Εορτάζοντες την 4ην του μηνός Σεπτεμβρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΒΥΛΑΣ Ιερομάρτυρας, επίσκοπος Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν ΑΜΜΩΝΙΟΣ, ΔΟΝΑΤΟΣ και ΦΑΥΣΤΟΣ

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΕΓΟΥΡΟΣ, ΣΕΚΕΝΔΙΝΟΣ, ΣΕΚΕΝΔΟΣ και η μητέρα τους ΙΕΡΟΣΑΛΗΜ, οι εν Βεροία μάρτυρες.

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΒΥΛΑΣ διδάσκαλος στη Νικομήδεια και οι 84 Μαθητές του

  • Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΠΤΗΣ ΜΩΫΣΗΣ

  • Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ, κόρη του αποστόλου Φιλίππου

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΤΙΜΟΣ (ή Τιμόθεος) και ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΩΝΙΟΣ

  • Η ΑΓΙΑ ΧΑΡΙΤΙΝΗ

  • Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΡΒΗΛΟΣ (ή Ζάρβηλος)

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΕΝΤΥΡΙΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΜΜΙΑΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΑΘΟΥΗΛ & ΒΕΒΑΙΑ

  • Ο ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά

  • ΟΙ ΑΓΙΟΙ 3608 (κατ’ άλλους 3628) ΜΑΡΤΥΡΕΣ πού μαρτύρησαν στη Νικομήδεια

  • Εύρεσις λειψάνου του νεομάρτυρος Θεοδώρου, του Μυτιληναίου (1967)

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΒΥΛΑΣ Ιερομάρτυρας, επίσκοπος Αντιοχείας και τα Τρία Παιδιά που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν ΑΜΜΩΝΙΟΣ, ΔΟΝΑΤΟΣ και ΦΑΥΣΤΟΣ
Ό Άγιος Βαβύλας έζησε στα χρόνια του βασιλιά Νουμεριανού (284 μ. Χ.) και διαδέχθηκε το Σεβίνο στον επισκοπικό θρόνο της Αντιοχείας. Τον καιρό εκείνο, ο Νουμεριανός σκότωσε απάνθρωπα το γιο του Βασιλιά των Περσών, που είχε στα χέρια του σαν ενέχυρο για την ασφάλεια της ειρήνης με τους Πέρσες. Όταν το έμαθε ο Βαβύλας, αποδοκίμασε την ενέργεια του αυτοκράτορα. Τότε ο Νουμεριανός θέλησε να πλήξει το Βαβύλα με όσο το δυνατόν περισσότερους χριστιανούς, κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας. Μόλις, λοιπόν, πληροφορήθηκε ο Βαβύλας ότι στο ναό εισέρχεται ο εγκληματίας αυτοκράτορας με όλη του τη συνοδεία, δε φοβήθηκε. Αμέσως ήλθαν στο μυαλό του τα λόγια του Απ. Παύλου: “Ανδρίζεσθε, κραταιούσθε”1. Αγωνίζεσθε σαν άνδρες γενναίοι. Πάρτε δύναμη και θάρρος. Πράγματι, με περίσσια τόλμη και θάρρος, ο Βαβύλας στην είσοδο της εκκλησίας άρπαξε από το στήθος το Νουμεριανό και του είπε να βγει έξω, διότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ναό σε αιματοβαμμένους εγκληματίες. Ο αυτοκράτορας ντροπιασμένος απεχώρησε. Αλλά την επόμενη μέρα φυλάκισε το Βαβύλα και κατόπιν τον αποκεφάλισε. Έθαψαν το σώμα του μαζί με τα δεσμά του, όπως ήταν η επιθυμία του.
Μαζί με τη μνήμη του Αγίου Βαβύλα, συνεορτάζεται και η μνήμη των τριών παιδιών που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν. Αυτά ήταν αδέλφια μεταξύ τους, νέοι στην ηλικία αλλά βράχοι άθραυστοι στην πίστη. Τα τρία αδέλφια, όταν πήγαιναν στη φυλακή τον δάσκαλο τους Άγιο Βαβύλα, με θάρρος τον συμπαραστέκονταν. Τότε συνελήφθησαν και αυτά. Μάταια προσπάθησε ο Νουμεριανός να τα αλλαξοπιστήσει. Τελικά τα αποκεφάλισε και έτσι πήραν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου. 1. Α’ προς Κορινθίους, ιοτ’ 13.


Απολυτίκιο. Ήχος δ’. ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ιεραρχίας τω φωτί απαστράπτων, δικαιοσύνης φυτοκόμος έδείχθης, άποτεμών την άκανθαν της πλάνης αληθώς· όθεν των αιμάτων σου, φοινιχθείς ταις ρανίσι, τω Χριστώ παρέστηκας, άνακράζων Βαβύλα· Ιδού εγώ και τα παιδία Ιησού’ όθεν προσδέχου, ημάς ως ηύδόκησας.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΕΓΟΥΡΟΣ, ΣΕΚΕΝΔΙΝΟΣ, ΣΕΚΕΝΔΟΣ και η μητέρα τους ΙΕΡΟΣΑΛΗΜ, οι εν Βεροία μάρτυρες.


Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΒΥΛΑΣ, διδάσκαλος στη Νικομήδεια και οι 84 Μαθητές του
Ο άγιος αυτός, Βαβύλας, είναι μεταγενέστερος του αγίου Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας. Αυτός δίδασκε στη Νικομήδεια την πίστη του Χρίστου στους νέους. Όταν επισκέφθηκε τη Νικομήδεια ο Μαξιμιανός (286-305), καταγγέλθηκε ότι διδάσκει στους νέους τη χριστιανική πίστη. Συνελήφθη, λοιπόν, μαζί με 84 νεαρούς μαθητές του και αφού υπέστη σκληρά βασανιστήρια, γέροντας πλέον, μαζί με τους 84 μαθητές του αποκεφαλίστηκε.


Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΠΤΗΣ ΜΩΫΣΗΣ
Από τις μεγαλύτερες ηγετικές προσωπικότητες όλων όσων αναδείχτηκαν από τον Κύριο, στη μακραίωνη Ιστορία του παλαιού Ισραήλ. Ο θεόπτης Μωϋσής, υπολογίζεται ότι γεννήθηκε το 1569 π. Χ. στην Αίγυπτο. Ο πατέρας του ήταν Εβραίος, ονομαζόταν Άβραμ και καταγόταν από τη φυλή του Λευί και η μητέρα του Ιωχαβέδ. Όταν λοιπόν ο Φαραώ διέταξε να σφαγούν τα νήπια των Εβραίων, η μητέρα του Μωϋσή έβαλε αυτόν μέσα σε ένα κιβώτιο και τον άφησε στις όχθες του ποταμού Νείλου. Εκεί όμως, πήγαινε η κόρη του Φαραώ για να λουστεί. Βρήκε τον Μωϋσή, τον υιοθέτησε και τον μόρφωσε άριστα στην αιγυπτιακή σοφία. Αλλά όταν ήταν σαράντα χρονων, σκότωσε κάποιο Αιγύπτιο και για να μη υποστεί την οργή του Φαραώ, κατέφυγε στη γη Μαδιάμ όπου έγινε βοσκός. Εκεί παντρεύτηκε τη Σαπφώρα, από την οποία απέκτησε δύο γιους. Όταν βοσκούσε τα πρόβατα στη Χωρίθ, τα μάτια του είδαν πρωτοφανές θαύμα, την καιομένη αλλά μη φλεγόμενη βάτο, και άκουσε τη φωνή του Θεού που του ανέθετε να ελευθερώσει τους Εβραίους από τη δουλεία του Φαραώ, πράγμα που τελικά έκανε. Έβγαλε αυτούς από την Ερυθρά θάλασσα, με τον τρόπο που γνωρίζουμε από τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, (Έξοδος, Λευϊτικόν, Αριθμοί, Δευτερονόμιον) και για σαράντα χρόνια ήταν ηγέτης τους στην περιπλάνηση τους μέσα στην έρημο. Τελικά ο Μωϋσής δεν αξιώθηκε να δει τη γη της επαγγελίας, παρά μόνο από μακριά, στην κορυφή του όρους Νεβώ, όπου πέθανε και τάφηκε.


Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Γνόφον άυλον, τεθεαμένος, νόμον ένθεον, πλαξίν έδέξω, ως θεάμων μυστηρίων του Πνεύματος* και καταπλήξας την Αίγυπτον θαύμασι, δημαγωγός Ισραήλ έχρημάτισας. Μωυσή ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημιν το μέγα έλεος.


Η ΑΓΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ, κόρη του αποστόλου Φιλίππου
Ήταν μια από τις 4 κόρες του αποστόλου Φιλίππου, που είχε και αυτή το προφητικό χάρισμα (Πράξ. κα’8) και αφοσιώθηκε στο αποστολικό έργο. Όταν πήγε μαζί με την αδελφή της, Ευτυχίδα, στην Έφεσο για να συναντήσει τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, βρήκε αντ’ αυτού, που είχε αποβιώσει, τον μαθητή του Πετρώνιο, από τον όποιο διδάχτηκε και στηρίχτηκε περισσότερο στο ευαγγελικό έργο. Λέγεται μάλιστα, ότι κάποτε από την Έφεσο πέρασε ο Τραϊανός για να πάει να πολεμήσει τους Πέρσες και άκουσε πολλά για το προφητικό χάρισμα της Ερμιόνης. Την κάλεσε, λοιπόν, για να προφητεύσει γι’ αυτόν. Η Ερμιόνη του είπε ότι θα νικήσει τους Πέρσες, αλλά τη βασιλεία των Ρωμαίων θα καταλάβει ο γαμπρός του, Αδριανός, όπως και έγινε. Επειδή η προφητεία επαληθεύτηκε, ο Τραϊανός διέταξε και βασάνισαν σκληρά την Ερμιόνη. Κατόπιν την παρέδωσε στους δήμιους για να τη θανατώσουν, όως αυτοί πίστεψαν στον Χριστό και την άφησαν ελεύθερη. Έτσι η Ερμιόνη πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στην Έφεσο.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΤΙΜΟΣ (ή Τιμόθεος) και ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ
Ήταν οι δήμιοι που πίστεψαν στον Χριστό δια της Αγίας Ερμιόνης. Απεβίωσαν ειρηνικά.


Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΩΝΙΟΣ
Μάλλον είναι ο μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που συνάντησε η Αγία Ερμιόνη στην Έφεσο, όταν πήγε μαζί με την αδελφή της Ευτυχίδα, και την εδραίωσε στο ευαγγελικό έργο. Ο άγιος Πετρώνιος απεβίωσε ειρηνικά.


Η ΑΓΙΑ ΧΑΡΙΤΙΝΗ
Επειδή η μνήμη της φέρεται μαζί με αυτή του αγίου Πετρωνίου, της αγίας Ερμιόνης και της Ευτυχίδας, θυγατέρων του αποστόλου Φιλίππου, ίσως και αυτή να μαρτύρησε κατά την παρουσία του Τραϊανού στην Έφεσο, όταν πήγαινε στον πόλεμο κατά των Περσών. Ίσως όμως να είναι η ίδια με αυτή της 5ης Οκτωβρίου.


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΡΒΗΛΟΣ (ή Ζάρβηλος)

Μαρτύρησε δια λιθοβολισμού.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΕΝΤΥΡΙΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΜΜΙΑΝΟΣ, ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ
Ήταν από το χωριό Κανδαύλη και συνελήφθηκαν επί βασιλέως Μαξιμιανού (288). Επειδή όλοι ομολόγησαν με θάρρος τη χριστιανική τους πίστη, τους έκαψαν ζωντανούς και έτσι πήραν το ένδοξο στεφάνι του μαρτυρίου.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΑΘΟΥΗΛ & ΒΕΒΑΙΑ
Ήταν αδέλφια μεταξύ τους και υπήρξαν στα χρόνια του βασιλιά Αδριανού (κατ’ άλλους του Τραϊανού) το 116 μ. Χ. Ο Θαθουήλ ήταν Ιερέας της δαιμονικής πλάνης και διδάχτηκε τον χριστιανισμό από έναν επίσκοπο. Αιτία λοιπόν αυτής της μεταστροφής του, μαστιγώνεται σκληρά από τον τοπάρχη Αύγαρο και στη συνέχεια του βγάζουν τα μάτια. Έπειτα τον κρέμασαν από το ένα χέρι, του έγδαραν την κοιλιά και με φωτιά έκαψαν τις πλευρές του. Τελικά, έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού και τους δύο αποκεφάλισαν. Ο Σ. Εύστρατιάδης στο Αγιολόγιο του αναφέρει ότι οι μάρτυρες αυτοί ήταν από την Έδεσσα της Συρίας και έγιναν χριστιανοί από τον επίσκοπο Βάρσιππο (ή Βαρσιμαίο).


ΟΣΙΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ, ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά
Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1727 και πέθανε το 1782 (κατ’ άλλους το 1781). Επτά μόλις χρονών έχασε το φως του και το ξαναβρήκε θαυματουργικά χάρη των προσευχών της μητέρας του, Αντζουλέττας. Αλλά εξ’ αιτίας της σκληρής μοναχικής του ζωής, το ξαναέχασε και πήγε στο Άγιο Όρος. Παρά την τύφλωσή του, ανέπτυξε σπουδαίο κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο και μάλιστα έκτισε πολλές Μονές σε διάφορα μέρη. Φέρεται σαν προστάτης της Αστυπάλαιας και εκδόθηκε Ακολουθία του το 1911 από τον Εμμανουήλ Καρασέλο. Επίσης, έκανε πολλά θαύματα και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου 1974.


Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε
Της Πάλλης το βλάστημα, Κεφαλληνίας πυρσόν, τον θείον δομήτορα της των Λεπέδων Μονής, φαιδρώς εύφημήσωμεν, Άνθιμον τον ασκήσει τον έχθρόν καθελόντα, χάριν δε ίαμάτων εκ Κυρίου λαβόντα, πρεσβεύοντα εκτενώς ημάς διασώζεσθαι.


ΟΙ ΑΓΙΟΙ 3608 (κατ’ άλλους 3628) ΜΑΡΤΥΡΕΣ που μαρτύρησαν στη Νικομήδεια
Οι Άγιοι αυτοί κατά το διωγμό του Μαξιμιανού στη Νικομήδεια (290), κατά τον όποιο κάηκε και ο χριστιανικός ναός, κατέφυγαν στα βουνά, αλλά συνελήφθησαν και θανατώθηκαν απάνθρωπα.


Εύρεσις λειψάνου του νεομάρτυρος Θεοδώρου, του Μυτιληναίου (1967)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ