Από τα νησιά του Ειρηνικού… στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Νοτιοανατολική Ασία. Και στη συνέχεια στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.
Καθώς η μέρα ανέτειλε στα διαφορετικά σημεία του πλανήτη, εκατομμύρια νέοι κατέβαιναν στους δρόμους για να απαιτήσουν από τις διάφορες εξουσίες μέτρα προστασίας του πλανήτη.
Εντυπωσιακή η συμμετοχή και των Ελλήνων μαθητών:
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OTL9-nUuxWI&w=826&h=465]
.
Στη Νέα Υόρκη, στο βήμα ανέβηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη από τη Σουηδία, που η μοναχική της δράση κάθε Παρασκευή, ενέπνευσε το κύμα των διαδηλώσεων που κινητοποιεί πλέον εκατομμύρια νέων σε όλο τον πλανήτη. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, λίγο πριν την εμφάνισή της στον ΟΗΕ, είπε:
Τα βλέμματα του κόσμου είναι πάνω τους. Έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι ενωμένοι στα παρασκήνια. Έχουν την ευκαρία να αναλάβουν δράση για να αποδείξουν ότι όντως μας ακούν. Πιστεύετε ότι μας ακούν; Θα του κάνουμε να μας ακούσουν.
Γκρέτα Τούνμπεργκ
ακτιβίστρια
Οι διαδηλωτές απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του πλανήτη και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αρχής γενομένης από τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.
«Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος στους ηγέτες του κόσμου που θέλουν να μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα που διοργανώνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο οργανισμός. «Είναι σαν εισιτήριο», εξήγησε ο Γκουτέρες στη διάρκεια γεύματος με περίπου 15 δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ. «Ρωτήσαμε τις χώρες: έχετε θετικές εξελίξεις να ανακοινώσετε; Αν ναι, στείλτε μας ένα σημείωμα μίας σελίδας».
64 χώρες και η ΕΕ θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3qji3ezRK3U&w=711&h=400]
.
Στόχος της συνόδου που θα διαρκέσει όλη την ημέρα της Δευτέρας, μία ημέρα πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι όσο δυνατόν περισσότερες χώρες να ανακοινώσουν την ενίσχυση των σχεδίων τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Πολύ σημαντικός» αριθμός κρατών αναμένεται να ανακοινώσουν τον στόχο τους για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, επεσήμανε ο Γκουτέρες. Αυτή τη στιγμή μόνο περίπου 20 χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμευση αυτή.
«Δεν θα έχουν λυθεί όλα στο τέλος της συνόδου», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας. «Στόχος μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον παρατηρεί «μία καμπή» στην κινητοποίηση υπέρ του κλίματος, κυρίως χάρη στις διαδηλώσεις των νέων κάθε Παρασκευή.
Εξάλλου ο Γκουτέρες υπεραμύνθηκε της απόφασής του να περιλάβει την Κίνα στην σύνοδο, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να ανοίγει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Ουάνγκ Γι.
Κάποιες χώρες δεν ζήτησαν να μιλήσουν στη σύνοδο, ανάμεσά τους η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, που θα εκπροσωπηθούν από κάποιο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών τους.
Όμως 60 ηγέτες κρατών θα πάρουν τον λόγο και θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν επί τρία λεπτά. Ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, ο Κολομβιανός Ιβάν Ντούκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.