#MyNotreDame – Σύμβολο της γοτθικής τέχνης
To 1163 o επίσκοπος του Παρισιού Μορίς ντε Σουλί έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ο ναός. Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία: στον ίδιο χώρο υπήρχε ένας ρωμαϊκός ναός. Η εκκλησία χτιζόταν για δυο αιώνες και υπέστη πολλές λεηλασίες. Το 1220 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία στους χώρους της.
Η φθορά του χρόνου
Πολύ πιθανόν οι εργασίες συντήρησης να ευθύνονται για τη φωτιά που ξέσπασε στη στέγη. Πέρυσι η Παναγία των Παρισίων συμπλήρωσε 850 χρόνια λειτουργίας.Τα σημάδια της φθοράς του χρόνου ήταν εμφανή. Τα έργα συντήρησης υπολογίζονταν σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ την έκανε διάσημη
128 μέτρα είναι το μήκος της εκκλησίας και 33 μέτρα το ύψος. Ο Βίκτωρ Ουγκώ την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο με το μυθιστόρημά του “Η Παναγία των Παρισίων” το οποίο δημοσιεύθηκε το 1831. Ο Γάλλος συγγραφέας παράλληλα με την απελπισμένη αγάπη του άσχημου Κουασιμόδου για την τσιγγάνα Εσμεράλδα περιγράφει και την κακή κατάσταση της εκκλησίας.
Καινούργιες καμπάνες
Με τη συμπλήρωση των 850 χρόνων λειτουργίας της εκκλησίας αφαιρέθηκαν οι παλιές καμπάνες, στις οποίες αναφερόταν στο μυθιστόρημά του ο Βίκτωρ Ουγκώ. Κατασκευάστηκαν καινούργιες σε ένα χυτήριο και ο κόσμος σχημάτιζε ουρές για να τις επισκεφτεί στα εγκαίνια.
Τα τελευταία έργα συντήρησης έγιναν πριν από 100 χρόνια
Τον 19ο αιώνα ο Καθεδρικός Ναός ανακαινίστηκε από τον Βιολέ λε Ντικ. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του ναού είναι η υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά και τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μέτρων.
Εντυπωσιακό βιτρό
Το βιτρό που κοσμεί το εσωτερικό του χαρακτηριστικού ρόδακα εντυπωσιάζει με τον πλούτο των χρωμάτων του. Κυριαρχεί το βαθύ μπλε και πορφυρό. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα της γοτθικής τέχνης.
Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες
Στην περίφημη Νοτρ Νταμ βρίσκονταν σε εξέλιξη έργα συντήρησης όταν στις 15 Απριλίου ξέσπασε μια φοβερή πυρκαγιά στην οροφή του κτιρίου, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως ο ναός θα αποκατασταθεί άμεσα.
dw