Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
40” δράσης για να προλάβουμε την αυτοκτονία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέτος εστιάζει στην πρόληψη της αυτοκτονίας και αναφέρει τα σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία.
Αυτό σημαίνει 800 χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές απόπειρες αυτοκτονίας που δεν έχουν μοιραία κατάληξη και έτσι δεν συνυπολογίζονται. Η αυτοκτονία μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε άτομα 15 -29 ετών σε παγκόσμια κλίμακα.
Φυσικά, η σχέση αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών είναι γνωστή, ειδικά η κατάθλιψη και οι διαταραχές κατάχρησης ουσιών, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου για την απόπειρα αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, οι κυριότεροι είναι οι εξής: η εμπειρία της απώλειας, η μοναξιά, κοινωνικά φαινόμενα όπως η διάκριση και το bullying, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών φυσικά, τα προσωπικά οικονομικά προβλήματα, η απώλεια μιας σημαντικής σχέσης, ο χρόνιος πόνος και οι ανίατες ασθένειες, όπως και περιστατικά κακοποίησης (όλων των ειδών).
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η αυτοκτονία και συγκεκριμένα προτείνει 4 βασικές παρεμβάσεις:
1. να μην μπορεί να βρει το άτομο τα μέσα για να διαπράξει αυτοκτονία
2. η βοήθεια στους νέους να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής
3. έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ατόμων που κάνεις σκέψεις αυτοκτονίας, ή που έχουν κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας
4. η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης για την σωστή κι υπεύθυνη κάλυψη μιας αυτοκτονίας