«Η Ελληνική Καλαθοσφαίριση όχι μόνο κάνει την Ελλάδα υπερήφανη, αλλά είναι ένα άθλημα το οποίο κάνει την Ελλάδα να μην έχει σύνορα» τόνισε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών για τα 100 χρόνια της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.
https://www.facebook.com/praktoreiosport/videos/2153293608068139/?__xts__%5B0%5D=68.ARCswZWH3KeK17ZlfZvca99MzY9YcW6Rz8TSyQvVK5HvPf_sRlBN_Q_P2dgSD6o0oWZ4-tbrX19GNnmoSo8ZG_ViPz8e78REVr7J0ojgZ6x2XF99v71roVt8tIjQ0TgCQLRUAldpZIrttQpItR353tzBKxG1T7ASH-Ju69EK9ejIr84kifc71okC9K-JbUl366pNRHRp5TXv3A3FbCpIqP8v0n8qQhSOIgZ3n39jpKTp4fdMZCREUQzKfg4GLhX6penu-uuxSPi6i2cEF68V-bZnZ-vyM91qrnSbOttv4fzcNdyx4l0OAloQuo2_J5CkHHJJdWptMGaosdCd0mPr9GeyMiEw7L_7&__tn__=-R
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε το παράδειγμα που δίνουν στην ελληνική κοινωνία οι άνθρωποι του Μπάσκετ σημειώνοντας ότι το παράδειγμα αυτό πρέπει η ελληνική κοινωνία να το πάρει «και να πιστέψει στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίοι συνήθως μέσα από τα δύσκολα δείχνουν ως πού μπορούμε να φθάσουμε».
https://www.facebook.com/praktoreiosport/videos/618475021935937/?__xts__%5B0%5D=68.ARDDIErRBTpwDDYxjyxkwVvgOMN9MiHlsZySRIppHmOR0YSL55E7A3JOICMTsftRSvIJeBbX8ahS-Z_ABne6vGLx6AFC5J1xV9RbCYSxbThE7WFapggFryP_oC6-_duJkHEJeEgYpRudJOzTxPPRGHFFfUHlc-EurM3EESbzeXLf4iAUtV4jkjmVI-cNNYSWtRSBPH42O874CwI0x2HXZ479I4PpUFmoYXQGh6X8wm-Ma6CSUsVpYuH5JglHg3tMrwS1SYHqRZaqCuMx4zyEV8UIkMB-S-SsopNFny5cqBBfTcWEdrspdDT6xukhCl1Jl191OXT0_vmi4Z9IQ44OcHyMHu3lMsCZ&__tn__=-R
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε «θερμώς όλους, και ιδίως τον φίλο Πρόεδρο του Σ.ΠΑ.Κ.Ε – του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας- τον κύριο Μιχάλη Κυρίτση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να είμαι σήμερα εδώ, σε μια πραγματικά ιστορική εκδήλωση. Πολλές φορές, στην ζωή, κάνουμε πράγματα που μας φαίνονται καθημερινά και τους δίνουμε λίγη σημασία.
https://www.facebook.com/praktoreiosport/videos/383963558832444/?__xts__%5B0%5D=68.ARBx0cbS0N2jWDhdic2ReVNpMc-PhLtwsof2VJLLPyrWzw86TOwNNQJkWkokhn-ISSuQOyrdNDp64LqaqbKgj3KjxjnWVeJEElbP0IdqTJ9Wquuer3QTVeifJv11p0ldLi6IaHzS24AcPSj024H4UxZeSm1wVtsQAbeCuylKDS8Hn2IaGHqNqnkPiojEkluzBKHvP4njGVrACLMutmONjcn0A50N__ksBPBPMnBnGIQi0UOPbGTh8_FaMoerQYhJE0NU0iyWuxQjuhN3kcmjneQJmJyWXEg_VNfIOPjhKI4Hs801Z2EA8EUIR3xqUByNnbNBtE2taBBKiQwS5HMitkeFnBd95TWq&__tn__=-R
Μα όσο περνάνε τα χρόνια αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν μερικές ιστορικές στιγμές, που υποτιμούμε την σημασία τους. Σας διαβεβαιώ, ότι εγώ έχω πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει, σήμερα, εδώ. Γι΄ αυτό βρίσκομαι, σας λέω, με τιμή και συγκίνηση κοντά σας. 100 χρόνια της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Ένας αιώνας».
https://www.facebook.com/praktoreiosport/videos/363350897829565/?__xts__%5B0%5D=68.ARDbv-f9klmeLavFCBGFpMkd-rGZGO8pQz6nPMKiQV2PAkdbKutDMa9igMVgX4wYiS_7nleHz2I9SFmU6xMOz7cVYf8U7RwWVHHN1ipAxhAHB4M4Z2rc6QAwfgUlht3xMUtozL8pHX7fSMf2qJe-7T_REUCqFLExRsWb9T20IjDlWkzfrOgy-vUc3PKW8F5RJFWdnxOCqW0HuTib6svH_IYxrBqeWwy0PykBZzORvEdMvPSiBNRWwsZzVFtcQXMbY4ir__LLVL_csgW_HZPf2cAd6MfxPVI8RapeR_5K5Pcrk-cV-FJazUnSgmXkRrY2sDeP2U517vwolHA4JOyx9DM9EnLW06El&__tn__=-R
«Και τιμούμε σήμερα εδώ, όπως αρμόζει και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, όλους τους συντελεστές, παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφους. Διότι η Καλαθοσφαίριση είναι κατεξοχήν συλλογικό άθλημα, με όλη την σημασία της λέξης. Είναι πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, και ιδίως πολλοί οι παράγοντες που διαμορφώνουν την σημασία αυτού του αθλήματος για την ίδια την κοινωνία μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει: «Πριν απ΄ όλα, όλοι εσείς -παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφοι, που “ διακονείτε” την Καλαθοσφαίριση- είσθε εκείνοι που βάλατε τις βάσεις για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.
Για θυμηθείτε πώς ξεκινήσατε εσείς, πώς δουλέψατε στην Καλαθοσφαίριση. Ήταν ένα μεράκι, μια ιδέα. Γι΄ αυτό ακριβώς σας λέω, ότι σας οφείλουμε αυτή την τιμή, διότι βάλατε τις βάσεις, για να είναι σήμερα η Ελληνική Καλαθοσφαίριση εκεί που είναι. Επιπλέον, εκτός από άνθρωποι με ταλέντο, είσθε άνθρωποι με ήθος και προσωπικότητα. Γιατί, ξέρετε, το ταλέντο από μόνο του έρχεται και παρέρχεται. Για να μην πω ότι η έλλειψη προσωπικότητας και ήθους “ ροκανίζει” στα χρόνια ό,τι έχει αποδώσει το ταλέντο στον άνθρωπο. Εσείς, επειδή ακριβώς το κάνατε από μεράκι, επειδή το ζήσατε, επειδή ζήσατε ομαδικά, εκτός από μεγάλα ταλέντα ο καθένας στον τομέα του υπήρξατε ολοκληρωμένοι άνθρωποι με ήθος και προσωπικότητα».
Γι΄ αυτό απολαμβάνετε, αυτά που απολαμβάνετε τώρα. Εννοώ τις ηθικές απολαβές, την αναγνώριση. Γι αυτό και ενώ άλλοι, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, χάνονται, ξεχνιούνται, εσείς συνεχίζετε. Είσθε εδώ και σας το αναγνωρίζουν, όχι μόνο με τις μνήμες, που έχετε αφήσει πίσω σας, αλλά με το παράδειγμα το οποίο κληροδοτείτε σε άλλους αθλητές και στην επόμενη, και τις επόμενες γενιές, της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης. Είσθε και ένα παράδειγμα διεθνώς, γι΄ αυτό και η Ελληνική Καλαθοσφαίριση έχει αυτή την ακτινοβολία».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Λέχθηκε προηγουμένως πως οι Αμερικανοί είπαν “ λες και το μπάσκετ φτιάχτηκε στην Ελλάδα”. Τούτο οφείλεται στον συνδυασμό ταλέντου, ήθους, προσωπικότητας, που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα αλλού, μόνο στον Τόπο μας συμβαίνει. Και σήμερα η στιγμή αυτή είναι σημαδιακή, σας διαβεβαιώ, για το παράδειγμα που δίνετε στην Ελληνική κοινωνία. Που πρέπει να το πάρει και να πιστέψει στις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων, οι οποίοι συνήθως μέσα από τα δύσκολα δείχνουν ως πού μπορούμε να φθάσουμε. Γι’ αυτό σας είπα μη με ευχαριστείτε εσείς που είμαι εδώ σήμερα, εγώ σας ευχαριστώ που χάρη σε εσάς στην διάρκεια της θητείας μου ζω μια ιστορική στιγμή για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης και με όλους τους συντελεστές. Ευτυχώς που ζουν οι παλιότεροι και εύχομαι ο Θεός να τους δίνει χρόνια για να μπορούν να απολαμβάνουν αυτή την αναγνώριση της Ελληνικής κοινωνίας».
Ι. ΣΥΝΑΔΙΝΟΣ: «Δίκαια το μπάσκετ στα κορυφαία αθλήματα της Ελλάδας»
Την εδήλωση του Σ.ΠΑ.Κ.Ε τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, καθώς και ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην μπασκετμπολίστας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Με αφορμή τα 100 χρόνια της ελληνικής καλαθοσφαίρισης ο Σ.ΠΑ.Κ.Ε τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο τιμώντας παράλληλα όλες τις γενιές των Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών, τις παλιές και τις νεότερες, αυτές που έθεσαν τα θεμέλια του ελληνικού μπάσκετ και τις νεότερες που έφτασαν το ελληνικό μπάσκετ στην κορυφή. Οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για όσα πρόσφεραν και για όσα εξακολουθούν να προσφέρουν από άλλα μετερίζια. Πολλοί από αυτούς είναι προπονητές/παιδαγωγοί και εξακολουθούν να υπηρετούν από άλλο πόστο το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά της χώρας μας και δίκαια το μπάσκετ συγκαταλέγεται σε ένα από τα κορυφαία αθλήματα στην Ελλάδα».
Π. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Όταν παίζεις είναι… έρωτας, όταν είσαι προπονητής είναι… αγάπη»
«Υποκλίνομαι στους ανθρώπους που έπαιξαν μπάσκετ και χάρη σε αυτούς γνωρίσαμε εμείς αυτό το υπέροχο σπορ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου,» είπε δείχνοντας μπασκετμπολίστες και μπασκετμπολίστριες που αγωνίστηκαν πολλές δεκαετίες πριν ανεβαίνοντας στο βήμα ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο μόνος άνθρωπος που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ ως αρχηγός (1987) και ως Ομοσπονδιακός προπονητής (2005). Εν συνεχεία, δείχνοντας τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Θοδωρή Παπαλουκά, Μιχάλη Κακιούζη, Δήμο Ντικούδη, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου και Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε: «Τα παιδιά αυτά; Τι να πω; Νομίζω πως ό,τι και να πω γι’ αυτούς είναι λίγο. Τι έκαναν; Έκαναν το μπάσκετ να είναι πιο όμορφο! Έκαναν την Ελλάδα να πιστέψει ότι μπορεί να είμαστε τρομεροί όταν συενεργαζόμαστε και νομίζω ότι αυτό είναι το κυριότερο. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά τις συνθήκες που θα τους φέρουν πιο κοντά στον αθλητισμό. Υπάρχουν πάρα πολλοί πειρασμοί γύρω τους και πρέπει ο αθλητισμός να γίνει πιο ελκυστικός και με τους χώρους που θα έχει, αλλά και με τον τρόπο που θα μαθαίνουμε στα παιδιά μας το μπάσκετ. Εύχομαι να το καταφέρουμε όλοι μαζί! Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά για τις ωραίες στιγμές που έζησα μαζί τους. Είναι υπέροχοι όλο! Είναι φοβεροί! Εκαναν απίστευτα πράγματα, το ήθελαν πολύ!». Ο μόνος από τους προαναφερθέντες που δεν αγωνίστηκε στην εθνική που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 ήταν ο Δημήτρης Παπανικολάου, τον οποίο είχε «κόψει» ο Παναγιώτης Γιαννάκης από την τελική δωδεκάδα. Ο Γιαννάκης απάντησε σε σχετική υπενθύμιση του Δημήτρη Παπανικολάου: «Ο Παπανικολάου είπε πως εκείνος δεν ήταν γιατί “κόπηκε”. Να ξέρετε κάτι… ότι για εμένα ο καλύτερος προπονητής είναι αυτός που τρέχει μέσα στο γήπεδο, μαζί με τα παιδιά που θα εκπροσωπήσουν την ομάδα και θα τους κάνουν δυνατή προπόνηση. Ο Παπανικολάου εκείνη τη φορά μπορεί να μην ήταν, αλλά αν είχε υπομονή θα ήταν στην επόμενη. Είναι βέβαια φυσιολογικό κάποιες στιγμές να αισθάνεσαι άβολα όταν “κόβεσαι”.
Ερωτηθείς για το πως βίωσε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, με τους δύο διαφορετικούς ρόλους του, ως παίκτης και ως προπονητής ο Παναγιώτης Γιαννάκης εξήγησε: «Όταν παίζεις είναι… έρωτας, όταν είσαι προπονητής είναι… αγάπη».
Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Ό,τι έγινα, το οφείλω στους γονείς μου»
Ο «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ, ο Κώστας Πετρόπουλος διηγήθηκε δύο πραγματικές ιστορίες με πρωταγωνιστές τον πατέρα και τη μητέρα του: «Έπαιξα μπάσκετ γιατί ο πατέρας μου ήταν αθλητάνθρωπος, ήταν ποδοσφαιριστής, καθώς και άνθρωπος των γραμμάτων. Κάθε μεσημέρι έμπαινε στο δωμάτιο και με ρωτούσε: “Kώστα έχεις διαβάσει”; Του απαντούσα θετικά κι εκείνος έλεγε: “Και είσαι ακόμη εδώ; Δεν έχεις πάει στο γήπεδο;”. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 ήταν πολύ δύσκολο ένας πατέρας να λέει αυτά τα λόγια στο παιδί του. Η μητέρα μου έπλενε τα ρούχα στο χέρι, γιατί ήταν μεγάλη φτώχεια και δεν είχε πλυντήριο. Με τα πρώτα μου λεφτά της πήρα πλυντήριο, αλλά η μάνα μου συνέχισε να πλένει τις κάλτσες στη σκάφη. Της είπα: Μάνα τι κάνεις; Πλυντήριο πήραμε! Κι εκείνη μου απάντησε: “Δεν ξέρεις εσύ! Στο πλυντήριο τα λάστιχα από τις κάλτσες ξεχειλώνουν και σπάνε. Δεν μπορώ να έχω το γιο μου με ξεχειλωμένες κάλτσες! Αυτοί ήταν ο πατέρας μου και η μάνα μου, δεν είναι πια στη ζωή. Πραγματικά τους οφείλω πολλά». Κλείνοντας ο Κώστας Πετρόπουλος απευθύνθηκα στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας είναι μεγάλη μας τιμή που είστε εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας!»
Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε όταν κλήθηκαν προς βράβευση οι γηραιότεροι αθλητές και αθλήτριες καλαθοσφαίρισης, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μαζί με την τελευταία γενιά που «κρέμασε τα παπούτσια», τους Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Κακιούζη, Ντικούδη, Παπαδόπουλο, Παπανικολάου και Σχορτσανίτη. Αυτοί ήταν οι Νίκος Σκυλακάκης, Μανώλης Παναγιωτάκης, Σίμος Γαρυφαλλίδης, Παναγιώτης Κουκόπουλος, Δημήτρης Στεφανίδης, Παναγιώτης Μανιάς, Ευθύμιος Φιλίππου, Νικόλαος Ιωσήφ, Ευάγγελος Τσιγαρίδας, Νικόλαος Μπαμπανικολός, Κώστας Παπαδήμας, Γιώργος Ρουμπάνης, Νικόλαος Μήλας, Αλέκος Σπανουδάκης, Αργυρώ Βαρελοπούλου, Δήμητρα Ζαπονίδου, Μπέσσυ Μικελέτη, Ευδοκία Κορρέ, Νικολέττα Αρναούτογλου, Μάτα Χριστακοπούλου.
Ο Σ.ΠΑ.Κ.Ε βράβευσε επίσης την παλαίμαχο πλέον μπασκετμπολίστρια Τούλα Καλέντζου, τον Νίκο Πιτσίλκα από το χώρο της διαιτησίας, τον Βασίλη Σκουντή από το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, καθώς και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Συμβούλο της ΔΕΗ Α.Ε, η οποία στηρίζει τον Σ.ΠΑ.Κ.Ε, Μανώλη Παναγιωτάκη.