Τεράστια οικολογική καταστροφή για τη λίμνη που μοιράζονται Ελλάδα, Αλβανία και ‘Β. Μακεδονία’…
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη ‘Βόρεια Μακεδονία’ αποκαλύφθηκε την δεκαετία του 1980. Βρισκόταν στον πυθμένα της λίμνης των Πρεσπών. Τα νερά υποχώρησαν και συνεχίζουν να υποχωρούν έκτοτε. Πλέον η εκκλησία βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα μακριά από την όχθη της λίμνης.
«Από το 2018 έως σήμερα» περιγράφει ο κάτοικος της περιοχής Ζντράβκο Λαζαρέβσκι «η λίμνη έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 35 με 40 μέτρα».
Στην πλευρά της ‘Βόρειας Μακεδονίας’, το μετεωρολογικό ινστιτούτο καταγράφει αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
Θεωρείται μία από τις αιτίες του φαινομένου.
“Η πτώση της στάθμης της λίμνης των Πρεσπών οφείλεται κυρίως σε φυσικούς παράγοντες. Στην παρατεταμμένη ξηρασία της προηγούμενης περιόδου, την έλλειψη βροχοπτώσεων και τον σχετικά ξηρό χειμώνα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αύξηση στη θερμοκρασία”.
Ατανάς Ουγκρινόβσκι
επικεφαλής υδρομετερεωλογικού ινστιτούτου ‘Β. Μακεδονίας’
.
One step further for transboundary water monitoring in #PrespaLake
Water quality monitoring scientists from the 3 sides of Prespa basin met in Stenje to build on the cross-border cooperation initiative taken a year ago on the other side of the lake.
More: https://t.co/r2M4OZdS4D pic.twitter.com/37ddtSLg2R— MedWet (@MedWetOrg) November 14, 2019
.
Τη λίμνη των Πρεσπών μοιράζονται Ελλάδα, Αλβανία και ‘Βόρεια Μακεδονία’. Στη ‘Βόρεια Μακεδονία’, η λίμνη αποτελούσε πόλο έλξης τουριστών. Όσο, όμως, υποχωρεί, τόσο μειώνονται και τα έσοδα της φτωχής αυτής περιοχής.
“Δε νομίζω ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον. Η λίμνη υποχωρεί γρήγορα, στη θέση της μένει βούρκος και λάσπη. Ο κόσμος φεύγει από εδώ. Έρχονται για επίσκεψη, βλέπουν τι συμβαίνει και αναχωρούν γρήγορα”.
Μπόσκο Ντιμόβσκι
ιδιοκτήτης μπιτς μπαρ
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fB8CavL7pWk&w=711&h=400]
.
Τοπικές ΜΚΟ ζητούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης και να αποκατασταθεί η φυσική ισορροπία στη λίμνη. Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ecogerila Prespa, Μαρία Εφτίμοβσκα, μας είπε:
«Πρόκειται για κρατικό πρόβλημα και πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες που μοιράζονται τη λίμνη. Πρέπει να λάβουν κοινά μέτρα για να το αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, το μόνο που βλέπουμε είναι συναντήσεις, σχέδια για δράση και κάποια ήπια μέτρα, αντί να βλέπουμε πραγματική λύση σε αυτό το όλο και πιο ανησυχητικό πρόβλημα.»
«Έχουμε μπροστά μας μία οικολογική καταστροφή» μεταδίδει από τη Βόρεια Μακεδονία ο ανταποκριτής του euronews Μπόριαν Γιαβανόβσκι. «Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί είναι η συνεργασία των τριών χωρών που μοιράζονται τα νερά αυτής της λίμνης, νερά που γίνονται όλο και λιγότερα».