Σε βαρυσήμαντες δηλώσεις προέβη στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Sigma ο Κυριάκος Κούσιος, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κούσιος είπε πως η Κύπρος πιθανώς να μπορεί να συζητήσει με την Τουρκία μέσω Ισραήλ.
Σε ερώτηση του Ανδρέα Δημητρόπουλου αν ανησυχεί για τις πληροφορίες πως η Τουρκία ρίχνει γέφυρες στο Ισραήλ προκειμένου να δημιουργήσουν κοινό αγωγό φυσικού αερίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς θα είμασταν πολύ ευτυχείς αν υπήρχε δυνατότητα να συζητήσουμε με την Τουρκία για να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης. Δυστυχώς η Τουρκία δεν μας αναγνωρίζει και δεν προτίθεται να το κάνει αυτό. Αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω τρίτων χωρών και μέσω διαδικασιών οι οποίες θα έχουν σχέση με τις διμερείς ή τριμερείς σχέσεις που έχουμε εμείς. Απ’ εκεί και πέρα η πολιτική της Τουρκίας για προσέγγιση άλλων χωρών, π.χ. του Ισραήλ, σίγουρα δεν μας ανησυχεί. Αντίθετα, βλέπουμε ότι θα μπορούμε μέσω του Ισραήλ να μιλήσουμε με την Τουρκία, πιθανώς.»
Για το ζήτημα της εκδίωξης από τους Τούρκους του ισραηλινού ερευνητικού σκάφους, ο κ. Κούσιος, αρχικά απολογήθηκε για την παρεξήγηση ως προς τον τρόπο που έγινε η πληροφόρηση σχετικά με το συμβάν, ο κ. Κούσιος από την ημέρα που ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάτι τέτοιο δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του. Στη συνέχεια, και με τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι «στις 18 Νοεμβρίου ένα ωκεανογραφικό σκάφος του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν είχε ειδοποιηθεί με ασύρματο από τουρκικό πολεμικό πλοίο να αποχωρήσει από την περιοχή την οποία η Τουρκία θεωρεί ως αμφισβητούμενη. Ο καπετάνιος του πλοίου επέλεξε να απομακρυνθεί». Πρόσθεσε πως ο καπετάνιος ενημέρωσε για το τι είχε συμβεί.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=I-_9dep5obo&w=693&h=450]
.
Σχετικά με τις πληροφορίες για 280 αιτήσεις Ελληνοκυπρίων για αποζημίωση της κλαπείσας περιουσίας τους στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο δημοσιογράφος του Sigma υπενθύμισε πως υπολογίζεται πως έχουν γίνει περίπου 6600 αιτήσεις μέχρι στιγμής από την λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Στην ερώτηση «πως αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ένα τέτοιο φαινόμενο, από πολίτες που σου λέει, εγώ πάω εκεί να πάρω την αποζημίωσή μου γιατί δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί κάτι καλύτερο» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε:
«Διαχρονικά, η αντιμετώπιση αυτού του θέματος ήταν η ίδια. Εμείς δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τον οποιοδήποτε πολίτη θα ήθελε να προσφύγει σε αυτή την ‘Επιτροπή’. Από την άλλη, η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές και δεν είμαστε θετικοί, αν θέλετε, σ’ αυτές τις προσφυγές. Διότι, πέραν από πολλά άλλα, πέραν από το θέμα αρχής, το θέμα το πολιτικό κλπ, οι αποζημιώσεις οι οποίες δίδονται, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, είναι πολύ πολύ πιο χαμηλές από την τρέχουσα αξία. Μεταξύ άλλων πολλών.»
Για το θέμα των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είναι δυστυχώς μία ακόμη ένδειξη, ή απόδειξη, ότι η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στα κατεχόμενα εδάφη μας». Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η νέα ενέργεια της Τουρκίας σίγουρα δεν αποκλιμακώνει την κατάσταση, σίγουρα επιβαρύνει μια ήδη τεταμένη κατάσταση και σίγουρα δεν μας ικανοποιεί καθόλου». Διαβεβαίωσε πως «από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν μέσω του ΥΠΕΞ. Θεωρώ ότι δεν είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ό,τι μπορούμε όμως να κάνουμε, σας διαβεβαιώ ότι το κάνουμε».
Στην υπενθύμιση πως οι παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας χρονολογούνται και ενδεχομένως οι καταγγελίες και οι επιστολές της κυπριακής κυβέρνησης απλά καταλήγουν στα συρτάρια των διεθνών οργανισμών, ο κ. Κούσιος είπε:
«Σας διαβεβαιώ πως δεν είναι μόνο επιστολές διαμαρτυρίας που δίδονται, αλλά, πιστέψτε, δεν θα ήθελα, από αέρα, να προειδοποιώ την Τουρκία τι μέτρα θα πάρουμε και σε ποιους οργανισμού ή φόρα θα προσφύγουμε.» Συνέχισε πως «γνωρίζουμε ως κυβέρνηση την πρόθεση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο Λευκονοίκου για τον σκοπό αυτό εδώ και αρκετό καιρό. Δεν περιμέναμε να το μάθουμε, προφανώς, από τα δελτία ειδήσεων κάποιων ραδιοσταθμών.»
SigmaLive