Τι συμβολίζει η χρονιά του Σκύλου στην Κίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

china year dog1
Η Κίνα υποδέχτηκε τη χρονιά του Σκύλου. Ο ερχομός της νέας χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες της χώρας να ταξιδέψουν μαζικά για να γιορτάσουν με τις οικογένειές τους, να παρακολουθήσουν το πλέον δημοφιλές τηλεοπτικό θέαμα παγκοσμίως και να στείλουν ηλεκτρονικά πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Σύμφωνα με τον κύκλο του σεληνιακού ημερολογίου, η χρονιά του Κόκορα παραδίδει τη θέση της στη χρονιά του Σκύλου. Σύμφωνα με τους κανόνες αστρολογίας, οι άνθρωποι που γεννιόνται τη χρονιά του Σκύλου διακρίνονται για την ευθύτητά τους, την πίστη και την υψηλή αίσθηση δικαιοσύνης, παρότι φημίζονται ως πεισματάρηδες και οξύθυμοι.
Στο Χονγκ Κονγκ, όσοι μελετούν τα γεωμαγνητικά πεδία, προβλέπουν μια περίπλοκη χρονιά κατά την οποία θα “βγουν νύχια”: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε το 1946 στο ζώδιο ενός “σκύλου της φωτιάς”, το οποίο αντιτίθεται στον “γήινο” σκύλο του 2018… Ο ζάπλουτος Αμερικανός απεικονίζεται στην πόλη Ταϊγιουάν της βόρειας Κίνας, όπου πρόσφατα στήθηκε ένα άγαλμα σκύλου με μορφή όμοια με του Τραμπ, με χαρακτηριστικά τη χρυσή του κόμη και τον μορφασμό του.
Εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι επιστρέφουν στις γενέτειρές τους για να γιορτάσουν οικογενειακά την Πρωτοχρονιά τους, στη μεγαλύτερη μετακίνηση ανθρώπων παγκοσμίως. Από την 1η έως τη 10η Φεβρουαρίου, 732 εκατομμύρια ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, λεωφορεία, αεροπλάνα, τραίνα, πλοία, παρότι οι επίσημες διακοπές άρχισαν χθες Πέμπτη. Το 2017, οι Κινέζοι έκαναν σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου για την Πρωτοχρονιά. Το φαινόμενο θέτει σε δοκιμασία τα μέσα μεταφοράς, με τις κατάμεστες από επιβάτες αμαξοστοιχίες, όπου ταξιδιώτες στοιβαγμένοι, φορτωμένοι με βαριές αποσκευές και πακέτα με στιγμιαία νουντλς, πολλές φορές δεν βρίσκουν κάθισμα.
Μετά το δείπνο του ρεβεγιόν, όπου τα ραβιόλια έχουν την τιμητική τους, η παράδοση θέλει αφού έχουν χτυπήσει μεσάνυχτα, κάθε νοικοκύρης να ρίξει βεγγαλικά έξω από το σπίτι του για να τρομάξουν τα “κακά πνεύματα”. Ωστόσο, στο Πεκίνο τη χθεσινή νύχτα της Πρωτοχρονιάς επικράτησε ασυνήθιστη σιγή: με στόχο να αναχαιτίσει τη βαριά ρύπανση και εξαιτίας του χειμώνα, η πρωτεύουσα όπως και 440 πόλεις της Κίνας απαγόρευσαν αυστηρά τη χρήση βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και ενίσχυσαν τους μηχανισμούς εποπτείας για την τήρηση του μέτρου. Αποτέλεσμα: δρόμοι έρημοι, μια ατμόσφαιρα εντελώς αντίθετη από την εκκωφαντική φασαρία των προηγούμενων ετών. Οι κάτοικοι του Πεκίνου μπορούν ωστόσο να αναπληρώσουν καταφεύγοντας στα τεράστια “πανηγύρια των ναών” που έχουν παιχνίδια, έργα χειροτεχνίας και γλυκίσματα.
Για τη χρονιά του Σκύλου, η εκπομπή του κρατικού καναλιού CCTV εξασφάλισε την επιτυχία παρουσιάζοντας στη σκηνή μαζί για πρώτη φορά μέσα σε 20 χρόνια, δύο σταρ της κινεζικής μουσικής, τη Φέι Γουόνγκ και τη Να Γινγκ. Ωστόσο υπήρχαν και τραγούδια που υμνούσαν τη “νέα εποχή” που επαγγέλλεται ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το σχέδιό του για τα έργα υποδομών των “Δρόμων του μεταξιού”.
Η κινεζική παράδοση θέλει στο τέλος της χρονιάς να προσφέρονται χρήματα μέσα σε κόκκινους φακέλλους. Ωστόσο τα πρωτοχρονιάτικα δώρα αποστέλλονται στο εξής μαζικά, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του smartphone του αποστολέα. Οι συναλλαγές γίνονται από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής πληρωμής WeChat, του ομίλου Tencent, του Alipay – την οποία διαχειρίζεται ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. Το 2017, 46 δισεκατομμύρια κόκκινοι φάκελλοι είχαν ανταλλαγεί από τους χρήστες του WeChat μέσα σε 6 ημέρες.
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ