Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Γενετικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να βελτιώσουν αξιοσημείωτα τις καλλιέργειες. Οι ερευνητές αποφάσισαν να τροποποιήσουν ένα γονίδιο το οποίο υπάρχει σε όλα τα φυτά που καλλιεργεί ο άνθρωπος για να τραφεί.
*** Φωτογραφία: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια φωτογραφία από καλαμπόκι που αναπτύσσεται έχοντας υποστεί γενετική τροποποίηση. Credit: (Brian Stauffer/University of Illinois)
Το αποτέλεσμα της τροποποίησης σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να δημιουργούνται φυτά τα οποία χρειάζονται σημαντικά μικρότερες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν γεγονός πολύ σημαντικό αφού τα αποθέματα νερού για κατανάλωση και πότισμα στον πλανήτη είναι περιορισμένα και μειώνονται συνεχώς αφού εκτός των άλλων αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για πόσιμο νερό. Τα τροποποιημένα φυτά χρειάζονται 25% λιγότερο νερό για να αναπτυχθούν.
Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυτά αυτά αναπτύσσονται ταχύτερα και παράγουν μεγαλύτερες σοδειές από τα… συμβατικά φυτά. Αυτό θεωρητικά τουλάχιστον σημαίνει ότι τροποποιώντας με τον ίδιο τρόπο όλα τα φυτά που καλλιεργούνται στον πλανήτη θα αυξηθεί η συνολική παραγωγή τροφής και θα μπορούν να ταϊστούν έτσι πληθυσμοί που για διαφόρους λόγους βρίσκονται στο φάσμα της λιμοκτονίας.
[tovima]