ΦΡΑΞΙΑ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ Νεα Δημοκρατία "Συνθετη ονομασία (σ.σ.που θα περιέχει το όνομα της Μακεδονίας) είναι η γραμμή"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, όλοι οι βουλευτές της μπορούν ελεύθερα κατά συνείδηση να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο» δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τη στάση του κόμματος στο ζήτημα των συλλαλητηρίων κατά τη χρήσης του όρου «Μακεδονία» από την πΓΔΜ και την πρόθεση βουλευτών της ΝΔ να παραστούν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την προσεχή Κυριακή.
«Υπάρχει ενιαία θέση του κόμματος κι από εκεί και πέρα κάθε βουλευτής εκφράζεται και ειδικά οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα. Υπάρχει μία ξεκάθαρη θέση του κόμματος, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρόεδρό του […] Άλλωστε δεν υπάρχει κανένας Έλληνας, που να μη θεωρεί ότι η ιδανική λύση θα ήταν να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” μέσα (στην ονομασία της πΓΔΜ)» είπε η κ. Κεραμέως.
Σε ό,τι αφορά τη θέση για «σύνθετη ονομασία erga omnes», όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, η βουλευτής διεκρίνισε: «Η θέση του Βουκουρεστίου, που είναι η εθνική γραμμή -είναι και η γραμμή που φαίνεται στο site του υπουργείου Εξωτερικών- είναι το ελάχιστο, που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι είναι το ιδανικό. Το Βουκουρέστι ήταν μία θέση, στην οποία κατέληξε η εθνική γραμμή, μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις. Είναι το ελάχιστο, που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας».
«Οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση μία αποδεκτής λύσης είναι τρεις: Πρώτα από όλα ένα όνομα το οποίο θα ισχύει erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις –και στις διμερείς σχέσεις και στις πολυμερείς σχέσεις. Δεύτερον, τα Σκόπια να εγκαταλείψουν δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε δράση και ισχυρισμό αλυτρωτικού χαρακτήρα […] Η τρίτη προϋπόθεση για εμάς είναι να υπάρχει μία ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία, η οποία να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του προβλήματος» υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στα θέματα Παιδείας η τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε πως «υπάρχουν ορισμένα νομοθετήματα, που φαίνεται ότι δρομολογούνται, με πρώτο αυτό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο από ό,τι φαίνεται αναμένεται να έλθει από μέρα σε μέρα στη Βουλή». «Η κυβέρνηση», τόνισε, «πρέπει να μας εξηγήσει πώς έχει πορευτεί, πώς έχει αποφασίσει, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και για όλες τις συγχωνεύσεις που ακούγονται μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πώς, ποια διαδικασία έχει ακολουθήσει, ποια κριτήρια έχει θεσπίσει, τι ρόλο έχει παίξει η αξιολόγηση της ανεξάρτητης αρχής της ΑΔΙΠ στην όλη διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διευκρίνισε: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις, ως ισχύουν σήμερα, έχουν και θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι είναι ένα από τα ελάχιστα πλήρως αδιάβλητα συστήματα στη χώρα μας, είναι ένα σύστημα το οποίο σε γενικές γραμμές είναι αξιόπιστο. Ο επιμελής μαθητής σε γενικές γραμμές πετυχαίνει τον στόχο του. Τα αρνητικά βεβαίως είναι πως αποτυπώνει μία στιγμή μόνο και συνεπώς δεν αποτυπώνει τη συνολική πορεία ενός μαθητή». «Αυτές οι στην εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνονται ξαφνικά εν μία νυκτί και να ανακοινώνει ο υπουργό ότι καταργεί τις πανελλήνιες. Πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό, πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιώνουμε τα τρωτά ενός συστήματος και βεβαίως θα ήμασταν θετικοί να ακούσουμε τρόπους κατά τους οποίους θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η πορεία του μαθητή σε όλο το Λύκειο, με τις σωστές δικλείδες ασφαλείας, ούτως ώστε να είναι αυτή η εκτίμηση της πορείας του μαθητή αντικειμενική» εξήγησε.
*Τη συνέντευξη πήραν ο Κωστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ