Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της Φανούλας Αργυρού, εξαιρετικά επίκαιρη.
Στο περιβόητο πρόσφατο σεμινάριο στην ΄Υδρα (8-10.10.04) το οποίο διοργανώθηκε ουσιαστικά μεταξύ του βρετανικού Υπ. Εξωτερικών (Φόρειν ΄Οφις) και του ΕΛΙΑΜΕΠ αποκλείστηκε η επίσημη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε ο Μάριος Κάρογιαν στην ‘Σημερινή’.
Τι εστί όμως ΕΛΙΑΜΕΠ και γιατί η συντριπτική πλειοψηφία όλων εκείνων που έλαβαν μέρος με ιδιαίτερη πρόσκληση (μόνον!) ήσαν ένθερμοι υποστηρικτές και προωθητές του Σχεδίου Ανάν 5;
Ελληνικό ΄Ιδρυμα Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής
Το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που εκ πρώτης όψεως ένας δεν αντιλαμβάνεται τι πράγματι αντιπροσωπεύει και προωθεί. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, γράφει ότι από την ίδρυσή του το 1988 λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα, που στόχο έχει μεταξύ άλλων την επιμόρφωση πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών σε διάφορους τομείς όπως στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, την πρόληψη κρίσεων, την επίβλεψη δημοκρατικών εκλογών και την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών, για τη δημιουργία διεθνών δικτύων που προωθούν τη συνεργασία και την ειρήνη. ΄Οσον αφορά τα έσοδα του Ιδρύματος, αυτά προέρχονται, γράφει, ‘κυρίως από την εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και από χορηγίες από διεθνείς οργανισμούς και κοινωφελή ιδρύματα’.
΄Ομως, ο ρόλος του ΕΛΙΑΜΕΠ μέσω των υψηλόβαθμων μάλιστα μελών του ξεκινώντας από τον πρόεδρό του, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοστάτες στην αποδοχή του Σχεδίου Ανάν 5, εκ των πραγμάτων χαρακτηρίζεται ύποπτος το ελάχιστον.
Halki International Seminars
Αλλά με ελάχιστη έρευνα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Το ίδρυμα λειτουργεί παραπλεύρως και το Halki International Seminars μέσω του οποίου γίνεται η όλη εργασία των στόχων του.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ το Halki International Seminars (μέσω του οποίου γίνονται σχεδόν οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις από αμερικανικές, ευρωπαϊκές και άλλες πηγές όπως το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τα αμερικανικά ιδρύματα), ξεκίνησε τη λειτουργία του δύο χρόνια αργότερα, το 1990 στη μικρή επώνυμη νήσο του Αιγαίου πλησίον της Ρόδου. Θεωρείται δε από τον κύριο οργανισμό (ΕΛΙΑΜΕΠ) ως το καμάρι και γόητρό του μέσω του οποίου εκπαιδεύουν νέους ηγέτες! ΄Οπως γράψει χαρακτηριστικά στα αγγλικά:
“The Halki International Seminars are the pride and joy of ELIAMEP forming the core of its training activities for young leaders. The H.I. Seminars have been held since 1990 on the small island of Halki in the Aegean (off the island of Rhodes)…”
Φυτώριο νέων ηγετών στα μέτρα των ‘πελατών’!
Το ΕΛΙΑΜΕΠ ουσιαστικά χρηματοδοτείται αδρά από κύριους οργανισμούς ευρωπαικούς (περιλαμβανομένων και βρετανικών βεβαίως όπως στην περίπτωση του σεμιναρίου της ΄Υδρας – μια συνεργασία που ξεκίνησε πριν 5 περίπου χρόνια) για να περνά τις επιθυμίες των πελατών του στην προετοιμασία ΝΕΩΝ ΗΓΕΤΩΝ (young leaders) ή ΟΠΑΔΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ οι οποίοι θα είναι επιμορφωμένοι και καθοδηγούμενοι βεβαίως από τις απόψεις εκείνες που επιβάλουν οι χορηγοί του ιδρύματος και ‘πελάτες’ του. (΄Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τον προβοκατόρικο ρόλο του ΠΡΙΟ της Νορβηγίας).
Η χρηματοδότηση
Μεταξύ άλλων αδιευκρίνιστων πόρων –σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Halki International Seminars – το ίδρυμα χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαική ΄Ενωση, το ΝΑΤΟ, το Ινστιτούτο της Ε.E για Μελέτες Ασφάλειας, το Ελληνικό ΥΠΕΞ, το Ελληνικό Υπ. Αιγαίου και το Ελληνικό Υπ. Πολιτισμού, το Frederick Ebert Foundation, Bartesmann Foundation, Soros Foundation, The Volkwagen Foundation, the Carnegie Endowment for International Peace, the Rockefeller Foundation και το International Center for Black Sea Studies.
(Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιχάλη Ιγνατίου το ίδρυμα Rockfeller είχε χρηματοδοτήσει και το ‘Σεμινάριο της Ρώμης’ του 1973…Τότε που παίχτηκε η μοίρα της Κύπρου’ –βλέπε βιβλίο του συγγραφέα – έκδοση Ποντίκι 1989).
Και οι ‘Φίλοι της Κύπρου’ Βρετανοί- εκ προμελέτης όμως όχι η Κυπριακή Δημοκρατία!
Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η γράφουσα από Βρετανό βουλευτή στο Σεμινάριο παρευρέθηκαν περίπου 40 άτομα και ιεραρχικό στέλεχος της βρετανο-κοινοβουλευτικής ομάδας ‘Φίλοι της Κύπρου’ συν βεβαίως βεβαίως του αρχιτέκτονα του εκτρώματος Ανάν Σερ Ντέβιντ Χάνει και του υφυπουργού Ντένις Μακσέιν. Και κάθισαν ξεδιάντροπα και συζήτησαν εκτενώς το Κυπριακό ζήτημα, το ‘πως προχωράμε από εδώ και εμπρός μετά τα δεδομένα της 24ης Απριλίου’, το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και κατεχομένων κ.α. Αυτοί είναι οι …φίλοι! Και όλα εν τη εκ προμελέτης απουσία του… θύματος – της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος της περιβόητης ομάδας ‘φιλίας’ που έλαβε μέρος, είναι το ίδιο που έτρεξε ‘καθ΄υπόδειξη’ βεβαίως του Φόρειν ΄Οφις, να βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα του αναγιωτού τους ‘μεχμετσίκ’ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ…
Εδώ να ξαναλεχθεί και υπογραμμιστεί – είναι τεράστιας σημασίας γιατί από αυτή την κίνηση χαρακτηρίζεται και ο ύποπτος ρόλος και στόχος των διοργανωτών – οι τελευταίοι αρνήθηκαν επίσημη εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ζήτησε το λόγο ούτως ώστε να μην είναι μονόπλευρες και μονομερείς οι τοποθετήσεις επειδή θα συμμετείχαν μονο προσωπικότητες του ‘ΝΑΙ’.
Διασύνδεση ΠΡΙΟ/Χρίστου Στυλιανίδη με ΕΛΙΑΜΕΠ
Παράλληλα, είναι ουσιώδης σημασίας να προσθέσουμε και την διασύνδεση που εντοπίσαμε στην ιστοσελίδα του οργανισμού με τον Dan Smith. Ο Ντάν Σμιθ είναι ως γνωστόν ο ξένος πληρωμένος προβοκάτορας για την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικεφαλής (Project Leader) της ανανικής ομάδας του ΠΡΙΟ (΄Οσλο) και καθοδηγητής των επίλεκτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αποτελούν το πυρήνα της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο. Ο εν λόγω ‘ηγέτης’ έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα ‘visiting Fellows Programme’ του ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο διαρκεί μεταξύ έξι εβδομάδων και έξι μηνών…
Συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών για το Κυπριακό-εξουδετερώση βέτο
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της ‘Σ΄ (25.10.04) επιβεβαιώνεται η άποψή ότι ΠΡΙΟ και ΕΛΙΑΜΕΜ διατηρούν στενές σχέσεις. Και ως εκ τούτου συμπεραίνεται ότι έχουν και κοινούς χρηματοδότες/πελάτες. Σε δεύτερη φάση της ‘διατεταγμένης υπηρεσίας τους’ προσπαθούν να εξουδετερώσουν κάθε πιθανότητα χρησιμοποιήσεως του δικαιώματος βέτο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της τουρκικής ένταξης και ταυτόχρονης αναβάθμισης των κατεχομένων…
“Στις 5/3/2003 συζήτηση ‘Brainstorming’ με τον Χρίστο Στυλιανίδη. Την 1/3/04 συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη με θέμα ‘Το Κυπριακό μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης’. Στις 30/3/04 συνάντηση στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Συνέχεια και στις 5/4/04. Στις 29/4/04 ‘Το Κυπριακό μετά το δημοψήφισμα: Η Ευρωπαϊκή Διάσταση’. Στις 6/5/04 ‘Μετά το δημοψήφισμα τι;’. Στις 17/5/04 ‘Γιατί οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν ΟΧΙ’. Μέσω του ΕΛΙΑΜΕΠ, η γνωστή ομάδα του ΠΡΙΟ πραγματοποίησε συνέδρια για το Κυπριακό σε συνεργασία με το ‘Πολιτικό Κέντρο Κωνσταντινούπολης’ (Istanbul Policy Center)στις 19/7/2001 και 21/10/2002 στην Αθήνα, στις 12/4/03, 2/6/03 και στις 26/9/03 μέχρι 28/9/03 στην Λευκωσία”!
Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια/συγγραφέας, Λονδίνο, 26.10.04.