Ο Κλοντ Μπερνάρ (γαλλικά: Claude Bernard) (12 Ιουλίου 1813 – 10 Φεβρουαρίου 1878) ήταν Γάλλος φυσιολόγος. Κατά το δεύτερο και το τρίτο τέταρτο του 19ου αιώνα ήταν η μορφή που κυριαρχούσε στο στερέωμα της επιστήμης. Ο Κλοντ Μπερνάρ θεωρείται ως ο ιδρυτής ή ο πατέρας της Φυσιολογίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Αυτός ήταν ο πρώτος που πλαισίωσε την Επιστήμη με το Πειραματικό Εργαστήριο και που κατέστησε τη Φυσιολογία Πειραματική Επιστήμη.
Σύμφωνα με τη γραμμή που ακολούθησε στη ζωή του, τίποτε, καμιά ιδέα, καμιά ερμηνεία, κανένα συμπέρασμα, καμιά θεωρία δεν μπορεί να ληφθεί ως δεδομένο, να εδραιωθεί και να θεωρηθεί ως κτήμα της Επιστήμης, εάν προηγουμένως δεν έχει περάσει από τον πειραματικό έλεγχο και δεν αποδειχθεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, η γνησιότητα και η επαναληψιμότητά του.
Από το τεράστιο σε όγκο αλλά και πλουσιότατο σε θεματολογία έργο του ξεχωρίζει η βασική έννοια που πρώτος διατύπωσε και επέβαλε στην Επιστήμη: την έννοια του «εσωτερικού περιβάλλοντος» του οργανισμού (milieu interieur), η οποία έμελλε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με την περαιτέρω πορεία της η Επιστήμη της Φυσιολογίας.
Τι είναι η Φυσιολογία
Φυσιολογία είναι ο κλάδος της βιολογίας που μελετά τις βιοφυσικές και βιοχημικές λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου ή, με απλούστερους όρους, τον τρόπο λειτουργίας ενός οργανισμού ή ενός συστήματος του οργανισμού.
Η φυσιολογία παραδοσιακά διακρίνεται στη φυσιολογία των μικροοργανισμών, στη φυσιολογία των φυτικών οργανισμών και στη φυσιολογία των ζωικών οργανισμών (συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογίας του ανθρώπου), αλλά οι αρχές της φυσιολογίας είναι καθολικές. Παραδείγματος χάριν, ό,τι ισχύει για τη φυσιολογία των κυττάρων των μυκήτων, μπορεί επίσης να ισχύει ως ένα βαθμό και για τα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο τομέας της φυσιολογίας των ζωικών οργανισμών επεκτείνει τα εργαλεία και τις μεθόδους της φυσιολογίας του ανθρώπου στα ζωικά είδη. Η φυσιολογία φυτών δανείζεται, επίσης, τεχνικές και από τους δύο τομείς. Το πεδίο θεμάτων είναι τουλάχιστον τόσο διαφορετικό όπως το ίδιο το δέντρο της ζωής. Λόγω αυτής της ποικιλομορφίας θεμάτων, η έρευνα στη φυσιολογία των ζωικών οργανισμών τείνει να επικεντρωθεί στην κατανόηση του πώς τα φυσιολογικά γνωρίσματα μεταβλήθηκαν σε όλη την εξελικτική ιστορία των ζώων.
Άλλοι σημαντικοί κλάδοι της επιστημονικής μελέτης, που έχουν προκύψει από την έρευνα της φυσιολογίας περιλαμβάνουν τη βιοχημεία, τη βιοφυσική, την παλαιοβιολογία, τη βιο-μηχανική και τη φαρμακολογία.