Υπήρχαν 40,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν υπό συνθήκες δουλείας το 2018, κυρίως γυναίκες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Walk Free Initiative. Οι ερευνητές λένε ότι η δουλεία δεν τελείωσε τον 19ο αιώνα, αλλά απλώς άλλαξε μορφή.
Η πρωτοβουλία επιχειρεί την έρευνα για την κατασκευή της πιο ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης βάσης της σύγχρονης δουλείας.
Αν και δεν υπάρχει επίσημος νομικός ορισμός της σύγχρονης δουλείας, ο ΟΗΕ τη χαρακτηρίζει ως η κατάσταση των ανθρώπων των οποίων η δουλειά «εκτελείται παρά τη θέλησή τους και υπό την απειλή οποιασδήποτε ποινής».
Η οργάνωση και τα κράτη μέλη της δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν τη δουλεία μέχρι το 2030, μαζί με την εμπορία ανθρώπων, την καταναγκαστική εργασία και την παιδική εργασία.
Σύμφωνα με το Walk Free, η σύγχρονη δουλεία αυξάνεται, ιδιαίτερα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων.
Η Katharine Bryant, διευθυντής της παγκόσμιας έρευνας για το Walk Free, δήλωσε στην Quartz ότι περίπου 16 εκατομμύρια θύματα δουλείας εργάζονται σε ανεπαρκώς ελεγχόμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Δεν περιλαμβάνεται η παιδική εργασία, ή οι εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας που δεν περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.
Λιγότερες από 40 από τις 183 χώρες (από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ) που ερωτήθηκαν έχουν συστήματα και νόμους που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να αγοράζουν προϊόντα που ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιήσει σκλάβους σε κάποιο σημείο της παραγωγής. Παρά την ύπαρξη αυτών των νόμων, οι χώρες δεν επιδεικνύουν αποτελεσματική επιβολή τους.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η παγκόσμια κυκλοφορία αγαθών καθιστά εξαιρετικό δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από φαινόμενα δουλείας επειδή είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Πολλές χώρες που προμηθεύουν καταναλωτικά αγαθά έχουν υψηλό ποσοστό ατόμων που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, αντέχοντας μεγάλες βάρδιες και εξαντλητικές συνθήκες χωρίς την επιλογή να φύγουν. Οι βιομηχανίες μόδας και τεχνολογίας είναι οι κύριοι τομείς που είναι γνωστοί για τη χρήση της καταναγκαστικής εργασίας.
Οι ΗΠΑ εισάγουν τον μεγαλύτερο όγκο αγαθών που γίνονται με σκλαβιά σε κάποια στιγμή πριν φτάσουν στον καταναλωτή, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό συμβαίνει παρά τις προσπάθειες και τους νόμους που πέρασαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Πηγή: RT