Πιο κοντά από ποτέ στην ελάφρυνση χρέους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

euros greece
Εντείνεται η κινητικότητα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους – Δ. Τζανακόπουλος: «Ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος» – «Σημαντικό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο η Ελλάδα θέλει να υποβάλει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο», το μήνυμα του Βερολίνου.

Ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου θα συζητηθεί το ζήτημα του χρέους, ESM και Γαλλία προωθούν συγκεκριμένη πρόταση για περαιτέρω ελάφρυνση που θα συνδεθεί με την ανάπτυξη στην Ελλάδα έως το 2050.
Ο ΕΜΣ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2018.
Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα της «Handelsblatt», είπε μάλιστα ότι έως τον Αύγουστο θα υπάρξει συμφωνία:
«Ως τον Αύγουστο του 2018 θα έχουμε μια συμφωνία για το χρέος η οποία θα προβλέπει επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή θα τα απλώνει περισσότερο στο χρόνο, πάγωμα των επιτοκίων και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα κάνουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους πιο εύκολη», δήλωσε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.
Απαντώντας σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Handelsblatt”, σύμφωνα με το οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Γαλλία έχουν καταθέσει σχέδια «για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050», ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017 όπου είχε κατατεθεί η γαλλική πρόταση για να μπορέσουν να γεφυρωθούν οι διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ του ΔΝΤ και των υπόλοιπων θεσμών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, επίσης, ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019.
Θετικό σήμα από το Βερολίνο
«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και επισήμανε ότι το σημαντικό τώρα είναι η καλή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην Ευρωομάδα (Eurogroup).
«Η περαιτέρω διαδικασία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Τώρα όμως το θέμα είναι πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμιστικών βημάτων. Πάνω σε αυτό εργάζεται η Ελλάδα. Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, η τέταρτη αξιολόγηση τρέχει. Οι Θεσμοί θα μας ενημερώσουν για την πρόοδο υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Κόλμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσίευμα της «Handelsblatt» περί σχεδίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Στόχος τώρα είναι να ολοκληρωθεί καλά το πρόγραμμα προσαρμογής το οποίο τρέχει ακόμη ως τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται. Σημαντικό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο η Ελλάδα θέλει να υποβάλει στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τον Απρίλιο. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει μετά το τέλος του προγράμματος να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ