Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει μεν, αλλά να μένει ουσιαστικά άπραγη απέναντι στις εχθροπραξίες…
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=X7jtFoXTuDE&w=727&h=400]
.
Έγκλημα σε εξέλιξη
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8E8VFi8cUW0&w=727&h=400]
.
Πέντε οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας
.
https://twitter.com/tcsavunma/status/1182682524427968515
https://twitter.com/tcsavunma/status/1182667487504146433
https://twitter.com/tcsavunma/status/1182663046277279745
https://twitter.com/tcsavunma/status/1182500466787307520
.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Τετάρτη, που ξεκίνησε η τουρκική επιδρομή, 41 Κούρδοι μαχητές και 17 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις.
ΟΗΕ: 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία με όλο και μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων να προσφεύγουν σε καταφύγια και σχολεία μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή.
“Ο αντίκτυπος της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζεται ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους “, ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωση.
“Οι περισσότεροι προστατεύονται στις κοινότητες υποδοχής, αλλά όλο και περισσότεροι φτάνουν σε συλλογικά καταφύγια στην Al Hassakeh City και τον Tal Tamer (και), πολλοί αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία”.
Οι αντιδράσεις (;)
– Η Ολλανδία «παγώνει» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή γίνεται εξαιτίας της εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Να σταματήσει την επίθεσή της στην βόρεια Συρία κάλεσε σήμερα την Τουρκία η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.
– «Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε την στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (…) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις χθεσινές απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση. «Αντιθέτως», δήλωσε, «χρειαζόμαστε τον πολιτικό διάλογο (…) και βλέπουμε τον κίνδυνο η τουρκική στρατιωτική επίθεση να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στην απομάκρυνση δηλαδή από την πολιτική διαδικασία».
Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία. «Τώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική επιχείρηση. Η επέμβαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, να ενισχύσει το “Ισλαμικό Κράτος”, να οξύνει την αντιπαράθεση Τουρκίας – Κούρδων και να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο προσφυγικό κύμα», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ, η οποία σημείωσε ότι δεν είχε ακριβή γνώση των χθεσινών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό. «Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα συνεχίσουμε να κατονομάζουμε τα προβλήματα και να ασκούμε κριτική όπως μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά η Ουλρίκε Ντέμερ.
Σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Τάνια Αλεμάνι επισήμανε ότι η πάγια τακτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση και ότι δίδεται η ανάλογη εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών για τις συνθήκες ασφάλειας. Στην περίπτωση πάντως την Τουρκίας «ασκούμε πολύ περιοριστική πολιτική», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με προειδοποιήσεις από την γαλλική κυβέρνηση για ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψαν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών το οποίο θα προηγηθεί αυτού.
– Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκαν σήμερα διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών που είχαν ως θέμα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα.
«Κατά τη διάρκεια μιας σε βάθος εμπιστευτικού χαρακτήρα ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, με έμφαση στην κατάσταση στην Συρία, την Λιβύη, την Υεμένη και την περιοχή του Περσικού, καθώς και στις προοπτικές διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία πρόθεση της Μόσχας και του Πεκίνου ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς συντονισμού, ώστε να συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της κατάστασης σε αυτή την σημαντική από στρατηγικής σημασίας περιοχή του κόσμου».
Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Μόσχα Μεχμέτ Σαμσάρ είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στην Συρία και εν συνεχεία με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ανατόλι Ρουντένκο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας , όπως και περιφερειακά και διεθνή θέματα.
– “Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία θα πρέπει να σταματήσει και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει επίπτωση στη συνεχιζόμενη κράτηση μαχητών της Daesh, που, επί του παρόντος, διασφαλίζεται από τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας, στην οποία επιτίθεται η Τουρκία», δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο, ο εισηγητής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Συρία, Ολλανδός βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Pieter Omtzigt.
sigmalive