Σε περιόδους όπου τα οπιοειδή προκαλούν περισσότερους θανάτους στον κόσμο από ποτέ, το Μεξικό πλασάρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπίου παγκοσμίως, πίσω μόνο από το Αφγανιστάν.
Η επιδημία του θανάτου από τη χρήση οπιοειδών έπαψε να αποτελεί πρόβλημα που αφορά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παγκόσμια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά του 2019 προειδοποίησε ότι η Ευρώπη και η Αφρική έχουν αρχίσει να υποφέρουν.
Αν και το έγγραφο αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή οπίου το 2018 μειώθηκε σε σχέση με το ιστορικό μέγιστο που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο έτος, ο αριθμός αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην τελευταία δεκαετία και ανέρχεται σε 7.790 τόνους.
Τρεις χώρες κυριαρχούν σε αυτό το ολιγοπώλιο: το Αφγανιστάν, το Μεξικό και η Βιρμανία.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) για τα έτη 2015-2016 και 2016-2017 που δημοσιεύθηκαν το 2018, η καλλιέργεια παπαρούνας οπίου στη Λατινική Αμερική αυξήθηκε σταθερά από 6.900 εκτάρια το 2007 σε 30.600 εκτάρια το 2017.
«Το φαινόμενο αυτό οφείλεται εν μέρει στον βόρειο γείτονα του Μεξικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής οπιοειδών στον κόσμο και οι μεξικανικές εγκληματικές οργανώσεις τοποθετούνται ως προμηθευτές», δήλωσε ο Inés Giménez, ερευνητής των λατινοαμερικανικών μελετών στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού του Μεξικού (UNAM).
Ωστόσο, κατά την ανάλυση της αύξησης της παραγωγής παπαρούνας στο μεξικανικό έδαφος, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Η υπογραφή της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) το 1994 προκάλεσε ζημιά στον γεωργικό τομέα του Μεξικού. Οι επιδοτήσεις ακυρώθηκαν και η κατάργηση των τιμολογίων επηρέασε τις πωλήσεις τοπικών προϊόντων. Πολλοί αγρότες επέλεξαν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες τροφίμων τους με άλλες, όπως οι παπαρούνες.
Πιο κοντά στη δεκαετία του 2000, η νομοθεσία των ΗΠΑ σχετικά με τις ιατρικές συνταγές για τα φαρμακευτικά οπιοειδή έγινε αυστηρότερη, καθιστώντας τα λιγότερο προσβάσιμα. «Μετά την υιοθέτηση αυτού του νόμου, πολλοί καταναλωτές άρχισαν να υποκαθιστούν τα φαρμακευτικά προϊόντα με ηρωίνη», εξήγησε ο Giménez.
Αυτό οδήγησε σε μια έκρηξη στην αγορά ηρωίνης. Οι καλλιέργειες μαριχουάνας αντικαταστάθηκαν από πεδία παπαρούνας, οι οποίες έχουν γίνει πολύ πιο κερδοφόρες.
«Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η παπαρούνα του οπίου κέρδισε έδαφος στο Μεξικό ήταν η ρύθμιση της αγοράς κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν πλέον παράνομες προμήθειες, σταμάτησαν να αγοράζουν από το Μεξικό», δήλωσε ο ερευνητής.
Η παρακολούθηση των παράνομων καλλιεργειών από την UNDOC δείχνει ότι σήμερα οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παπαρούνας οπίου στο Μεξικό είναι οι πολιτείες Sinaloa, Chihuahua, Durango, Nayarit, Jalisco, Michoacán, Guerrero και Oaxaca.
«Η παπαρούνα οπίου για πολλούς αγρότες είναι η κύρια καλλιέργεια που αναπτύσσουν. Αλλά είναι μια επικίνδυνη δουλειά γιατί γίνεται κρυφά. Η καλλιέργεια αυτής της σοδειάς τιμωρείται με φυλάκιση. Παράλληλα, η παρανομία αυτής της επιχείρησης έχει προκαλέσει αύξηση της βίας λόγω διαφορών στη διακίνηση», εξήγησε ο Giménez.
Τον Αύγουστο του 2018, το κογκρέσο της πολιτείας Guerrero, αυτής με την υψηλότερη παραγωγή οπίου στο Μεξικό, ενέκρινε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της καλλιέργειας της παπαρούνας του οπίου. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να περάσει μια διαδικασία αναθεώρησης, τροποποίησης και έγκρισης από τον ομοσπονδιακό νομοθέτη.
«Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και διεξάγονται στο πλαίσιο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της καλλιέργειας και της κατανάλωσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς», δήλωσε ο ερευνητής.
Ωστόσο, τα κοινοβουλευτικά εμπόδια δεν είναι τα μόνα που εμποδίζουν τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας παπαρούνας οπίου. Η μυστικότητα της καλλιέργειας εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των καρτέλ των ναρκωτικών.
«Οι παράνομες επιχειρήσεις αποφέρουν περισσότερα κέρδη και είναι λίγο αφελές να πιστεύουμε ότι μια απλή ρύθμιση θα μειώσει το επίπεδο βίας σε αυτήν την αγορά. Αυτό που μπορεί να ,κάνει είναι να συμβάλει στην ένταξη των αγροτών που εργάζονται παράνομα στην αγορά που υπάρχει μέσα στο ρυθμιστικό πλαίσιο», κατέληξε ο ερευνητής.
Πηγή: sputniknews.com
Επιμέλεια-μετάφραση: Olympia.gr