Επιστήμονες ανακαλύπτουν τα μυστικά του Ινδικού Ωκεανού. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα σημεία του πλανήτη μας. Στην αποστολή «Nekton» που θα διαρκέσει 7 εβδομάδες, συμμετέχουν επιστήμονες από 40 ινστιτούτα και οργανισμούς από όλο τον κόσμο.
Στόχος της αποστολής είναι η τεκμηρίωση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και η κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν στο βυθό της θάλασσας. Αλλαγές που θα επηρεάσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jnHQKhzHxeA&w=711&h=400]
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα τολμά κάτι τέτοιο. Από την επιφάνεια της θάλασσας θα βρεθούμε στα 500 μέτρα, στο βάθος του Ινδικού Ωκεανού. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική για τρεις λόγους: Πρέπει να αποκτήσουμε δεδομένα για να κατανοήσουμε πώς οι κοινότητες, το περιβάλλον και οι οργανισμοί αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Ότι στοιχεία συλλέξουμε θα αξιοποιηθούν στις Σευχέλλες, θα βοηθήσουν στο χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής. Στόχος είναι να καταστεί βιώσιμη η διαχείριση των υδάτων. Τρίτον, επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων μέσω του ωκεανογραφικού ινστιτούτου OBIS», υποστηρίζει η Λούσυ Γούνταλ, επικεφαλής της έρευνας.
Το Ωκεανόαγραφικό σκάφος Ζέφυρος βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τις Σευχέλλες. Το σύμπλεγμα των 115 νησιών έχει μόλις 100.00 κατοίκους, ενώ υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Οι Σευχέλλες ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αφού η υψηλή θερμοκρασία του νερού αποσυνθέτει τους κοραλλιογενείς υφάλους.
.