Οι αρχαίοι την έλεγαν Απολλωνία. Οι ντόπιοι στη Λιβύη τη λένε Σούσα. Είναι το στρατηγικής και πολιτιστικής σημασίας λιμάνι ανατολικά της Βεγγάζης που η Λιβύη θέλει να μετατρέψει σε έναν τεράστιο λιμάνι-κόμβο για όλη τη βόρεια Αφρική.
Τα τεράστια έσοδα που θα αποφέρει το project ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια συν τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας που στην εξαθλιωμένη κατάστασή της η Λιβύη χρειάζεται απεγνωσμένα.
«Μόλις το λιβυκό κράτος αρχίσει να επενδύει σε λιμενικές εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως του πού, θα γίνουν κι άλλα έργα, όπως οδικό δίκτυο και σιδηροδρομικές συνδέσεις», επισημαίνει ο Σαλάχ Ελχάζι, διευθυντής Λιμένων και Θαλασσίων Μεταφορών και πρόεδρος της επιτροπής για την κατασκευή του λιμανιού της Απολλωνίας.
Όμως η Απολλωνία φιλοξενεί έναν πολιτιστικό θησαυρό που πολλοί φοβούνται ότι το λιμάνι θα πλήξει καίρια. Τα ερείπια από το ένδοξο παρελθόν της Λιβυκής Πενταπόλεως από τα τέλη του 7ου αιώνα βρίσκονται κοντά στο λιμάνι, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια της θηραϊκής αποικίας της Κυρήνης που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής Αρχαιοτήτων Αχμάντ Χουσέιν, «ο μεγαλύτερος φόβος μας ήταν η επέκταση του δρόμου από την Απολλωνία στην Τόκρα, διότι τότε θα περάσει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους. Μια λύση για το λόγο αυτό θα ήταν να υπάρξει παράκαμψη γύρω από το βουνό κι έτσι ο δρόμος θα περνά στο ένα χιλιόμετρο από την πόλη. Έτσι, οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν προστατευμένοι».
«Θεωρώ πως είναι μια καλή τοποθεσία. Δεν είναι κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους και δεν επηρεάζει τα αρχαία. Το λιμάνι θα βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από την είσοδο της Απολλωνίας», σχολιάζει κάτοικος της Απολλωνίας και ψαράς.
Στόχος των λιβυκών αρχών είναι η ακτογραμμή της Λιβύης, διαβόητη ως ορμητήριο των σύγχρονων δουλεμπόρων, να καταστεί η κύρια εμπορική γέφυρα που θα ενώνει την Αφρική με την Ευρώπη.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fVHarNUBTPs&w=711&h=400]