Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας Mega-πόλης που θα κοστίσει 500 δισ. δολάρια! Θα είναι στα πρότυπα του Ντουμπάι και θα τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια.
Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Mohammed bin Salman ανακοίνωσε τα σχέδια για να χτίσει μια νέα πόλη στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, υποσχόμενος έναν τρόπο ζωής που δεν είναι διαθέσιμος στη σημερινή Σαουδική Αραβία, καθώς επιδιώκει να ξαναφτιάξει το βασίλειο σε μια εποχή φθινόντων πόρων.
Ο πρίγκιπας δήλωσε ότι η πόλη, που θα ονομάζεται «NEOM», θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το «υφιστάμενο κυβερνητικό πλαίσιο» έχοντας συμβουλευτεί τους επενδυτές σε κάθε βήμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της.
https://youtu.be/uzwMQB1Vw0I
Το έργο θα υποστηριχθεί με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική κυβέρνηση, το κρατικό ταμείο περιουσίας και από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε διεθνή επιχειρηματική διάσκεψη στο Ριάντ.
Το νέο πρότζεκτ θα εκπλήξει πιθανώς τους επενδυτές που προσπαθούν να αποτιμήσουν μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις του πρίγκιπα κατά τη μετεωρική άνοδό του στην εξουσία, καθώς επιδιώκει να προετοιμάσει τη Σαουδική Αραβία για την εποχή μετά το πετρέλαιο.
Σε λιγότερο από δύο χρόνια αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο στον πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco και να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ταμείο κρατικών επενδύσεων στον κόσμο και έχει τερματίσει μια μακρόχρονη απαγόρευση των γυναικών οδηγών.
Ο πρίγκιπας, 32 ετών, έκανε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση στο συνέδριο για να προωθήσει το έργο, λέγοντας στους τραπεζίτες και τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής ότι το βασίλειο προχωρά σε μια «νέα γενιά πόλεων». Η NEOM θα τροφοδοτείται με καθαρή ενέργεια, είπε και δεν θα έχει χώρο «για τίποτα παραδοσιακό».
Το φιλόδοξο σχέδιο περιλαμβάνει μια γέφυρα που θα εκτείνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, συνδέοντας τη νέα πόλη με την Αίγυπτο και την υπόλοιπη Αφρική. Περίπου 10.000 τετραγωνικά μίλια (25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη της αστικής περιοχής που θα διασχίσει την Ιορδανία και την Αίγυπτο.
Το έργο «φαίνεται να βασίζεται γενικά στην ιδέα της ‘ελεύθερης ζώνης’ που πρωτοπόρησε το Ντουμπάι, όπου οι ζώνες αυτές δεν απαλλάσσονται μόνο από τους ναύλους, αλλά έχουν και τους δικούς τους κανονισμούς και νόμους και επομένως λειτουργούν ξεχωριστά από την υπόλοιπη κυβέρνηση», δήλωσε ο Steffen Hertog , καθηγητής στο London School of Economics και επί μακρόν παρατηρητής της Σαουδικής Αραβίας. «Στο Ντουμπάι, αυτό έχει λειτουργήσει καλά, αλλά οι προσπάθειες να το αντιγράψουν έχουν κάνει λιγότερο καλό στην περιοχή».