"Η Ελλάδα θα γίνει θετικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

famelos sokratis
Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Enterprise Greece, με θέμα “Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών”, τόνισε ότι ο θερμαλισμός, οι ιαματικές πηγές, η γεωθερμία είναι από τους βασικούς άξονες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του αναπτυξιακού σχεδίου στη χώρα μας.

“Για τον κλάδο των ιαματικών πηγών, των δομών ευεξίας και υγείας δημιουργείται ένα πολύ θετικό περιβάλλον, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, με ισχυρά αποθέματα σε επίπεδο διαθεσίμων, πλεονασμάτων και προϋπολογισμού και μια εξίσου ισχυρή διοίκηση, στιβαρή και αποδεκτή στην Ευρώπη και παγκόσμια, που επιβεβαιώνει την πορεία αυτή, αλλά και τη σταθερότητα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης. Η έξοδος από το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο σε τραπεζικούς δείκτες και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. Η χώρα μας αλλάζει παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, μιλάμε πια για την πραγματική οικονομία που έχει πραγματικό προϊόν και πραγματικές επενδύσεις, κάτι που δίνει μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις, αλλά πιο σίγουρες κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες. Σε αυτή την κατεύθυνση απαραίτητη είναι η εφαρμογή ισχυρών κανόνων ισονομίας, ισοτιμίας και διαφάνειας, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από ένα έντονα πελατειακό και κρατικοδίαιτο κράτος σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου του πυρήνα της Ευρωζώνης”, επισήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι “σημαντικές μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται στη χώρα μας, με πρόσημο παραγωγικό, που εντάσσονται και περιλαμβάνονται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που ο ΟΗΕ έχει καθορίσει ως το πλαίσιο της ανάπτυξης της παγκόσμιας κοινωνίας”.
“Στο ΥΠΕΝ “, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, “δημιουργούμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επιταχύνει διαδικασίες, με γρήγορες αδειοδοτήσεις και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, με στενή συνεργασία χωρίς διακρίσεις, ισότιμα, για όλους όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να εργαστούν στη χώρα μας. Ταυτόχρονα διαθέτουμε ένα στέρεο υπόβαθρο αναπτυξιακού σχεδιασμού, που είναι και το ισχυρότατο εργαλείο για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει βασικές τομές που σηματοδοτούν τη στροφή σε μια πραγματική μεταρρύθμιση και υποστήριξη της οικονομίας. Πριν από δύο μήνες ολοκληρώθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Απορροής Ποταμών, δηλαδή η αναθεώρηση του υδατικού σχεδιασμού της Ελλάδας. Είναι ένας σχεδιασμός που καθυστερούσε έξι χρόνια και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης η ΕΕ είχε θέσει αιρεσιμότητα σε πόρους 2,5 δισ. ευρώ. Έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και όλα τα έργα των υδατικών πόρων δεν προχωρούσαν γιατί η Ελλάδα δεν είχε σχέδιο υδάτων. Αυτό είναι και το πλαίσιο για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Με μεγάλη ταχύτητα ολοκληρώνονται το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες, διότι οι Δασικοί Χάρτες είναι και το υπόβαθρο της ανάπτυξης, έτσι ώστε να γνωρίζουν η τοπική κοινωνία, οι κοινωνικοί εταίροι και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής πού μπορεί κάποιος να επενδύσει χωρίς προβλήματα, με ποιους όρους. Μεγάλη τομή είναι, επίσης, η ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας, ενώ ήδη προετοιμάζουμε την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων σε ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο. Τέλος η άποψή μας είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει γρήγορες αδειοδοτήσεις με αυστηρούς ελέγχους. Αυτό ζητάει και ο υγιής ιδιωτικός τομέας, γιατί η επιχειρηματικότητα απαιτεί ισοτιμία και ισονομία στην οικονομία και το ίδιο επίπεδο εξυπηρέτησης”.
Αναφερόμενος ο Αν. ΥΠΕΝ στη συνέχεια στην επένδυση του Ελληνικού, υπογράμμισε ότι αυτή η μεγάλη επένδυση αποδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε ολοκληρωμένα βήματα και ταχύτατα. Μέσα σε ένα εξάμηνο ολοκληρώθηκαν η έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο έλεγχος από όλες τις υπηρεσίες και η σύνταξη Π.Δ. που πήγε στο ΣτΕ και βγήκε ήδη γνωμοδότηση. Αυτή η επιτυχία συνιστά μια πραγματική απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει, λαμβάνοντας υπόψη τους αναπτυξιακούς πόρους που έχει και το περιβάλλον, και μάλιστα όχι υποτιμώντας τους, αλλά αναβαθμίζοντάς τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συμμετοχής των παραγωγών στον σχεδιασμό της οικονομίας προτείνοντας “ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η συμμετοχή των παραγωγών να θεσμοθετηθούν στον σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης”.
Όσον αφορά ειδικότερα τις ιαματικές πηγές και τις υπηρεσίες υγείας και ευεξίας που αυτές παρέχουν, ο Αν. ΥΠΕΝ διαπίστωσε ότι υπάρχει “σημαντική εμπειρία από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, μέσα και από το σχετικό δίκτυο των ΟΤΑ με ιαματικές πηγές. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε τοπική εργασία, τοπικό προϊόν και τοπική ανάπτυξη, να πετύχουμε αποκέντρωση, ώστε να λύσουμε προβλήματα κοινωνικής συνοχής και προόδου σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά του ΥΠΕΝ προετοιμάζουμε απλοποίηση και τυποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των θερμαλιστικών κέντρων και των ιαματικών πηγών, όπως και απλοποίησης της διάθεσης των εκροών από τις λουτροπόλεις και τα μπάνια των κέντρων αυτών. Το επόμενο θέμα που εξετάζουμε και θα λύσουμε είναι η θεσμοθέτηση χρήσεων γης στις περιοχές των ιαματικών πηγών, ώστε να τις προστατεύουμε, ενισχύοντας την επένδυση σε αυτές, αλλά και τον πολύτιμο υδατικό πόρο”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε: “Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες οι οποίες μένουν αναξιοποίητες και αυτή η διαδικασία της ισότιμης πρόσβασης των παραγωγών και των κοινωνικών εταίρων σε όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης και εργασίας απελευθερώνει και τους πόρους που έχει η χώρα μας, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό και τη γνώση που έχουμε να διαθέσουμε και στον τομέα του ιαματικού τουρισμού. Σας βεβαιώνω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα προόδου και βιώσιμης ανάπτυξης, με ισχυρό περιβαλλοντικό χαρακτήρα, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ