Στο μεγαλύτερο επίπεδο πληρότητας της τελευταίας 10ετίας βρίσκεται το Νεώριο Σύρου, που δείχνει υπό τη νέα διοίκηση να ξεπερνά όλες τις παλιές δυσκολίες και εμπόδια που είχαν φέρει το ναυπηγείο στο χείλος του γκρεμού και της πτώχευσης, ενώ είχε μείνει για έναν χρόνο κλειστό και τους εργαζόμενους απλήρωτους να διεκδικούν από το προηγούμενο διάστημα, 25 μισθούς.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στη Σύρο και κατέγραψε για δύο ημέρες τη ζωή μέσα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που δείχνει μέσα σε 10 μήνες μόνο, να αναγεννιέται πλήρως και να αποκτά για πρώτη φορά, μια νέα δυναμική για το μέλλον.
Το video που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα το Πρακτορείο υπογράφει ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργος Κουβαράς
Επτά πλοία στους ντόκους και τις δεξαμενές
Στις 11 το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου, η λήψη από ψηλά στέλνει μια εικόνα, ιστορική για το ναυπηγείο της Σύρου. Στο Νεώριο, σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης, πρωτεύουσας των Κυκλάδων, φιλοξενούνται στις δεξαμενές και τους ντόκους 7 πλοία. Ένα όγδοο περιμένει τη σειρά του να δέσει τις επόμενες μέρες. Επισκευές, συντήρηση, ανανέωση, προσαρμογές, συγκολλήσεις και άλλες συμπληρωματικές δουλειές έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο ναυπηγείο που σφύζει πλέον από κίνηση και ζωή. Οι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι από την αναγκαστική τους ανεργία για έναν ολόκληρο χρόνο, όταν έκλεισε το ναυπηγείο από την παλιά διοίκηση του Νίκου Ταβουλάρη, ο οποίος ήδη χρωστούσε 25 μισθούς και μεροκάματα, τώρα έχουν ξανά εργασία και μέλλον.
Είχε γνωρίσει στο παρελθόν το ναυπηγείο τόση πληρότητα όσο αυτή σήμερα ρωτάμε έναν μηχανικό που έχει στην πλάτη του 39 ολόκληρα χρόνια μετρημένα εργασίας στο Νεώριο.
«Πάρα πολύ παλιά, πάρα πολύ παλιά ναι, αλλά εδώ και μια δεκαετία και πλέον, το μαγαζί υπολειτουργούσε…όχι μόνο εμείς εξαθλιωθήκαμε αλλά υπολειτουργούσε. Η δεξαμενή αυτή που πήγε κάτω και βυθίσθηκε δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Πήγε για κάποιους λόγους», υπογραμμίζει ο Νίκος Δαλέζιος, ο οποίος από 17 χρόνων βρίσκεται στη ναυπηγική ζώνη ως συνέχεια του πατέρα του. Και προσθέτει:
«Οι γερανοί ασυντήρητοι…Και όταν δεν έχεις γερανούς, δεξαμενές από εκεί και πέρα, δεν λέγεσαι ναυπηγείο.»
« Αυτή τη στιγμή, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μηχανικός έχουμε και γερανούς, έχουμε και δεξαμενές, έχουμε όλα τα μηχανήματα μας εν λειτουργία. Δεν υπάρχουν μηχανήματα που έχουν καθίσει. Όλα τα μηχανήματα είναι σε λειτουργία. Και γι αυτό μπορούμε και παλεύουμε τα 7 πλοία. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να τα παλέψουμε.»
Ο πεπειραμένος μηχανικός είναι πεπεισμένος μάλιστα ότι οι δουλειές του ναυπηγείου θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.
«Περιμένουμε μία τρίτη δεξαμενή, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πληροφορίες από τα αφεντικά, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε τώρα, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι δουλειές αυτομάτως ανοίγουν. Αν έχεις τρία βαπόρια στις δεξαμενές και άλλα 7 βαπόρια στον ντόκο, τότε έχεις φτάσει στα 10 βαπόρια. Δέκα βαπόρια για να γίνουν οι δουλειές τους χρειάζονται χέρια. Γιατί το βαπόρι δεν έρχεται στο ναυπηγείο και θα σου πει, θα φύγω όποτε θέλεις εσύ. Το βαπόρι έρχεται και σου λέει εγώ σε δέκα-δεκαπέντε μέρες πρέπει να φύγω. Είναι νόμος δεν πρέπει να το καθυστερήσεις ούτε μία ώρα.»
Συνέπεια στους χρόνους παράδοσης και εργασιακή ηρεμία
Ακριβώς το θέμα της συνέπειας είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά αλλά πώς μπορεί να εξασφαλιστεί; Σήμερα υπάρχουν ανταγωνιστικά ναυπηγεία σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, η οποία εξελίσσεται σε ναυπηγική υπερδύναμη και αναλαμβάνει εργασίες που παραδοσιακά τις έκαναν ξένοι και Έλληνες πλοιοκτήτες στην πάλαι ποτέ κραταιά ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Η νέα διοίκηση στο Νεώριο στοχεύει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και φαίνεται ότι τη συναίνεση και από την πλευρά των εργαζομένων τη θεωρεί δεδομένη.
«Η Σύρος διαχρονικά και το ναυπηγείο της Σύρου, διαθέτει μια τεχνογνωσία που δύσκολα τη βρίσκει κανένας, σε ολόκληρο τον κόσμο-όχι μόνο στη Μεσόγειο», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Νεωρίου Αντώνης Χατζαντώνης.
«Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι εργάζονται πλέον με μεράκι, είμαστε νησιώτες, αγαπάμε το επάγγελμα, είναι από τους γονείς μας, από τους παππούδες μας, και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή, η ποιότητα, οι χρόνοι μας, και το περιβάλλον που πολλοί το ταυτίζουν με την εκκλησία, δηλαδή ο κόσμος έρχεται στην εργασία του ευχαριστημένος, συν το οικονομικό που οι μισθοί που πληρώνεται όλος ο κόσμος, για τα επίπεδα της Ελλάδας της κρίσης είναι-θα μου επιτρέψτε να πω – εξωπραγματικοί, με δεδομένα τα δύσκολα χρόνια που περνάμε. Και ακριβώς ο ανταγωνισμός όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο ανατολικό μπλοκ, στην Ιταλία, και ενώ υπάρχουν γύρω-γύρω ναυπηγεία, ο μόνος τρόπος που μπορεί να τραβήξουν την πελατεία είναι η καλή μας η δουλειά και η τεχνογνωσία μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου.
Ο Αντώνης Χατζαντώνης μαζί με τον γραμματέα του σωματείου Μάρκο Ρηγούτσο σάρωσαν στις εκλογές και αυτό, όπως μας λένε, οι εργαζόμενοι οφείλεται στη στάση που τήρησαν και οι δύο στο μεταβατικό διάστημα για τη μεταβολή των δυσμενών δεδομένων της επιχείρησης, συνεπώς και των εργαζομένων της. Όλοι άλλωστε στο Νεώριο είναι πεπεισμένοι ότι δεν θα αργήσει η ΟΝΕΧ του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα να καταβάλλει εξ ολοκλήρου τους 25 απλήρωτους μισθούς που χρωστά η παλιά διοίκηση Ταβουλάρη και αυτό μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών. Σε αυτό όλοι είναι βέβαιοι ότι θα γίνει.
«Όλοι εδώ πιστεύουμε πως ό,τι έγινε, έγινε για καλύτερο.» υπογραμμίζει ο Χατζαντώνης».
«Και φυσικά δεν υπήρχε και άλλη λύση.Όμως, θα σας πω το εξής. Ότι αυτό που κερδίσαμε εμείς, στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ιστορικό προηγούμενο στην Ελλάδα δεν υπάρχει, όλοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλα τα οφειλόμενα από την προηγούμενη διοίκηση, συν τους δέκα μήνες που πληρωνόμαστε τώρα κανονικά τους τρέχοντες μήνες».
Αυτό επικροτεί και ο Νίκος Δαλέζιος
«Θα έρθει και αυτή η ώρα. Τώρα θα γίνει αύριο, θα γίνει μεθαύριο, θα γίνει σε ένα μήνα, από τη στιγμή που μας έχει υποσχεθεί ο κ. Ξενοκώστας, ότι με τη μεταβίβαση θα δοθούν και τα λεφτά… ακόμη δεν έχει γίνει μεταβίβαση. Κάνουμε υπομονή όχι όπως παλιά, που ό,τι γραφόταν στο χιόνι έσβηνε…»
Τέλος στις απεργίες;
Ανέκαθεν οι Έλληνες εφοπλιστές προτιμούσαν να αποφεύγουν να χτίσουν ή να επιδιορθώσουν τα πλοία τους στα ναυπηγεία στην Ελλάδα με τον ισχυρισμό του φόβου των απεργιών. Τι απαντάτε, ρωτάμε τον γραμματέα του Σωματείου Μάρκο Ρηγούτσο.
«Απαντάμε ότι όλα αυτά έχουν παρέλθει από το ναυπηγείο της Σύρου, το Νεώριο, είναι ιστορία πλέον, είναι παρελθόν. Η νέα μέρα του ναυπηγείου έχει νέα μυαλά, νέες νοοτροπίες, ο ένας χρόνος που είμαστε ανοιχτοί πλέον, το έχει δείξει, μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες που έχουν περάσει από εδώ. Δεν υπάρχει ούτε ο λάθος, ο άσχημος συνδικαλισμός, ούτε οι λάθος νοοτροπίες, οι χρόνοι μας είναι πάρα πολύ γρήγοροι, και είναι ένα ατού που ανταγωνιζόμαστε τα ναυπηγεία της Τουρκίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, και μπορούν να ρωτήσουν τους ίδιους τους πελάτες μας που δεν έχουν λόγο να μας διαφημίσουν χωρίς να λένε την αλήθεια», τονίζει ο Ρηγούτσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Όταν ο κόσμος δεν πληρωνόταν και πεινούσε κάπου έπρεπε να ξεσπάσει και αυτό ήταν η απεργία» σημειώνει στο Πρακτορείο ο Νίκος Δαλέζιος.
« Όμως θα πω κάτι άλλο τώρα, έχουμε ένα πλοίο απέναντι, του κ. Σκιαφίτη του εφοπλιστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι του είχαμε κλείσει εδώ βαπόρι με απεργία, είναι το δεύτερο βαπόρι που φέρνει τώρα, με αυτές τις συνθήκες, τις καινούριες συνθήκες. Αυτό τι σημαίνει; ότι έχει εμπιστοσύνη στον κόσμο γιατί δεν έφταιγε ο κόσμος.»
Ο Μάρκος Ρηγούτσος μάς εξηγεί παράλληλα, τη νέα δυναμική για προσέλευση Ελλήνων εφοπλιστών που θα φέρει παράλληλα η νέα δεξαμενή η οποία θα τοποθετηθεί ανάμεσα στις δύο υπάρχουσες.
«Καλούμε τους αξιότιμους πελάτες μας και Έλληνες πλοιοκτήτες, να επιστρέψουν στην πατρίδα. Το Νεώριο να το θεωρούν σπίτι τους, και εδώ να είναι σίγουροι ότι κανείς δεν θα τους πειράξει», σημειώνει ο γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στο Νεώριο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ας σημειωθεί ότι τη μέρα που επισκεφτήκαμε το Νεωριο πάνω στη μεγάλη δεξαμενή ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο. Οι εργασίες συντήρησης μέσα και έξω είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί και το πλοίο έχει ήδη αναχωρήσει.
Το σχέδιο του επενδυτή του κ. Ξενικώστα άλλωστε για την επόμενη ημέρα της «Νεώριο Σύρου», προβλέπει επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφορμών, εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων στα λεγόμενα «πράσινα» με σεβασμό στο περιβάλλον. Η διοίκηση της Νέας Εταιρείας αναμένει άλλωστε σταδιακή βελτίωση του κύκλου εργασιών και των περιθωρίων κέρδους, και την επαναφορά των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε θετικά επίπεδα από το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας της. Στη Σύρο μάς είπαν ότι ο επενδυτής αξιοποιεί ήδη χρήματα από κερδοφορία τους τελευταίους 10 μήνες (πάνω από ένα εκατομμύριο) ενώ έχει ήδη επενδύσει χωρίς τυπικά να έχει γίνει η μεταβίβαση των μετοχών.
Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και ο δήμαρχος της Σύρου Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ς έχει ζήσει τις διάφορες φάσεις του Νεωρίου τόσο της παρακμής όσο και της ανάπτυξης της. Θεωρεί ότι η σημερινή εξέλιξη είναι αισιόδοξη και ότι η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης πρόκειται να δώσει ώθηση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, με θετική επίδραση σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, ενώ έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για το νησί της Σύρου.