Κοσμήματα και ρολόγια ανήκουν στα πιο συνήθη δώρα των Χριστουγέννων. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών (BVJ) της Γερμανίας αναμένει μια καλή χρονιά για τον κλάδο κυρίως όσον αφορά τα ακριβά κοσμήματα.
Ο πρόεδρος της ένωσης ΒVJ Στέφαν Λίντνερ αποδίδει την καλή χρονιά στις σχεδόν μηδενικές αυξήσεις των πρώτων υλών για το χρυσό και την πλατίνα ενώ η τάση που επικρατεί είναι η «επιστροφή στα ακριβά κομμάτια». Ο κλάδος υπολογίζει με μια αύξηση του τζίρου για όλο το χρόνο στο 2%. Ο τζίρος για τα κοσμήματα το 2017 ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και για τα ρολόγια στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κι ενώ ένα στα τέσσερα φορέματα και μια στις τέσσερις ηλεκτρονικές συσκευές αγοράζονται διαδικτυακά, οι online αγορές για κοσμήματα και ρολόγια ανέρχονται μόλις στο 10%.
Ο λόγος είναι ότι το 70% των πελατών που αγοράζουν κοσμήματα και ρολόγια επιθυμούν μια προσωπική εξυπηρέτηση και παροχή συμβουλών.
Στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 9.000 έμποροι. Σύμφωνα με μετρήσεις της Ένωσης Λιανεμπορίου Γερμανίας (HDE), η οποία καταμετρά τον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου σε διάφορους κλάδους, το 2015 το διαδικτυακό εμπόριο κινήθηκε σε ποσοστό 13,6% και το 2016 σε 15,2%. Στις μετρήσεις περιλαμβάνονται και μεγάλα πολυκαταστήματα που πωλούν φθηνότερα κοσμήματα.
Το συμπέρασμα είναι ότι όσο πιο ακριβό είναι το δώρο τόσο λιγότερο χρησιμοποιούνται οι διαδικτυακές αγορές. Ωστόσο και οι αγοροπωλησίες χρυσού, ασημιού και πολύτιμων λίθων γίνονται όλο και πιο συχνά διαδικτυακά ενώ παραμένουν ανοιχτά κάποια νομικά ζητήματα.
Μια σημαντική δικαστική απόφαση
Στις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι διαδικτυακοί έμποροι επιτρέπεται να πωλούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας όπως είναι η Amazon και Ε-Bay μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της εικόνας της πολυτέλειας των κοσμημάτων.
Εάν όντως πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτό θα το αποφασίζουν τα κατά τόπους αρμόδια δικαστήρια, όπως για παράδειγμα ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη Φρανκφούρτη.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ξέλιξη είναι η περίπτωση του κατασκευαστή κοσμημάτων Coty, ο οποίος απαγόρευσε στο parfumdreams.de να πουλάει τα προϊόντα του στο ηλεκτρονικό αυτό κατάστημα αλλλά και στην Amazon, με το αιτιολογικό ότι δεν διατηρείται η εικόνα πολυτέλειας των προϊόντων του. Ο έμπορος αντέκρουσε την αγωγή του και δικαιώθηκε σε πρώτο βαθμό. Τώρα αναμένεται η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Για τον κλάδο είναι σημαντική αυτή η απόφαση, όπως λέει ο Κάι Ρένχεν, κοσμηματοπώλης που δραστηριοποιείται διαδικτυακά, διότι είναι σημαντικό να τεθούν σαφή κριτήρια για το τι επιτρέπεται και τι όχι μέσω διαδικτύου μιας και είναι ζωτικής σημασίας για τον τζίρο των επιχειρήσεων.
DW