Ένα νέο είδος που έχει χαρακτηριστεί ως κρυφό «τέρας» του πλαγκτόν βρέθηκε να κρύβεται κάτω από τον πάγο της Αρκτικής στη θάλασσα στον Καναδά.
Μια πτυχιούχος φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα ανακάλυψε το πρώτο, αυθεντικό, επιστημονικά υγιές τέρας που κρύβεται κάτω από τον πάγο στην Αρκτική.
Σε ενήλικη μορφή, το «θηρίο» χρησιμοποιεί οκτώ μικρά ποδαράκια για να κινήσει το κυρίως ημιδιαφανές σώμα του μέσα στο σκοτεινό νερό. Έχει ένα αδύναμο μάτι, κανένα στόμα και δύο τριχωτές κεραίες.
Ευτυχώς, έχει μήκος μόνο 2 χιλιοστά.
Η Aurelie Delaforge εργαζόταν σε ένα καταφύγιο πάγου στην άγρια φύση του κόλπου Cambridge, στο Nunavut, για να μελετήσει την ανθοφορία του πλαγκτόν, όταν το ζωοπλαγκτόν αναδύθηκε σε δείγματα πάγου στον ωκεανό. Με το περίεργο πλάσμα να εμφανίζεται στον πάγο σε αρκετές περιπτώσεις, η Delaforge σκέφτηκε ότι είναι πιθανό το είδος να είναι τοπικό στην περιοχή.
https://twitter.com/CRSNG_NSERC/status/921386857790889984
Η Delaforge έστειλε μήνυμα στο ερευνητή Wojciech Walkusz του Τμήματος Αλιείας και Ωκεανών, ενημερώνοντάς τον: «Έχω αυτό το αγνώστου ταυτότητας».
Λεπτομέρειες για το νέο είδος του «monstrilloid copepod» δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ZooKeys. Το πλάσμα εντάσσεται σε έξι είδη πλαγκτόν σε παρόμοια πολικά γεωγραφικά πλάτη στα επιστημονικά βιβλία.
Ωστόσο, το πλάσμα έχει κάποιες ανατομικές διαφορές με άλλα μικροσκοπικά πλαγκτόνια. Για παράδειγμα, έχει ένα μικρότερο πέμπτο πόδι οπλισμένο με αισθητήριες τρίχες.
Το λεπτό τέρας είναι το πρώτο του είδους του που τεκμηριώνεται γύρω από τον Καναδά, οδηγώντας τους ερευνητές να αναλογιστούν τι άλλα μυστικά εξακολουθούν να κρύβονται κάτω από τον Αρκτικό πάγο.
«Όταν μελετάμε την Αρκτική, υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα», δήλωσε η Delaforge στο UM Today News.
«Το βρίσκω πολύ κουλ. Δεν είναι κάτι καθημερινό, να ανακαλύπτεις νέα είδη και νιώθω απίστευτα. Δεν έψαχνα να βρω ένα νέο είδος για το διδακτορικό μου, αλλά για μένα προσωπικά, που αγαπώ την ταξινόμηση, νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή φέρνει νέες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα που υπάρχει στην Αρκτική», ανέφερε.