Άνετα πάνω από το 75% κινήθηκε η συμμετοχή των επενδυτών στην πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που έκανε η κυβέρνηση και η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά το «ναι» είπαν κάτοχοι τίτλων που υπερβαίνουν το 75% με τη συμμετοχή να κινείται πάντως κάτω από 95%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΤτΕ συμμετείχε μέσω του κοινού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων που διαχειρίζεται με ποσό περί τα 6 δισ. ευρώ, δεν συμμετείχε όμως, σύμφωνα με το Euro2day.gr, με ομόλογα ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, τυχόν ανταλλαγή των οποίων θα θεωρούνταν παρέμβαση στην πρωτογενή αγορά με διαφοροποιημένους όρους από τους ισχύοντες, πράξη που θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση η οποία απαγορεύεται από το άρθρο 123 της Συνθήκης.
Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον ΟΔΔΗΧ αύριο Τετάρτη.
Στο swap κλήθηκαν να μετέχουν ομολογιούχοι (hedge funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία) που κατείχαν συνολικά 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τίτλους που είχαν προκύψει από το PSI το 2012 και ως επί το πλείστον βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds.
Όλοι οι ξένοι οίκοι που εξέδωσαν αναλύσεις για το θέμα τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής.
Μολονότι το swap δεν προσθέτει φρέσκο χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου, το εγχείρημα είναι υψίστης σημασίας για τα ομόλογα της ελληνικής δημοκρατίας, καθώς το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών θα εκπέμπει σήμα ομαλοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν τα εν λόγω ομόλογα λήξης από το 2023 έως και το 2042 αντικαταστάθηκαν με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.
«Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως όμως βελτιώνεται η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων και εξομαλύνεται η καμπύλη», αναφέρει πηγή, όμως μετέδωσε από το πρωί το Euro2day.gr και προσθέτει: «Η επιτυχία του swap θα στρώσει το έδαφος για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων από την πλευρά του Δημοσίου».
Ο διακανονισμός των 5 «νέων» ομολόγων θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και σαφώς θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο. Στους άμεσους στόχους του οικονομικού επιτελείου είναι η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και έως το Eurogroup -το αργότερο- της 22ας Ιανουαρίου υπάρξει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την 3η αξιολόγηση, τότε το δημόσιο θα επιχειρήσει τον Φεβρουάριο νέα έκδοση ομολόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση 3ετούς ομολόγου,ύψους 3-5 δισ. ευρώ.