής ασφάλειας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης
Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ βρίσκεται το ένα από τα τρία εργαστήρια στην Ελλάδα όπου γίνεται έλεγχος δειγμάτων για το νέο κορωνοϊό. Τα δείγμα λαμβάνεται από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό, πρόκειται δηλαδή για επίχρισμα είτε της μύτης είτε του φάρυγγα. Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί εδώ 35 δείγματα τα οποία ήταν όλα αρνητικά.
Η εξέταση τους γίνεται με μοριακές δοκιμές σε εργαστήριο με αυξημένες προδιαγραφές βιολογικής ασφάλειας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης. Αυτό που γίνεται ουσιαστικά είναι η ταυτοποίηση ή μη της παρουσίας του γενετικού υλικού του ιού. Ο στόχος είναι οι απαντήσεις να δίνονται την ίδια μέρα, προκειμένου να μπαίνουν σε απομόνωση οι ασθενείς αν εντοπιστεί ο ιός.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jdNGSS8Q8ko&w=711&h=400]
.
«Ο ιός αυτός ανήκει σε μια ομάδα κορωνοϊών, στην ουσία το γενετικό του υλικό έχει μεγάλη ομοιότητα με άλλους κορωνοϊούς της οικογένειας, οπότε οι δοκιμές αυτές σε γενετικό επίπεδο στην ουσία θα πρέπει να αποκλείουν την παρουσία άλλων κορωνοϊών και να επιβεβαιώνουν την παρουσία του νέου κορωνοϊού», λέει ο μοριακός βιολόγος και Προϊστάμενος του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης του Ινστιτούτου Παστέρ.
Οι εξετάσεις των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ γίνονται με βάση τις εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην Ευρώπη τα εργαστήρια που ασχολούνται με την ταυτοποίηση του ιού εφαρμόζουν διάφορα πρωτόκολλα αλλά βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους για ανταλλαγή πληροφοριών.
Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα στη μοριακή ανίχνευση του νέου κορωνοϊού, ειδικά εάν έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν αποκλείει τη μόλυνση.
Όταν υπάρχει ισχυρή υποψία για σοβαρή νόσηση, συνιστά την επανάληψη με δείγματα από το κατώτερο αναπνευστικό.
euronews