Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος ηγήθηκε της Ζιμπάμπουε από το 1987 έως το 2017. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Το 1980 η Ζιμπάμπουε γιόρταζε τη λήξη της λευκής κυριαρχίας με την εκλογή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε ως πρωθυπουργού του νέου ανεξάρτητου κράτους.
Ο Μουγκάμπε θεωρήθηκε από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης στη Ζιμπάμπουε εθνικός ήρωας στη μάχη ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία. Ως μέλος του εθνικιστικού κόμματος είχε περάσει 10 χρόνια στη φυλακή, από το 1964 και μετά.
Όταν αφέθηκε ελεύθερος μετέβη στη Μοζαμβίκη, όπου ηγήθηκε του στρατού στον πόλεμο κατά της κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ.
Αποτέλεσμα ήταν ο συμβιβασμός του Σμιθ και η δημιουργία της συνθήκης του Λάνκαστερ που ενδυνάμωσε το πολιτικό μέλλον του Μουγκάμπε.
Το 1980 εξελέγη πρωθυπουργός, αναλαμβάνοντας τα ηνία μιας χώρας, που ήταν από τις πλουσιότερες εκείνη την εποχή στην Αφρική. Το βιοτικό επίπεδο και η οικονομία της χώρας γνώρισε μεγάλη άνοδο.
Η χώρα διέθετε τότε το πιο πετυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα στην περιοχή. Η Ζιμπάμπουε ακόμη και σήμερα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μορφωμένων ενηλίκων στην αφρικανική ήπειρο. Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 90%.
Ο Μουγκάμπε υποσχόταν ότι η Ζιμπάμπουε ότι δεν θα γινόταν ποτέ ξανά αποικία. Η Δύση όμως τον κατηγόρησε για αυταρχισμό λόγω του υπερβολικού κρατικού ελέγχου στην οικονομία.
Το 2000 κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ύπατο αξίωμα του προέδρου απέσπασε εκτάσεις από τους λευκούς, που κατείχαν τότε το 70% της γεωργικής γης, για να τις δώσει στους υποστηρικτές του.
Λόγω του προγράμματος αναδιανομής της γης, της κακής διαχείρισης και της πολιτικής βίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 50% μέσα σε οκτώ χρόνια. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα και περισσότεροι από το 80% του πληθυσμού ζουν στις μέρες μας κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρόλα αυτά ο Μουγκάμπε, πιστός στα πολιτικό του δόγμα αρνήθηκε να επιστρέψει στην καπιταλιστική οικονομία που προωθούσε η Δύση.
Για τους αντιπάλους του ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ήταν δικτάτορας. Τον κατηγορούσαν ότι ήταν αδίστακτος στις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων, όπως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.
Οι προεδρικές εκλογές του 2008 έγιναν σε κλίμα εκφοβισμού. Το καθεστώς είχε προχωρήσει στη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου με μοναδικό υποψήφιο τον Μουγκάμπε. Η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει υποστηρίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 υπογράφηκε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση την οποία ο Μουγκάμπε αναγνωρίστηκε από την αντιπολίτευση ως πρόεδρος και ο Μόργκαν Τσβανγκιράι έγινε πρωθυπουργός.
Στις 3 Αυγούστου 2013 η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μουγκάμπε είχε κερδίσει την 7η θητεία του στην προεδρία, επικρατώντας του Μόργκαν Τσβανγκιράι με ποσοστό 61% των ψήφων.
Το 2015-2016 ο Μουγκάμπε ανέλαβε την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.
Έπειτα από στρατιωτικό κίνημα στις 15 Νοεμβρίου 2017 που τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό, και την καθαίρεσή του από αρχηγό του κόμματός του (ZANU-PF), και υπό την απειλή μομφής, παραιτήθηκε από την προεδρία στις 21 Νοεμβρίου 2017.
Ο Μουγκάμπε υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Η Δύση στηλίτευσε την πολιτική του θεωρώντας τον δικτάτορα. Πολλοί Αφρικανοί ωστόσο τον ανακήρυξαν ήρωα, εκτιμώντας ότι υπήρξε από τους λίγους που αντιτάχθηκαν στην κυριαρχία των παλιών αποικιοκρατών της Αφρικής.
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=284MTmxCxKw&w=920&h=518]
.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Z6s_4ckoUAg&w=711&h=400]
.