Αυξανόμενα βαίνουν τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί χρήστες στη χώρα δεν κάνουν κάτι για να θωρακίσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια.
Ένας στους Έλληνες δέκα χρήστες (το 9%) έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing). Στο μεταξύ, το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει νέα έρευνα της Google, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Αν και το ηλεκτρονικό έγκλημα κάνει θραύση και στη χώρα μας, οι χρήστες δεν φαίνεται να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Για την ακρίβεια, περισσότεροι από ένας στους τρεις (το 34%) χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ.
Τέλος, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του, όπως η επαλήθευση σε δύο στάδια, ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς, αλλά όχι σε όλους.
Αμελείς αποδεικνύονται οι Έλληνες χρήστες και σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του λογισμικού τους. Στην ερώτηση “πόσες φορές ενημερώνετε το πρόγραμμα περιήγησής σας”, το 22% απαντά ότι το κάνει αρκετές φορές τον ίδιο μήνα, αλλά το 12% ότι το ενημερώνει λιγότερο από μία φορά κάθε έξι μήνες. Μάλιστα, ένα ποσοστό 14% δηλώνει ότι δεν το ενημερώνει ποτέ.
Περί προστασίας
Η έρευνα αποκαλύπτει ποιες είναι οι πληροφορίες που θέλουν οι Έλληνες, κατά κύριο λόγο, να προστατεύσουν. Η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 59% ανησυχεί, κυρίως, για τις οικονομικές του πληροφορίες (όπως τραπεζικά δεδομένα). Το 16% ανησυχεί για τις προσωπικές του πληροφορίες (όπως διεύθυνση κατοικίας), το 6% για πληροφορίες σχετικά με προσωπικές στιγμές (όπως φωτογραφίες) και το 7% για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων που στέλνει σε συναδέλφους.
Συστάσεις προς τους χρήστες
Η Google έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες σχετικές συμβουλές.
“- Ενημερώστε το λογισμικό σας: Για να προστατεύετε τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών σε όλες τις συσκευές σας. Ορισμένες υπηρεσίες ενημερώνονται αυτόματα, ενώ άλλες ειδοποιούν τους χρήστες για το πότε πρέπει να τις ενημερώσουν.
– Χρησιμοποιείτε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης: Χρησιμοποιώντας το ίδιο password για να συνδέεστε με διαφορετικούς λογαριασμούς, διακινδυνεύετε περισσότερο την ασφάλειά σας. Είναι σαν να χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για να ανοίγετε τις πόρτες του σπιτιού, του γραφείου και του αυτοκινήτου σας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό και επιδιώξτε κάθε κωδικός να είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος και να αποτελείται τουλάχιστον από οχτώ χαρακτήρες.
– Κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας: Ο Έλεγχος Ασφαλείας της Google προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές ασφάλειας που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account σας. Δεν σας βοηθά απλώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε το Google, αλλά περιέχει χρήσιμες συμβουλές για να είστε ασφαλείς και όταν περιηγείστε γενικά στο Διαδίκτυο.
– Ορίστε και διατηρήστε ενημερωμένο έναν αριθμό τηλεφώνου ή ένα email ανάκτησης: Η προσθήκη πληροφοριών ανάκτησης, όπως ο αριθμός τηλεφώνου ή το email, μπορεί να βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα τον λογαριασμό σας. Αν αλλάξουν τα στοιχεία, θυμηθείτε να ενημερώσετε την εφαρμογή.
– Ορίστε επαλήθευση σε δύο βήματα: Κάντε ένα ακόμη βήμα για τη διασφάλιση των λογαριασμών σας, ορίζοντας επαλήθευση σε δύο βήματα, η οποία απαιτεί να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο βήμα εκτός από το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας”.
sepe