Αεροφωτογραφία του 1965 εντόπισε δύο αγνοούμενους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροφωτογραφία της περιόδου 1965, την οποία «τράβηξε» αμερικανικό αεροπλάνο, έδειξε πέντε τάφους στη σειρά και πιστεύεται ότι οι δύο από αυτούς σχετίζονται με τις δύο σορούς Ελληνοκύπριων αγνοουμένων που βρέθηκαν χθες κοντά στον κήπο του Τεκκέ, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, οι εκσκαφές ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα και συνεχίζονται. Αν και κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δύο σοροί να σχετίζονται με αγνοούμενους ή πεσόντες της τουρκικής εισβολής του 1974 (που θάφτηκαν μετά την περισυλλογή των νεκρών), το ιστορικό παραπέμπει σε αγνοούμενους του 1964.
Οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από τουρκοκυπριακό κοιμητήριο, όπου κατά καιρούς έθαβαν μη μουσουλμάνους. Πάντως, στο παρελθόν, στο πλαίσιο εκσκαφών οι οποίες απέβλεπαν στον εντοπισμό των πέντε Ελληνοκύπριων αγνοουμένων του 1964, βρέθηκαν εκτός κοιμητηρίου περίπου 30 λείψανα Τουρκοκυπρίων, κάποιοι εκ των οποίων θεωρήθηκαν προδότες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φέρονται να εκτελέστηκαν από την TMT. Στους 30 εκτιμάται ότι περιλαμβάνονται και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι σκοτώθηκαν στον Άη Βασίλη την περίοδο της τουρκικής εισβολής.
Το κοιμητήριο και ο χώρος όπου βρέθηκαν οι δύο σοροί έχουν τη δική τους ιστορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν δημιουργηθεί το κοιμητήριο και κάτι αντίστοιχο με τον Τύμβο Μακεδονίτισσας (σε μικρότερη έκταση) για την άλλη πλευρά, ήταν απλώς ένα χωράφι το οποίο ανήκει σε κάποιον του οποίου το όνομα σημαδεύτηκε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόκειται για τον πρώτο (Τουρκοκύπριο) αντιπρόεδρο της Κύπρου Φαζίλ Κουτσιούκ που ετύγχανε και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Χαλκίν Σεσί, της οποίας τα γραφεία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κοντινό χώρο, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σχετίζεται με το τι συνέβαινε σε κοντινή απόσταση από την ΤΜΤ.
Με τις διακοινοτικές ταραχές, θεωρήθηκε ότι ο χώρος, ο οποίος ήταν απομονωμένος, προσφέρεται για την ταφή Ελληνοκυπρίων και γενικά όσων δολοφονούνταν από την TMT.
Στην πορεία διαμορφώθηκε χώρος στον οποίο οι Τουρκοκύπριοι έθαβαν και τους ήρωές τους, αλλά κάποιοι έμειναν απ’ έξω. Σε αυτούς πιστεύεται ότι ανήκουν και οι δύο που βρέθηκαν.
Στο σημείο που βρέθηκαν τα δύο λείψανα υπάρχει μαγαζί το οποίο δεν επηρεάστηκε από τις εκσκαφές αφού αυτές περιορίζονται στον περίγυρό του, στον δρόμο και το πεζοδρόμιο που διέρχονται έξω από αυτό, καθώς και σε τμήμα της αυλής του.
Στην όλη διαδικασία συνέβαλαν υποβοηθητικά και οι Τουρκοκύπριοι μέσω της ΔΕΑ.
Μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν περίπου 20 από τους 42 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της περιόδου 1963-1964. Μόνο σε μια περίπτωση, στις Χαμίτ Μάντρες, κατόπιν μαρτυριών και πληροφοριών Τουρκοκυπρίων, βρέθηκαν 16 λείψανα Ελληνοκυπρίων.
Βάσος Βασιλείου
philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ