Εκτελέσεις ακριβείας στην αρχαία Ελλάδα – Τα μακάβρια ευρήματα της Θάσου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

thasos evrimata ekteleseis
Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε δεκάδες ταφικά ευρήματα και ανθρώπινα οστά, σε αρχαίο κοιμητήριο Θάσου, τα οποία χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο (4ος-1ος αιώνας προ Χριστού).

Εκείνο που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων όμως ήταν το στέρνο ενός άνδρα, που φαίνεται πως εκτελέστηκε με πρωτοφανή, για εκείνη την εποχή, ακρίβεια, καθώς ένα μικρό μαχαίρι διαπέρασε το οστό του στέρνου, καταφέρνοντας ένα «χειρουργικά θανάσιμο χτύπημα».
Από τον 7ο αιώνα π.Χ, η Θάσος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του ελληνικού κόσμου, όπως καταγράφεται από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έχουν έρθει στο φως το επιβεβαιώνουν: οι κάτοικοι της αρχαίας Θάσου ήταν πλούσιοι και ισχυροί.
Η ανασκαφή σε ένα αρχαίο κοιμητήριο του νησιού αποκαλύπτει τάφους της ελληνιστικής περιόδους και των ρωμαϊκών χρόνων, με σκελετούς ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών καθώς και πολλά παιδιά.
Ο αρχαιολόγος Αναγνώστης Αγγελαράκης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο μελετώντας το στέρνο του νεκρού και τη λεπτομέρεια στο χτύπημα. Ο σκελετός ανήκει σε άνδρα περίπου 50 ετών. Η φθορά στις αρθρώσεις αποκαλύπτει ότι είχε επωμιστεί σκληρές χειρωνακτικές εργασίες όσο ήταν εν ζωή – πράγμα σύνηθες για εκείνη την εποχή.
Γρήγορα, οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιας γενετικής ανωμαλίας, που απαντάται περίπου στο 5% του πληθυσμού. «Αυτό προκλήθηκε με μηχανικό τρόπο», ξεκαθαρίζει ο κ. Αγγελαράκης. Ο άνδρας είχε μαχαιρωθεί.
Ο Πάτρικ Κουίνι, ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου Central Lancashire αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του ευρήματος. Η έξοδος του τραύματος έχει αιχμηρές άκρες που αποκλείει τη μεταθανάτια φθορά. Τα χτυπήματα από βέλη συνήθως αφήνουν αιχμηρές άκρες και στην είσοδο και στην έξοδο του τραύματος. «Έχει δίκιο για το τραύμα», λέει για τον Αγγελαράκη.
Με την βοήθεια των συναδέλφων του, ο κ. Αγγελαράκης δημιούργησε ένα μπρούτζινο ομοίωμα του όπλου με εφτά αιχμές που εκτιμά ότι προκάλεσε τον τραυματισμό ακριβείας. Ο αρχαιολόγος εκτιμά πως ο άνδρας ήταν λογικά ακινητοποιημένος και αυτός είναι ο λόγος που υπέστη ένα τόσο «ακριβές και ανατομικά υπολογισμένο χτύπημα» στον θώρακα.
thasos evrimata ekteleseis1
Ο άνδρας πέθανε λίγο αργότερα από καρδιακή ανακοπή, έχοντας πρώτα χάσει πολύ αίμα. Ο κ. Αγγελαράκης εκτιμά τώρα ότι επρόκειτο για καλά προετοιμασμένη εκτέλεση. Ακόμα και το σημείο που θάφτηκε, ξεχωριστά από τους γύρω οικογενειακούς τάφους, καταδεικνύει πως η ιδιαιτέρως λιτή ταφή του ήταν διαφορετική από το συνηθισμένο
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο θανατικής ποινής για προδοσία (αφού θάφτηκε ανάμεσα στους συμπολίτες του), ο αρχαιολόγος πιστεύει ότι ο 50χρονος είναι πιθανό να εκτελέστηκε εν μέσω πολιτικής αναταραχής και αλλαγής προσώπων και ομάδων στην εξουσία.
Αν και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ο κ. Αγγελαράκης καταλήγει πως ο άνδρας μπορεί να θεωρήθηκε ακόμα και από τους αντιπάλους του άξιος αντίπαλος, και για αυτό τον έθαψαν, έστω και λιτά, σε αυτό το κοιμητήριο μετά την εκτέλεσή του.
lifo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ