Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι μικρότερες χώρες της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Εκτός συναγωνισμού: Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο δεν πρέπει να συγκαταλέγεται καν στη λίστα των μικρότερων ευρωπαϊκών κρατών. Διότι σε σύγκριση με τις πραγματικά μικρές χώρες, το Λουξεμβούργο είναι μάλλον «τεράστιο»: μετρά 600.000 κατοίκους και έχει έκταση 2.600 τετρ. χιλ.


Ανδόρρα
andorra
Η έκτη μικρότερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης είναι η Ανδόρρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στα Πυρηναία Όρη μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Έχει έκταση 470 τετρ. χιλιομέτρων και μετρά μόλις 80.000 κατοίκους.
Μάλτα
malta
Με 320 τ. χλμ. η Μάλτα είναι σαφώς μικρότερη από την Ανδόρρα. Έχει όμως τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των «νάνων». Με 460.000 κατοίκους βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα του Λουξεμβούργου.
Λιχτενστάιν
lichtenstein
Με 160 τ. χλμ. το τέταρτο μικρότερο σε έκταση ευρωπαϊκό κράτος έχει τη μισή έκταση της Μάλτας. Το μικροσκοπικό πριγκιπάτο των 40.000 κατοίκων βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας. Επίσημη γλώσσα είναι τα γερμανικά.
Σαν Μαρίνο
san marino1
Αναφέρεται συχνά ως η παλαιότερη Δημοκρατία του κόσμου και περιβάλλεται… από την Ιταλία. Με 60 τ. χλμ. έχει την έκταση του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι περίπου 34.000 κάτοικοι μιλούν ιταλικά, ενώ το 90% είναι Καθολικοί.
Μονακό
monaco1
Αν και έχει έκταση μόλις δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων μετρά 38.000 κατοίκους. Αυτό καθιστά το Μονακό μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου. Ένας από τους λόγους της δημοτικότητάς του είναι η φορολογική του πολιτική…
Βατικανό
vatican1
Το Βατικανό δεν είναι μόνον το μικρότερο κράτος της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου. Και αυτό όχι μόνον βάσει πληθυσμού αλλά και έκτασης. Περίπου 1.000 άνθρωποι ζουν εκεί σε 0,44 τ. χλμ., όσο είναι περίπου και το Oktoberfest του Μονάχου… Είναι επίσης το μοναδικό κράτος που βρίσκεται εντός των ορίων μιας πόλης: της Ρώμης.
dw

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ