«Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η προσφυγική κρίση έβλαψαν τον τουρισμό στην Ελλάδα. Αλλά τώρα, η χώρα γιορτάζει το comeback εγκαίρως για την τουριστική έκθεση ΙΤΒ» μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑRD.
«Ατμόσφαιρα πάρτι στο roof garden του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ένας μεγάλος γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος γιορτάζει μια εξαιρετικά επιτυχημένη ελληνική χρονιά» μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συγχαίρει προσωπικά τον ταξιδιωτικό όμιλο: «Έρχεστε ακριβώς τη σωστή στιγμή – νομίζω ότι δίκαια είστε περήφανοι για την υπέροχη δουλειά σας εδώ σε μας. Η Ελλάδα θα παραμείνει μια σημαντική χώρα φιλοξενίας. Σας ευχαριστώ που διαλέξατε την Ελλάδα για την ερχόμενη σεζόν ως εταίρο της νέας, μεγάλης στρατηγικής σας».
Περισσότεροι από 3,7 εκατ. Γερμανοί τουρίστες ήρθαν το 2017 στην Ελλάδα, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Συνολικά πάνω από 27 εκατ. ταξιδιώτες και ακόμα τέσσερα εκατ. επισκέπτες ήρθαν με κρουαζιερόπλοια κι έμειναν έστω για λίγο στην Ελλάδα. Και όλοι αυτοί φρόντισαν να εξασφαλίσουν έσοδα σχεδόν 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ? νούμερο εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα που ακόμα ταλανίζεται από την κρίση.
Δεύτερος πιο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός των Γερμανών
Αλλά πώς τα κατάφερε η Ελλάδα να ξεπεράσει σχεδόν όλες τις άλλες χώρες στην κλίμακα προτίμησης και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, ανάμεσα στους περισσότερο προτιμώμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς; Η σταθερή επισκέπτρια για τουρισμό στην Ελλάδα Μόνικα Σμιντ από το Μπίλεφελντ εξηγεί γιατί: «Η σχέση τιμής-υπηρεσιών είναι καλή, η Ελλάδα όλα τα χρόνια έχει αυξήσει ελάχιστα τις τιμές. Μπορεί κάποιος πάντα να φάει και να πιει καλά. Οι ξαπλώστρες κοστίζουν χονδρικά σχεδόν το ίδιο όπως και τον καιρό της δραχμής. Έχεις την ασφάλεια ότι ο καιρός θα είναι καλός ? θα συνεχίσω να πηγαίνω εκεί».
Η Ελλάδα θέλει να βελτιώσει τον ιαματικό τουρισμό, ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστική. Για παράδειγμα, με μεγαλύτερη ώθηση στις δεκάδες θερμές πηγές, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σ’ αυτόν τον τομέα, ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε νέες πηγές εσόδων, λέει ο Γιοαχίμ Λίμπερ, ο οποίος περιοδεύει στην Ελλάδα για τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο υγείας ESPA. «Αυτό που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι ηράκλειο έργο. Αλλά εμείς, ως ευρωπαϊκός σύνδεσμος, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Γι’ αυτό θεωρώ θετικό το ότι η γερμανική πρεσβεία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Ξέρω όμως και ότι πολύ συγκεκριμένα ήδη βρέθηκε εδώ ένας επενδυτής και εξέτασε τις δυνατότητες».
Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η περαιτέρω επιτυχής επέκταση του ελληνικού τουρισμού αποτελούν και ένα σημαντικό μήνυμα προς τις χρηματαγορές για το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προοδεύει και ότι οι επενδύσεις και η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα μπορούν να αποδώσουν.
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]