Ο Λορέντζος Μαβίλης (6 Σεπτεμβρίου 1860 – 28 Νοεμβρίου 1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων. Ο Μαβίλης σκοτώθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Θεωρείται ο μεγαλύτερος σονετογράφος της Ελλάδας.
Στις 28 Νοεμβρίου του 1912 γίνεται επικεφαλής του λόχου των εθελοντών Γαριβαλδινών και την επόμενη μέρα (29 Νοεμβρίου 1912) σκοτώνεται στη Μάχη του Όρους Δρίσκου κοντά στα Ιωάννινα κατά τον Πρώτο Βαλκανικό πόλεμο.
Λέγεται ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την ποιήτρια Μυρτιώτισσα – κατά κόσμον Θεώνη Δρακοπούλου – (1885-1968), η οποία υπηρέτησε την ερωτική ποίηση και το ποίημά της “Τι άλλο καλέ μου” (1925) είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.
Ως φόρο τιμής στο συνολικό έργο του Μαβίλη η κεντρική πλατεία της γενέτειράς του, Ιθάκης, έχει πάρει το ονομά του.
Ποιητικό έργο
Τα σονέτα του Μαβίλη είχαν άρτια μορφή και εξαίρετο περιεχόμενο, το οποίο πάντως χαρακτηρίζεται από ολοφάνερη απαισιοδοξία. Τα σονέτα του, με ενδεκασύλλαβους στίχους, είναι πολύ πιο επεξεργασμένα και περίτεχνα από των συγχρόνων του, (δες Κωστής Παλαμάς, “Πατρίδες”, 1895), και εισάγει νέα στοιχεία, όπως το να αρχίζει η πρόταση στην μέση του στίχου, να υπάρχει διάλογος, κλπ..
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Στον Επτανήσιο λυρικό ποιητή και πατριώτη ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ (γενν. 1860 – πέθ. 1912) είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ».
Παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με την αριστοκρατική καταγωγή του και τις ισπανικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, καθώς και για την επαφή του με τον «σολωμικό» πνευματικό κύκλο της Κέρκυρας, πριν καταλήξει για σπουδές στη Γερμανία.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα αφοσιωθεί στην ποίηση και θα υπερασπιστεί με θέρμη τη δημοτική ως εκλεγμένος βουλευτής Κερκύρας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εθελοντική συμμετοχή του στους εθνικούς αγώνες του καιρού του (Κρητική Επανάσταση, Ελληνοτουρκικός Πόλεμος), καθώς και στο γεγονός ότι έχασε τη ζωή του μαχόμενος στα βουνά της Ηπείρου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.
Ολιγογράφος ποιητής, κυρίως σονετογράφος, στην ποίησή του κυριαρχεί η μελαγχολία, η ηδονή του θανάτου και το πατριωτικό αίσθημα.
Για τον «βαθύτατα ανθρώπινο» λυρικό ποιητή ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΜΑΒΙΛΗ μιλά ο φιλόλογος και ελληνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, ενώ πλάνα αρχείου από τους Βαλκανικούς Πολέμους δίνουν το ιστορικό στίγμα της εποχής του.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cElrh6XJPjc&w=711&h=400]
.
Βίντεο από: μηπως ειμαι καποια