“Δημοσιεύθηκε μία συνέντευξη που όχι μόνο εξυπηρετεί τις άθλιες θέσεις της παρούσας κυβέρνησης Γκρουέφσκι αλλά αυτοδιαψεύδεται από την στοιχειώδη λογική. Ελπίζω απλώς να μην κρύβονται και άλλες σκοπιμότητες πίσω από τη συνέντευξη του Πρώτου Θέματος”.
Αυτή είναι η θέση του Αντιστράτηγου ε.α. για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τα περιβόητα δώρα προς τον Γκλιγκόρωφ.
“Είναι δυνατόν να είμαι φυγόδικος με ένταλμα της Ιντερπολ σε εκκρεμότητα και να περιδιαβαίνω τα Σκόπια παρέα με το μισό υπουργικό συμβούλιο της τότε κυβέρνησης; Τα Σκόπια είχαν ήδη υπογράψει συνθήκη συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα. Άρα εάν είχα προβεί στην οποιαδήποτε κίνηση, θα είχα συλληφθεί και απελαθεί. Είναι δυνατόν να γυρίζω ανενόχλητος με αρχαίους αμφορείς και βαλίτσες εκατομμυρίων δολλαρίων ενώ εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος μου;”
Αυτά είναι τα επιχειρήματα του στρατηγού που κανείς δε μπορεί να αγνοήσει. Συμπληρώνει μάλιστα:
“Είναι δυνατόν ο Γκλιγκόρωφ – έστω και άν δεν ήθελε να με συλλάβει – να δίνει εντολή 5 φορές στους επιτελείς του να με πετάξουν έξω από τη χώρα και αυτοί να τις αγνοούν; Εδώ έχουμε διαστρέβλωση όχι μόνο των γεγονότων αλλά και της κοινής λογικής. Μάλιστα υποτίθεται ότι εγώ παρότι φυγόδικος διέθετα μία ολόκληρη πέριουσία ώστε να μπορώ να δωροδοκήσω τον πρόεδρο ενός κράτους, καθώς και φορητό αρχαιολογικό μουσείο. Παρανοϊκοί ισχυρισμοί σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποκοπεί η τότε πολιτική συνεννόησης και να δικαιωθεί η αδιάλλακτη σημερινή στάση της γείτονος χώρας. Χρησιμοποιείται σαν μέσο η μαρτυρία ενός ανθρώπου υπερήλικα με μεγάλα προβλήματα υγείας, θύμα τρομοκρατικής επίθεσης και βέβαια το πρόσωπο μου ως αποδέκτης των συκοφαντιών. Λυπάμαι μόνο που βλέπω μια Ελληνική εφημερίδα να υιοθετεί αβίαστα αυτές τις δηλώσεις”
σσΟ: Πάντως δεν θα ήταν και παράλογο ένα ισχυρό κράτος όπως η Ελλάδα να προσφεύγει σε κάποιες “αδιαφανείς ενέργειες” προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. Ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με μία φτωχή χώρα που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Σε αυτό το επιχείρημα ο στρατηγός τονίζει:
” Μα ο Γκλιγκόρωφ υποστηρίζει ότι εγώ του έστελνα δώρα όχι για να προωθήσω τα Εθνικά συμφέροντα αλλά για να διαφύγω της σύλληψης απολαμβάνοντας επίσημη κρατική προστασία. Φανταστείτε λίγο τα ποσά και την κατάσταση των Βαλκανίων εκείνη την εποχή. Μπορεί ο Γκλιγκόρωφ να θέλει να κάνει την αγιογραφία του ώστε να γλιτώσει από τη μήνι των σημερινών αρχών που τον κατηγορούν ως προδότη, δε μπορεί όμως να το κάνει εις βάρος μου. Εγώ εάν ήθελα θα είχα εκμεταλλευθεί τις τότε προσβάσεις μου με όλα τα Βαλκανικά κράτη, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη. Σε όλη μου τη ζωή όμως προέταξα το συμφέρον της Πατρίδας και όχι το ατομικό μου, πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε με έναν απλό έλεγχο. Σε αντίθεση με άλλους, δημόσιους λειτουργούς και επιχειρηματίες που ζημίωσαν το Εθνικό συμφέρον για να θησαυρίσουν σε εκείνη τη ρευστή κατάσταση”.
σσΟ: Δηλαδή δώρα στον Γκλιγκόρωφ ή άλλους επιτελείς δεν έγιναν ποτέ; Είναι λίγο δύσκολο να γίνει πιστευτό όταν υπάρχουν μαρτυρίες για πλουσιοπάροχη φιλοξενία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων…
“Βεβαίως και έγιναν, στα πλαίσια των επίσημων συνομιλιών ή εθιμοτυπικών επισκέψεων. Συμβολικά δώρα, όπως ρολόι μικρής αξίας στον ίδιο τον Γκλιγκόρωφ που το δέχτηκε ευχαρίστως, ή είδη λαϊκής τέχνης. Ακούω για ρόλεξ και αρχαίους αμφορείς και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν πρόκειται για παραλήρημα ή εσκεμμένη συκοφαντία”.
Ο σχολιασμός της συνέντευξης έφερε όμως και μία σειρά αποκαλύψεων που δείχνουν μία συνολική εικόνα σήψης όπου το Εθνικό συμφέρον ή έστω η τήρηση μίας σοβαρής στάσης από λειτουργούς, κομματικά στελέχη και Έλληνες ιδιώτες θυσιάστηκαν στον βωμό της ιδιοτέλειας.
Σε λίγο, πως χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για υπογραφή συμφωνίας. Όλο το πλούσιο παρασκήνιο. Ποιά η προσωπική άποψη του Γρυλλάκη για το όνομα και ο άγνωστος εσωκομματικός εκβιασμός της τελευταίας στιγμής.
Ποιοί “θησαύρισαν” εις βάρος της Εθνικής στρατηγικής.
Η μεγάλη ευκαιρία που κλώτσησε ο Σημίτης και η απίστευτη εμπλοκή Αμερικανών.
Και άλλα ενδιαφέροντα.