Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον κήπο του προεδρικού μεγάρου κατά τη διάρκεια της γιορτής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τη φράση «όκωσπερ τείχεος».
Συγκεκριμένα είπε, μεταξύ άλλων: «Και μέσα από αυτή την αρραγή ενότητα διακηρύσσουμε την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να επιτελούμε, αδιαλείπτως και δίχως καμία έκπτωση, το χρέος υπεράσπισης, έναντι πάντων, της Δημοκρατίας «όκωσπερ τείχεος»».
Η φράση αυτή προέρχεται από το έργο του Ηράκλειτου «Περί φύσεως». Κύριο χαρακτηριστικό του ύφους του είναι ο συνειδητά αφοριστικός, εύκολα απομνημονεύσιμος αλλά συνάμα και δυσνόητος λόγος, που του έδωσε ήδη στην αρχαιότητα των χαρακτηρισμό του “σκοτεινού”.
Βασικά στοιχεία της διδασκαλίας του:
(1) Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίσουν τον Λόγο (πιθανώς σημαίνει: βασική ενοποιητική αρχή ή “δομικό σχέδιο” του κόσμου και των πραγμάτων), τον οποίο κατέχει ο ίδιος ο φιλόσοφος.
(2) Ο κόσμος μεταβάλλεται ασταμάτητα.
(3) Ο κόσμος είναι μια αιώνια φωτιά (η φωτιά αποτελεί σύμβολο της αέναης μεταβολής).
(4) Η ισορροπία του κόσμου διατηρείται μόνον με τον συνεχή ανταγωνισμό των αντίθετων· ο πόλεμος είναι πατέρας και βασιλιάς όλων.
Από τα σωζόμενα αποσπάσματα συνάγεται ότι το έργο είχε τριμερή διάρθρωση: στο πρώτο μέρος παρουσιαζόταν η θεωρία για το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων, δηλαδή η “θεωρία περί Λόγου”, στο δεύτερο η “θεωρία της φωτιάς”, ενώ το τρίτο περιλάμβανε αποφάνσεις για ηθικά και πολιτικά ζητήματα (από το πρώτο μέρος προέρχονται τα αποσπάσματα α-θ, από το δεύτερο τα ι-ια, ενώ από το τρίτο τα ιβ-ιδ).
Η συγκεκριμένη πλήρης φράση είναι: «μάχεσθαι χρή τον δῆμον ὑπέρ τοῦ νόμου ὅκωσπερ τείχεος.»
Και σημαίνει: «Ο λαός πρέπει να υπερασπίζεται το νόμο όπως τα τείχη της πόλης» (Μετάφραση Δ. Κούρτοβικ).
Πηγή: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας hellasjournal.com