Τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της διπλωματικής σκακιέρας… τσεκάρει η κυβέρνηση, όσο η Άγκυρα και ο πρόεδρος της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνουν την ένταση της προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
του Δημήτρη Γκάτσιου
Με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις ολιγοήμερες διακοπές του στο Μέτσοβο, το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται σε χωροχρόνο EastMed.
Στις 2 Ιανουαρίου, θα υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία από τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό, στον οποίο η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αναμένεται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας στο γεωπολιτικό χάρτη.
“Ο EastMed είναι έργο νόμιμο, λογικό, οικονομικό, βιώσιμο. Μπορεί να μεταφέρει, ως εναλλακτική πηγή, φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, να συμβάλει ώστε να διαφοροποιηθούν οι πηγές προέλευσης και διέλευσης, να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια που είναι πάρα πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, δε μπορεί ούτε η ίδια ούτε κάποιος άλλος να αντιπαρατεθεί σε κάτι το οποίο έχει έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπλοκάρει ένα κράτος τη βούληση άλλων κρατών, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, χώρες οι οποίες βλέπουν να θίγεται το Διεθνές Δίκαιο από τουρκικές προκλητικές ενέργειες, μπορούν να κινήσουν οποιαδήποτε διπλωματική ομπρέλα προστασίας”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.
Αμέσως μετά τις υπογραφές για τον EastMed, το κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσουν να κινούνται σε ρυθμούς “Λευκού Οίκου”, ενώ στο προσκήνιο θα έρθει και η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας., η οποία θα λάβει χώρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.
Πρόκειται, όπως παρατηρούν στελέχη, για μία εξαιρετικά σημαντική κίνηση, η οποία θα έρθει για να σηματοδοτήσει το έντονο ενδιαφέρον του Παρισιού για όσα λαμβάνουν χώρα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι θα σταλούν και νέα σήματα προς την Άγκυρα και τον πρόεδρο, Ερντογάν.
Η 7η Ιανουαρίου, πάντως, θεωρείται η πλέον κομβική ημερομηνία για τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στο Οβάλ Γραφείο, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των προκλητικών ενεργειών της γείτονος.
Τουρκία, “συμφωνία” Άγκυρας-Τρίπολης, αγωγός EastMed, αμυντική συνεργασία, ενέργεια, εξωτερική και περιφερειακή πολιτική, νέες τεχνολογίες, αλλά και οι προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων που μπορούν να γίνουν σε μία Ελλάδα που οδεύει προς την ανάπτυξη, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τον πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από κορυφαίους υπουργούς, γεγονός που αποτυπώνει τις προσδοκίες της Αθήνας για τη νέα σελίδα στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.