Στο κρισιμότερο διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου εξελίσσεται η πιθανή ή όχι αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι στόχοι των δύο μεγάλων κομμάτων είναι για τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη η δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, για τον δε Αλέξη Τσίπρα η αποτροπή της.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ρεαλιστικός στόχος ενόψει των εκλογών είναι πλέον η μείωση της ψαλίδας η οποία μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μέσα από την επαναπροσέγγιση του κόμματος με τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η καθίζηση που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές, χάνοντας πάνω από 600.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, οφείλεται κυρίως στην εκλογική συμπεριφορά της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, που είτε μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ. είτε απείχε από την εκλογική διαδικασία.
Την απογοήτευση των πολιτών προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία προτάσσοντας ένα πακέτο μέτρων για την τόνωση της μεσαίας τάξης, η οποία τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων επλήγη από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
O διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος, δίνει την δική του προσέγγιση για τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την δραματική αλλαγή του πολιτικού κλίματος. «Η ελληνική κοινωνίας αισθάνεται ότι βρίσκεται στην αφετηρία μιας νέας κανονικότητας με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχαμε ζήσει στο παρελθόν, κανονικότητας παρ’όλα αυτά, άλλα συναισθήματα, άλλες κοινωνικές πραγματικότητες, διαφορετική καθημερινότητα. Σ’ αυτή την κανονικότητα η οργή έχει περιοριστεί πάρα πολύ άρα χώρος για την Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει ιδιαιτέρως. Σ΄αυτή την κανονικότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και αυτό δεν πολύ μεγάλο βαθμό ερμηνεύει την ευρύτατη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές αλλά και την διαφαινόμενη ευρύτατη νίκη της και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου».
Η πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη μας εξηγεί τον ρόλο που θα παίξει η αποχή στο εύρος της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Υπάρχουν κάποιες περιοχές, κυρίως εκείνες που δουλεύουν με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο οι οποίες ήταν και προνομιακές για το ΣΥΡΙΖΑ, όπου πραγματικά οι άνθρωποι επειδή εργάζονται στον τουρισμό με δυσκολία μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. Σε αυτόν τον παράγοντα πρέπει να προσθέσουμε και τους 350.000, που είναι εποχικοί στον τουρισμό και οι περισσότεροι δουλεύουν πολύ μακριά από τον τόπο που ψηφίζουν. Η εκτίμηση είναι ότι στο μέσον του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ακριβώς γιατί το εκλογικό σώμα εκτονώθηκε την Κυριακή των εκλογών και είναι αναμενόμενο και ο καιρός να επηρεάσει».
Οι εθνικές εκλογές είναι μια εξίσωση με πολλούς παρονομαστές. Εάν η αποχή μπορεί να επηρεάσει το εύρος της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κρίσιμο για την αυτοδυναμία θα είναι ποιο ή ποια κόμματα από τη Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 θα περάσουν το όριο του 3% και θα εισέλθουν στην επόμενη Βουλή. Σε περίπτωση που εισέλθουν και τα τρία, ο πήχυς της Ν.Δ. για την αυτοδυναμία ανεβαίνει, ενώ με κάθε «αποχώρηση» το ποσοστό που θα απαιτηθεί για να εκλέξει 151 βουλευτές γίνεται χαμηλότερο.
Επί του παρόντος, πάντως, η τύχη των τριών κομμάτων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν μπορεί να προεξοφληθεί, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπους, ακόμη και η εκλογική βάση που εμφάνισαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές εμφανίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητη.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xLV-zuwsWy0&w=711&h=400]
.
euronews