Βρέθηκε η αρχαιότερη κατοικημένη τοποθεσία στον Εύξεινο Πόντο, κοντά σε αρχαία ελληνική πόλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ηράκλεια η Ποντική ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Παφλαγονίας, χτισμένη στις ακτές της Βιθυνίας στον Εύξεινο Πόντο. Σήμερα, οι Τούρκοι την ονομάζουν Ερεγλί (Καραντενίζ) και διοικητικά ανήκει στην επαρχία Ζονγκουλντάκ.

Και ενώ πρόκειται για έναν γνωστής σημασίας αρχαιολογικό χώρο, εντούτοις οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, στη σπηλιά Ινονού, έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ευρήματα 6.500 ετών.
Και αυτό γιατί αποδεικνύεται ότι αυτή η σπηλιά είναι η αρχαιότερη κατοικημένη τοποθεσία στον Εύξεινο Πόντο!
Σύμφωνα με τη Hürriyet, τα ευρήματα χρονολογούνται στην εποχή των Χετταίων, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι εντοπίστηκαν και τα πιο παλιά ξύλινα αντικείμενα στην Ανατολία. Οι αρχαιολογικές έρευνες διεξάγονται από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Bülent Ecevit και επικεφαλής είναι ο Χάμζα Εκμέν, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί κατάλοιπα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, από τις βαλκανικές φυλές και την Αυτοκρατορία των Χετταίων.
Ακόμα εξήγησε ότι η συγκεκριμένη σπηλιά είναι σημείο αναφοράς για όσους μελετούν τον Εύξεινο Πόντο και τη Θράκη, και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «ευθυγράμμιση» των ευρημάτων με άλλα που έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, στη Βουλγαρία και στα Βαλκάνια. «Εκτιμούμε ότι υπήρχαν επαφές διά της θαλάσσιας οδού. Υπολογίζουμε ότι τρεις με τέσσερις οικογένειες έμεναν σε αυτή τη σπηλιά που είναι ιδανική από στρατηγικής άποψης. Τα ίχνη της κεραμικής και ενός φούρνου υποδηλώνουν ότι είχε δημιουργηθεί μια κοινότητα, ενώ εντοπίσαμε και σπόρους φακής, σιταριού και κριθαριού», σημείωσε.
Όπως, όμως, έχει συμβεί και σε άλλες τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι κυνηγοί θησαυρών πρόλαβαν τους αρχαιολόγους. Η σπηλιά έχει χωριστεί σε τρία σημεία για τις ανάγκες της ανασκαφής, αλλά μιας και έχει χρησιμοποιηθεί δυναμίτης πολλά υπολείμματα έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν δημιουργηθεί και μεταγενέστερες κοιλότητες.
Την επόμενη ανασκαφική περίοδο, όπως δήλωσε ο Χάμζα Εκμέν, η ομάδα θα επικεντρωθεί σε ένα ξύλινο «πάτωμα», αλλά και στις ενδείξεις που έχουν για την επιδρομή στη σπηλιά από μια μη ινδοευρωπαϊκή, ιθαγενή φυλή.
pontos-news.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ