Θάνατος εξ ουρανού -75 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 13 Φεβρουαρίου 1945 240 βρετανικές βόμβες τύπου Λάνκαστερ κατευθύνονται προς τη Δρέσδη. Στις 21:45 το βράδυ ενεργοποιούνται οι σειρήνες, οι οποίες – μαζί με τις εκρήξεις – θα σημάνουν την καταστροφή της πόλης.

Η φρίκη του πολέμου
vomvardismos dresdis dw1
Περίπου 250 εμπρηστικές βόμβες, 3.000 εκρηκτικές βόμβες και 400.000 βόμβες θερμίτη σκοτείνιασαν τον ουρανό. Η Δρέσδη είχε τότε 630.000 κατοίκους, κάτι που την καθιστούσε μία σχετικά ασήμαντη πόλη για την εξέλιξη του πολέμου.
Μία πόλη τυλίγεται στις φλόγες
vomvardismos dresdis dw2
Μέσα σε μόλις 23 λεπτά οι βόμβες σκεπάζουν την Δρέσδη, το κέντρο της τυλίγεται στις φλόγες… Μία ακόμη βρετανική επίθεση, την οποία ακολουθεί και μία αμερικάνικη, ισοπεδώνουν ολοσχερώς μεγάλα τμήματα της πόλης. 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο γυναίκες θα ξαναχτίσουν την πόλη
vomvardismos dresdis dw3
Ένα από τα πιο γνωστά κεφάλαια των μεταπολεμικών χρόνων είναι εκείνος των γυναικών που ξαναέχτισαν τη Γερμανία μέσα από τα συντρίμια της. Καθώς πολλοί άντρες δεν γύρισαν πίσω από τον πόλεμο, έπεσε στα δικά τους χέρια η ευθύνη για την ανοικοδόμηση των πόλεων.
Το μνημείο της καταστροφής
vomvardismos dresdis dw4
Η μπαρόκ εκκλησία Frauenkirche στη Δρέσδη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς. Μεταξύ 1994 και 2005 αναστηλώνεται με δωρεές από όλο τον κόσμο – μάλιστα ένας βρετανός καλλιτέχνης, του οποίου ο πατέρας ήταν πιλότος κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της πόλης, ανέλαβε να ξαναφτιάξει τον σταυρό που κοσμεί τον τρούλο του ναού.
Η Δρέσδη σήμερα: Μία διάσημη μπαρόκ πόλη
vomvardismos dresdis dw5
Σήμερα η μητρόπολη της Σαξονίας έχει και πάλι τη φήμη μίας από τις πιο όμορφες πόλεις στη Γερμανία. Με μία πληθώρα μνημείων και κτισμάτων μπαρόκ αρχιτεκτονικής, η πόλη με τους 550.000 κατοίκους, μαγνητίζει τουρίστες, αρχιτέκτονες και μουσικούς.
dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ