Πρακτικές Συμβουλές οικολογικής Συνείδησης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

από adiavroxoi.blogspot.com 

forest

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα και αντί πολυλογιών, το blog θα προσφέρει στους εκλεκτούς επισκέπτες του 32 εύκολα υλοποιήσιμες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις αυτές δεν απευθύνονται στο κράτος, τους δήμους, τις νομαρχίες και τα… υπουργεία μας, αλλά στους πολίτες.

Ο λόγος της καταγραφής των 32 ecο tips ήταν προφανής. Η μέθοδος απλή: μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στον Antenna TV, το περιοδικό GEO και την οργάνωση Greenpeace, η οποία κατέληξε σε ολιγόλεπτα ένθετα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού που προβλήθηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Antenna.

Αν θελήσετε, τότε θα μπορέσετε να εφαμόσετε τις περισσότερες (μπορεί και όλες) τις συμβουλές!

 

1. ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ!

Θέλετε να ξεφύγετε από την καθημερινότητα, το καυσαέριο και την κίνηση αλλά καταλήγετε πάλι κλεισμένοι στο αυτοκίνητο. Μήπως είναι προτιμότερο να το αφήσετε στην πόλη, να κάνει και αυτό διακοπές; Μπορείτε να προτιμήσετε λεωφορείο, τρένο ή πλοίο για να φτάσετε στον προορισμό σας αυτό το καλοκαίρι. Και αν θέλετε πραγματικά να χαρείτε την περιπέτεια, τότε δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο ή μηχανάκι ούτε στις διακοπές σας. Ένα ποδήλατο ή οι βόλτες με τα πόδια μπορούν να σας πάνε σε μέρη ακόμα πιο μαγικά! Δοκιμάστε λοιπόν να απαλλαγείτε από το άγχος της κίνησης και τα προβλήματα παρκαρίσματος ενώ παράλληλα γλιτώνετε τον πλανήτη από τα επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από τα καύσιμα του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 1400-2000 κυβικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση 4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, μόνο και μόνο κάνοντας 20.000 χλμ το χρόνο.

 

2. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ… ΟΥΣΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια των διακοπών χρησιμοποιούμε αντηλιακά, κρέμες και λοσιόν για το πρόσωπο και το σώμα. Όμως αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως πολλά καλλυντικά μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες. Η διαδικασίες για την κατάργηση αυτών των ουσιών είναι μακροχρόνιες. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε πάντα σαν κριτήριο για την επιλογή καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης σώματος τη χρήση (πραγματικά) φυσικών πρώτων υλών και την αποφυγή χρήσης προσθέτων που μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία, όπως το triclosan και οι φθαλικές ενώσεις. Τόσο η Greenpeace όσο και άλλες οργανώσεις, πραγματοποιούν αναλύσεις για την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών σε προϊόντα περιποίησης σώματος και καλλυντικά. Μπορείτε να ενημερωθείτε διαβάζοντας τις σχετικές εκθέσεις στο διαδίκτυο.

3. ΟΙΚΙΑΚΑ… ΧΗΜΙΚΑ: Ο ΑΟΣΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Βρίσκονται παντού. Είναι αναρίθμητες, αόρατες και συχνά άοσμες. Πολλές απ’ αυτές όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μιλάμε φυσικά για τις χημικές ουσίες που συνθέτουν τα χιλιάδες αγαθά που έχουμε στο σπίτι μας. Βέβαια, δεν είναι όλες οι χημικές ουσίες επικίνδυνες. Όμως, πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις βλαβερές ουσίες; Μερικοί απλοί τρόποι για να μειώσετε τους κινδύνους είναι να αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και προϊόντων που περιέχουν χλώριο αφού υπάρχουν ασφαλείς εναλλακτικές στο εμπόριο με βάση το οξυγόνο, να αποφύγετε τη χρήση προϊόντων με «αντιβακτηριακή» δράση (ακόμη κι όταν δεν αναγράφουν τι ουσίες περιέχουν) όπως και τα προϊόντα που περιέχουν triclosan, να μην αγοράζετε προϊόντα βινυλίου (PVC) και να επιλέγετε φυσικά χρώματα ή προϊόντα που φέρουν οικολογική σήμανση.

 

4. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΝΕΡΟ ΜΕ «ΛΙΤΟΔΙΑΙΤΑ» ΦΥΤΑ

Η φετινή μείωση βροχοπτώσεων είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν χαμηλά τα αποθέματα νερού στη χώρα μας. Μάλιστα, με δεδομένο το θερμότατο καλοκαίρι, η αποφυγή σπατάλης νερού είναι απαραίτητη. Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να εξοικονομήσουμε νερό για τις ανάγκες μας στο σπίτι, μπορούμε να πάρουμε μέτρα και για τους εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και κήπους. Αποφύγετε φυτά που έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, όπως το γκαζόν. Διαλέξτε φυτά με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές συνθήκες. Τέλος, επιλέξτε ένα αποδοτικό σύστημα ποτίσματος, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (για μεγαλύτερους, κοινόχρηστους κήπους συνιστάται το πότισμα στάγδην ή ένα υπόγειο σύστημα).

 

5. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή αποτελούνται από δεκάδες χημικές ουσίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ένα σύγχρονο σπίτι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα εργαστήριο χημείας. Ειδικά το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουμε την εμφάνιση εντόμων με κοκτέιλ χημικών. Πως θα αποφύγετε τα εντομοκτόνα; Αποτρέψτε την παρουσία εντόμων τηρώντας τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας: μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα, κλείστε τις χαραμάδες κ.ά. Για την καταπολέμηση του σκώρου τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τη φυσική λεβάντα. Όσο για τις ενοχλητικές κατσαρίδες εγκαταλείψτε τις χημικές βόμβες και δείξτε εμπιστοσύνη στον ορυκτό βόρακα. Θα το βρείτε (σε μορφή λευκής σκόνης) σε φαρμακεία και σε καταστήματα χημικών. Ανακατέψτε τον με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μίγμα στα περάσματα των κατσαρίδων.

 

6. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Αντιθέτως, ο άνθρωπος δημιουργεί τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων με τα γνωστά σε όλους προβλήματα της διαχείρισής τους και των χωματερών. Οι διεθνείς στατιστικές είναι αποκαλυπτικές και μπορούν να μας δείξουν σωστούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος: Με σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι και 80%. Κάνοντας ανακύκλωση, θα μειώσετε τον όγκο των σκουπιδιών και επιπλέον θα κάνετε και εξοικονόμηση ενέργειας και νερού αφού απαιτούνται μικρότερες ποσότητές τους για να ανακυκλωθούν τα υλικά παρά για να κατασκευαστούν από την αρχή. Για παράδειγμα, με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού εξοικονομούνται 30-60 χιλιάδες λίτρα νερού και 17 δέντρα. Μην αμελείτε να κάνετε ανακύκλωση γιατί μπορείτε και να μειώσετε τα σκουπίδια και να προστατέψετε τους πολύτιμους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

 

7. ΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ!

Τον Αύγουστο σχεδόν όλοι έχουμε κάποιους φίλους ή συγγενείς που έχουν την ονομαστική τους εορτή και θέλουμε να τους κάνουμε κάποιο δώρο. Όμως έχετε σκεφτεί πως οι περιττές συσκευασίες, οι πλαστικές σακούλες και τα υπερβολικά περιτυλίγματα θα καταλήξουν στα σκουπίδια μέσα σε λίγα λεπτά; Έχετε σκεφτεί ότι θα αυξήσετε τον όγκο τον σκουπιδιών με αντικείμενα που δεν έχουν καμιά πραγματική χρησιμότητα; Στην Ελλάδα παράγουμε πάνω από 3,5 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο και πολιορκούμαστε από δεκάδες παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές. Έτσι λοιπόν, από δω και πέρα προσπαθήστε να περιορίσετε τις συσκευασίες στα δώρα που θα κάνετε στους αγαπημένους σας. Εξάλλου, σημασία έχει το δώρο και όχι το περιτύλιγμα.

 

8. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τα οφέλη της ανακύκλωσης για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων έχουν γίνει πια γνωστά. Όμως ξέρατε πως κάνοντας ανακύκλωση, μπορείτε να εμποδίσετε τις κλιματικές αλλαγές; Και όμως είναι αλήθεια, αφού η δημιουργία ενός προϊόντος από την αρχή είναι πολύ πιο ενεργοβόρα από την ανακύκλωσή του. Για παράδειγμα η ανακύκλωση αλουμινίου καταναλώνει έως και 95 % λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Και αφού η ενέργεια που χρησιμοποιούμε παράγεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης και η καύση τους δημιουργεί αέρια του θερμοκηπίου, τότε κάνοντας ανακύκλωση βοηθάτε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ανακύκλωση λοιπόν και για να περιορίσουμε τα σκουπίδια αλλά και για να σώσουμε τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές.

 

9. ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΠΑΝΙ, ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΓΥΑΛΙ

Εκτός από την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου και άλλων υλικών, μπορείτε να βοηθήσετε και με άλλους τρόπους, ξεκινώντας από τις συσκευασίες ή τα προϊόντα που επιλέγετε να αγοράσετε. Μπορείτε να προτιμήσετε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα αντί για πλαστική, να διαλέξετε γυάλινες συσκευασίες γιατί είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες, να αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης προτιμώντας τις επιστρεφόμενες φιάλες, να διαλέγετε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αντί για μιας χρήσεως και να προτιμάτε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε µε αλουμινόχαρτο ή να πετάτε τη συσκευασία. Οι επιλογές σας σε συνδυασμό με την ανακύκλωση και άλλα μέτρα διαχείρισης απορριμμάτων θα μπορούσαν να μειώσουν των όγκο τους έως και 90%.

10. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ… ΔΙΑΡΡΟΩΝ

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού οφείλεται σε µία σειρά από αίτια όπως η έλλειψη σχεδιασμού, η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, η καταστροφή των δασών, η περιφρόνηση των φυσικών νόμων που διέπουν τον υδρολογικό κύκλο, η μείωση των βροχοπτώσεων αλλά και οι ξηρασίες λόγω κλιματικών αλλαγών. Άρα, η εξοικονόμηση νερού είναι απαραίτητη. Στο σπίτι υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, όπως να μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει άσκοπα, να μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά σας αφού μια βρύση που στάζει μπορεί να σας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα, να τοποθετήσετε βρύσες με περιορισμό ροής και να επιλέξετε οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες. Βλέπουμε δηλαδή ότι δεν απασχολεί μόνο την πολιτική και την οικονομία το ζήτημα των ανεπιθύμητων… διαρροών πληροφοριών αλλά και το περιβάλλον θα είχε καλύτερο μέλλον αν περιορίζαμε τις διαρροές νερού στα σπίτια μας

 

11. ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ: ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!

Τα οργανικά απορρίμματα, όπως λαχανικά και φλούδες από φρούτα μπορεί να αντιστοιχούν μέχρι και στο 50% των σκουπιδιών ενός σπιτιού. Άρα καταλαμβάνουν ένα τεράστιο όγκο από τα απορρίμματα που προορίζονται για ταφή. Επίσης, όταν ανακατεύονται με τα υπόλοιπα σκουπίδια δυσκολεύουν πολύ τη διαλογή και ανακύκλωση. Όμως ξέρατε πως ένα τόσο σημαντικό μέρος των σκουπιδιών μας είναι τελικά πολύ χρήσιμο; Τα οργανικά απορρίμματα μπορούν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό κάδο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας και να γίνουν πρώτης τάξεως κομπόστα για φυτά και λουλούδια. Άρα, μπορείτε να μειώσετε αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων σας ενώ ταυτόχρονα προσφέρετε στα φυτά σας φυσική εξαιρετική τροφή χωρίς χημικές ουσίες.

 

12. ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ: ΟΙΚΟΒΟΜΒΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΗ

Στο σπίτι και στο γραφείο σας υπάρχουν πολλές συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, πωλούνται 100 εκατομμύρια μπαταρίες κάθε χρόνο στη χώρα μας και όταν τελειώσουν, καταλήγουν στα σκουπίδια. Όμως οι μπαταρίες περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες όπως ο υδράργυρος. Μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποδεικνύει πως ο υδράργυρος είναι εξαιρετικά τοξικός και συνιστά «παγκόσμια απειλή για τους ανθρώπους και τη φύση». Η έκθεση σε υδράργυρο έχει συνδεθεί με σοβαρά νευρολογικά προβλήματα στους ανθρώπους. Μια και μόνο μπαταρία μπορεί να μολύνει 400 κυβικά μέτρα νερού! Γι’ αυτό ανακυκλώστε τις μπαταρίες που ήδη έχετε, και από δω και πέρα χρησιμοποιείτε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

 

13. ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας, κυρίως για καθαρισμό και απολύμανση; Η απάντηση είναι δεκάδες. Χρειάζονται άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα και κατά πόσον είναι ακίνδυνα για την υγεία µας και το περιβάλλον; Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Όταν αυτά τα απορρυπαντικά, μαζί µε τα απόνερα, καταλήξουν σε κάποια κλειστή θάλασσα ή σε κάποια λίμνη έχουμε το πρόβλημα του ευτροφισμού. Αυτό μπορεί ακόμη και να σκοτώσει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους. Προτιμήστε τα. Επιλέξτε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του. Διαλέξτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες.

 

14. ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Μεγάλο ποσοστό από τα τρόφιμα που αγοράζουμε καταλήγει στις χωματερές. Και σαν να μην έφτανε αυτή η σπατάλη, αυτό που φτάνει στο πιάτο μας δεν είναι πάντα ασφαλές. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, είτε αφορούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα είτε επιμόλυνση με μεταλλαγμένους οργανισμούς, έχουν γίνει δυστυχώς ρουτίνα. Παρ’ όλα αυτά, ο συνειδητός καταναλωτής μπορεί να αντιδράσει, καθώς έχει επιλογές. Προτιμήστε όσο μπορείτε τα βιολογικά προϊόντα. Για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται συμβατικά χημικά ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα ενώ για στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά στα ζώα. Προσέξτε όμως. Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό «βιολογικά», θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα (εθνικό ή του εξωτερικού).

 

15. ΚΑΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟ… ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ

Μπορεί το ψιλό μπαρμπουνάκι να είναι νόστιμο, αλλά σκεφτήκατε ποτέ αν η αλιεία του είναι νόμιμη και σε ποιο βαθμό η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στην επικίνδυνη μείωση του είδους; Η προστασία του γόνου, δηλαδή των μικρών ψαριών, είναι απαραίτητη, ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός των ειδών σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Διαφορετικά, πολλά θαλάσσια είδη θα κινδυνεύσουν από εξαφάνιση. Άρα, μην καταναλώνετε γαύρο κάτω από 9 εκατοστά, γόπα κάτω από 10 εκατοστά, σαρδέλες, μπαρμπούνια και κουτσομούρες κάτω από 11 εκατοστά και πέστροφες, τσιπούρες, γλώσσες ή μπακαλιάρους κάτω από 20 εκατοστά. Μπορείτε να προμηθευτείτε την πρακτική «ψαρομεζούρα» της Greenpeace με τα επιτρεπόμενα μεγέθη ώστε να ευχαριστηθείτε το μεζεδάκι σας χωρίς να κάνετε κακό στους πληθυσμούς των ψαριών.

 

16. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

Στην Ελλάδα είμαστε όλοι πολύ ευαίσθητοι με το θέμα του φαγητού. Ξέρουμε να το εκτιμούμε και το ευχαριστιόμαστε. Έτσι, όταν πρωτοεμφανίστηκαν πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, οι Έλληνες ήταν οι αυτοί που εναντιώθηκαν στα μεταλλαγμένα πιο πεισματικά από όλους τους Ευρωπαίους. Αλλά για να είσαστε σίγουροι πως δεν καταναλώνετε μεταλλαγμένα εν αγνοία σας, μπορείτε να ελέγχετε τις συσκευασίες των προϊόντων αφού πλέον η σήμανσή τους είναι υποχρεωτική. Όσο για τα ζωικά κρέατος που μπορεί να προέρχονται από ζώα που τράφηκαν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, συμβουλευθείτε των Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace και δείτε ποιες βιομηχανίες μπορούν να πιστοποιήσουν ότι το σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν δεν περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά.

17. ΓΕΜΑΤΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ – ΑΔΕΙΟΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΝΕΡΟΥ!

Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο αγαθό που µας παρέχει η φύση. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη, την υγιεινή διαβίωση, την ίδια μας τη ζωή. Όμως, αυτή η πηγή ζωής δεν υπάρχει πια σε επάρκεια. Ειδικά στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε φέτος ιδιαίτερο πρόβλημα λειψυδρίας. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΥΔΑΠ στις 24 Ιουλίου το σύνολο των υδατικών αποθεμάτων σε Μόρνο, Υλίκη, Μαραθώνα και Εύηνο έφτασε τα 948 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σημειώνοντας μείωση κατά 27% σε σχέση με τις απολήψιμες ποσότητες υδάτων του προηγούμενου χρόνου- 21% την ίδια περίοδο το 2005 και το 2004 και 17% το 2003. Είναι επίσης γνωστό ότι και τα νησιά μας έχουν ελάχιστα αποθέματα. Άρα, η εξοικονόμηση νερού είναι πολύ σημαντική, ακόμα και στις διακοπές. Μην κρατάτε συνέχεια ανοικτή τη βρύση όταν πλένεστε, ξυρίζεστε, ή βουρτσίζετε τα δόντια σας και προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να γεμίσει μια μπανιέρα απαιτείται νερό όσο για 3 ντους! Για να μην πουν το νερό νεράκι η χώρα μας, μη σπαταλάτε το νερό. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή τους, ας μην τους το στερήσουμε άσκοπα!

 

18. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ!

Όλοι οι άνθρωποι λατρεύουν την επικοινωνία, ακόμα και οι δύστροποι. Υπάρχουν, όμως φορές, όπου η παραλαβή ενός φακέλου από τα ΕΛΤΑ προκαλεί τουλάχιστον δυσφορία. Μιλάμε για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη ΔΕΗ η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά να τους… ελαφρύνουμε – και μάλιστα πολύ. Η λύση είναι απλή: αρκεί να κλείνουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές εντελώς και να μην τις έχουμε σε αναμονή! Η τηλεόραση, ο υπολογιστής και άλλες οικιακές συσκευές, όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ρεύμα και η πλήρης απενεργοποίησή τους μπορεί να μειώσει το ποσό που αναγράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ σε ποσοστό που φτάνει το 5%! Έτσι, με τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας ωφελούμε το περιβάλλον και ανακουφίζουμε την τσέπη μας.

 

19. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΞΥΛΟΥ!

Το να ζητήσει κάποιος… ξύλο μεταφορικά είναι τουλάχιστον παράδοξο και δεν συμβαίνει συχνά. Το πρόβλημα των καιρών μας είναι η ζήτηση προϊόντων από ξύλο σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία επηρεάζει το περιβάλλον δραματικά και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Indipendent κάθε λεπτό χάνεται από τη γη μία έκταση δάσους ίση με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο! Ταυτόχρονα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την αλόγιστη καταστροφή των δασών της γης σε καθημερινή βάση ξεπερνά την επιβάρυνση που θα επέφερε στο περιβάλλον η αεροπορική μετάβαση οκτώ εκατομμυρίων ανθρώπων από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη την ίδια μέρα! Μπορούμε όλοι μας να μειώσουμε τα… ταξίδια της μόλυνσης απλά μειώνοντας τις απαιτήσεις μας για προϊόντα ξύλου ή παράγωγά τους. Αλήθεια, πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε και τις δύο πλευρές μιας κόλλας χαρτιού για να γράφουμε τις σημειώσεις μας;

 

20. ΤΡΙΞΤΕ ΤΑ… ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Πόσες φορές δεν έχουμε πλύνει τα δόντια μας ή έχουμε πραγματοποιήσει ένα ωραιότατο κόντρα ξύρισμα αφήνοντας τη βρύση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας; Και οι νοικοκυρές, πόσες φορές αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή όταν πλένετε τα πιάτα ή τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας; Αν αυτές οι φορές είναι πολλές, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε τις συνήθειές μας μια και συμβάλλουμε στην κατασπατάληση ενός πολύτιμου στοιχείου, του νερού! Τα αποθέματα του γλυκού νερού που υπάρχουν στον πλανήτη μας και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους είναι λιγοστά, μόλις το 0,01% των νερών, αλμυρών και γλυκών, του πλανήτη. Έχοντας κατά νου πως η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς ταυτόχρονα να αυξηθεί αυτό το ταπεινό αλλά ζωτικής σημασίας 0,01% πρέπει να σταματήσουμε άμεσα την κατασπατάληση των υδάτινων αποθεμάτων. Μια βρύση που τρέχει για ένα λεπτό, στέλνει στην αποχέτευση 10-15 λίτρα νερού! Γι’ αυτό, είτε μιλάμε για ξύρισμα, για πλύσιμο, για άρδευση εκτάσεων ή άλλη δραστηριότητα, ας κρατάμε τη βρύση ανοιχτή μόνο όταν και όσο χρειάζεται.

 

21. ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ: Ο ΚΟΥΒΑΣ ΣΩΖΕΙ!

Το αυτοκίνητο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Άλλοι από συνήθεια και άλλοι από πραγματική ανάγκη προτιμούν τα ιδιόκτητα τετράτροχα για τις μετακινήσεις τους και αυτή η τάση είναι αυξητική. Αυξητική είναι και η ταύτιση του Έλληνα με το αυτοκίνητο και η επιθυμία του να το έχει σε καλή κατάσταση, καθαρό και έτοιμο για βόλτες ή ταξίδια. Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά αλλά στο πλύσιμο του αυτοκινήτου η άλλη μισή είναι η χρήση του κουβά αντί για το παραδοσιακό λάστιχο. Η εξήγηση είναι απλή και απολύτως οικολογική: Όταν πλένουμε το αυτοκίνητό μας με λάστιχο καταναλώνουμε περίπου 300 λίτρα νερού ενώ με τον παραδοσιακό κουβά η κατανάλωση μόλις που αγγίζει τα 30 λίτρα. Η εξοικονόμηση, αν μεταφραστεί σε ποσοστό φτάνει το 90% – και σε χρήμα και σε υδάτινους πόρους! Γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής όλοι στον κουβά!

 

22. ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ

Ο αμέριμνος λουόμενος καπνιστής, τελειώνει το τσιγάρο του και το σβήνει στην άμμο ή απλά το πετάει στη θάλασσα. Μόλις σας περιγράψαμε μια κίνηση συνηθισμένη, σχεδόν σε όλες τις ακτές του κόσμου – εκτός από εκείνες τις πολιτείας της Καλιφόρνιας στην οποία το κάπνισμα έχει απαγορευτεί ακόμα και στις οργανωμένες ακτές εδώ και χρόνια. Ο ίδιος λουόμενος καπνιστής δεν θα είχε προβεί σ’ αυτήν την κίνηση αν γνώριζε ότι τα αποτσίγαρα απορροφούν επικίνδυνες τοξίνες σαν σφουγγάρι, μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα των μεσογειακών ακτών, με άγνωστες επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή ενώ έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα πετάγονται στις ακτές και στις θάλασσες όλου του κόσμου! Άρα η διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος δεν θα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον!

 

23. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ: ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν ένα φως διαφέρει από κάποιο άλλο; Αν κάποια μορφή φωτός κοστίζει και σ’ εσάς και στο περιβάλλον ακριβότερα και μια άλλη πολύ πιο φτηνά; Αν όχι καλό είναι να αρχίσετε να κάνετε κάποιες σκέψεις επειδή όλα τα… φώτα δεν είναι ίδια, ούτε όλα τα μέσα με τα οποία φωτίζουμε τα σπίτι μας επιβαρύνουν το ίδιο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το περιβάλλον. Ο ΑΝΤ1, το περιοδικό GEO και η GREENPEACE προτείνουν να αντικαταστήσουμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με σύγχρονους οικονομικούς λαμπτήρες φθορισμού. Έχουν μικρές διαστάσεις και προσφέρονται με κάλυκες κοινού λαμπτήρα: βιδωτούς (κανονικούς και μινιόν), και μπαγιονέ. Προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού με τους κοινούς λαμπτήρες και έχουν την ίδια φωτεινότητα, ενώ καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Γι΄ αυτό μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε σε χώρους όπου τα φώτα μένουν αναμμένα πολλές ώρες, όπως το καθιστικό και η κουζίνα. Έχουν 10 φορές μεγαλύτερο μέσο χρόνο ζωής από τους κοινούς λαμπτήρες (10.000 ώρες). Έτσι, ενώ οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο, τελικά συμφέρουν, αφού εκτός της οικονομίας σε κατανάλωση ρεύματος υπάρχει και οικονομικό όφελος από το κόστος των κοινών λαμπτήρων (10 τεμ.) που θα χρειαζόμασταν για τις 10.000 ώρες.

 

24. ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ!

Ετοιμάζεστε να πάτε διακοπές αλλά η τσάντα που θέλετε να αγοράσετε για να βάλετε μέσα τα πράγματα για την παραλία είναι πλαστική. Δυστυχώς, όσο όμορφη και πρωτότυπη να είναι, πρέπει να ξέρετε πως για την παραγωγή της μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνα τοξικά. Επίσης, όταν την πετάξετε μπορεί να απελευθερωθούν στο περιβάλλον βλαβερές ουσίες. Μόνο στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας οι επιστήμονες ανακάλυψαν 600.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Προτιμήστε, λοιπόν, τσάντες από σκοινί, ψάθα ή πάνινες. Το ίδιο ισχύει και για τα υποδήματα όπως οι σαγιονάρες. Δοκιμάστε να φορέσετε υφασμάτινα, ξύλινα ή ψάθινα υποδήματα. Η επιλογή σας θα κάνει καλό στο περιβάλλον αλλά θα είναι σίγουρα και πιο υγιεινή για τα πόδια σας!

 

25. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΓΟΥΡΙ

Φεύγετε για την παραλία και θέλετε να πάρετε μαζί σας νερό. Μέχρι τώρα αγοράζατε πλαστικά μπουκάλια αλλά ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Όμως, αν η φύση παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη. Για παράδειγμα, ένα μόνο πλαστικό μπουκάλι μπορεί να διασπαστεί σε τόσα μικρά κομμάτια όσες είναι και οι παραλίες όλου του πλανήτη. Επίσης, ξέρετε ήδη πως στο πλαστικό μπουκάλι το νερό ζεσταίνεται πάρα πολύ γρήγορα ενώ αν γεμίσετε ένα παγούρι ή ένα θερμός με κρύο νερό από το σπίτι θα έχετε εγγυημένη δροσιά για ώρες χωρίς να έχετε δημιουργήσει ένα τεράστιο όγκο απορριμμάτων που θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή. Αν το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, το εμφιαλωμένο σε μεγάλες συσκευασίες είναι πολύ προτιμότερο από τα μικρά μισόλιτρα μπουκαλάκια. Και φυσικά προτιμήστε τις γυάλινες επιστρεφόμενες συσκευασίες για αναψυκτικά και μπύρες.

 

26. ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΧΕΛΩΝΕΣ!

Ο ήλιος βασιλεύει και φεύγετε από την παραλία αλλά μια ματιά γύρω σας, σας πείθει πως τα απορρίμματα που έχουν απομείνει στην παραλία μάλλον δεν ταιριάζουν στο ειδυλλιακό τοπίο στο οποίο νομίζατε πως βρίσκεστε. Εκτός από τη ρύπανση της παραλίας και της θάλασσας από τα σκουπίδια, τα αποτσίγαρα και οι πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν θανάσιμος μεζές για θαλασσοπούλια, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες που συνήθως τα περνούν για θήραμα αλλά πνίγονται αν τα καταπιούν. 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται κάθε χρόνο και το 10% από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα και προστατέψτε δεκάδες ζώα από βέβαιο πνιγμό μαζεύοντας τα σκουπίδια σας. Φροντίστε το μόνο που θα αφήσετε στην αμμουδιά να είναι τα αποτυπώματα από τις πατούσες σας.

 

27. ΟΙΚΟ-ΦΙΛΙΚΑ ΨΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ GREENFREEZE

Αν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργιο ψυγείο, τότε υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε: Το ψυκτικό που περιέχει και την ενέργεια που καταναλώνει. Τα ψυγεία που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν δύο τύπους ψυκτικών. Τα πρώτα έχουν εμπορική ονομασία R134a και περιέχουν υδροφθοράνθρακες (HFCs) που είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου. Οι ρύποι αυτοί είναι 11.700 φορές πιο καταστροφικοί για το παγκόσμιο κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο είδος ψυκτικού είναι το ισοβουτάνιο με εμπορική ονομασία R600a και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία αυτή ονομάστηκε Greenfreeze και δεν επιβαρύνει ούτε το στρώμα του όζοντος ούτε το παγκόσμιο κλίμα. Η τεχνολογία Greenfreeze αναπτύχθηκε χάρη στην Greenpeace και η ανάπτυξή της επιβραβεύτηκε με το Βραβείο Όζοντος των Ηνωμένων Εθνών το 1997. Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια ψυγεία τύπου Greenfreeze κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Επείσης, συμφωνα με τη νομοθεσία, τα ψυγεία πρέπει να συνοδεύονται από μία ετικέτα ενεργειακής σήμανσης. Η ετικέτα αυτή κατατάσσει τη συσκευή σε μία κατηγορία από το Α (αποδοτικότερη) έως τοG (μη-αποδοτική) και αναγράφει την ετήσια κατανάλωση ενέργειάς της.

 

28. ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΙΝΥΛΙΟ

Το PVC (κοινώς βινύλιο) θεωρείται το χειρότερο απ’ όλα τα πλαστικά σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του. Πολλοί DJs προτιμούν δίσκους βινυλίου για τα ντεκς τους, αλλά το περιβάλλον θα προτιμούσε να αποφύγει τούτο το υλικό. Το PVC δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κύκλο της ζωής του. Οι μεγαλύτερες ποσότητες PVC που παράγονται καταλήγουν τελικά ως δομικό υλικό στον κτιριακό τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο, το 53% των συνολικών χρήσεων PVC αφορά στη δόμηση, ενώ ένα 9% χρησιμοποιείται σε καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Το PVC χρησιμοποιείται σε κατασκευές για πλαίσια παραθύρων, πόρτες, σωλήνες και υδρορροές, σε δάπεδα, ταπετσαρίες, παντζούρια, μονώσεις συρμάτων και καλωδίων, κ.λ.π. Αποφύγετε τη χρήση του για αγωγούς διαφόρων χρήσεων, πόρτες και παράθυρα, ηλεκτρικά καλώδια, κάλυψη πατωμάτων ή κάλυψη ξύλων και άλλων επιφανειών.

 

29. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ… ΔΡΟΣΙΣΜΑΤΟΣ

Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αφόρητη ζέστη; Πώς μπορεί να δροσίσει το σπίτι του το καλοκαίρι χωρίς να καταφύγει σε ακριβές και ενεργοβόρες λύσεις; Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά και φιλικά προς το περιβάλλον βήματα για να μειώσετε τη θερμοκρασία στην κατοικία σας και να βελτιώσετε τις συνθήκες άνεσης το καλοκαίρι. Όπου μπορείτε, αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα όταν η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη, δημιουργήστε σκίαση των εξωτερικών χώρων με τέντες και φυτά και αν βάψετε το εξωτερικό του σπιτιού χρησιμοποιείστε ανοιχτόχρομα χρώματα αφού ανακλούν μεγαλύτερο ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας, μειώνοντας τη μετάδοση θερμότητας μέσω των επιφανειών στους εσωτερικούς χώρους.

 

30. ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Κριτήριο για την επιλογή των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας (ρούχα, υφάσματα, υφάσματα επιπλώσεων, χαλιά, κ.λ.π.) είναι η χρήση φυσικών πρώτων υλών ή η κατοχή κάποιας αναγνωρισμένης οικολογικής σήμανσης. Υπάρχουν βέβαια και προϊόντα τα οποία αν και δεν έχουν αποκτήσει κάποια οικολογική σήμανση, είναι εν τούτοις λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον επειδή χρησιμοποιούν μη τοξικές φυσικές πρώτες ύλες. Τα προϊόντα αυτά είναι βεβαίως αποδεκτά, εφόσον συνοδεύονται από σχετικά αποδεικτικά για τη σύστασή τους. Συγκεκριμένα, εφόσον δεν κατέχουν κάποια οικολογική σήμανση, τα προϊόντα θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:να παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες, να μην περιέχουν φθαλικές ενώσεις, να μην περιέχουν οργανικές ενώσεις του κασσιτέρου, να μην περιέχουν βρωμιούχους επιβραδυντές καύσης και να μην κάνουν χρήση βινυλίου (χλωριωμένων πλαστικών PVC).

 

31. ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ… ΑΣΟΡΤΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ

Ζώντας σε λάθος σχεδιασμένα κτίρια, σε απάνθρωπες πόλεις δίχως πράσινο, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε αυτονόητη την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σπίτια μας προκειμένου να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Έτσι, ένα σημαντικό ποσοστό της ισχύος της ΔΕΗ τους καλοκαιρινούς μήνες καταναλώνεται από εκατομμύρια κλιματιστικά που αυξάνουν συν τω χρόνω, ενώ ο κίνδυνος συχνών μπλακ άουτ είναι πλέον ορατός. Όσοι ανήκετε στη μικρή ομάδα συμπολιτών μας που δεν έχετε ακόμα εγκαταστήσει κλιματιστικό στο σπίτι ή στην επαγγελματική σας στέγη προσέξτε: Μην προχωρήσετε σε αγορά κλιματιστικού πριν εξαντλήσετε τις εναλλακτικές λύσεις: εξαντλείστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού, βάλτε ανεμιστήρες οροφής, αξιοποιήστε το γεωθερμικό κλιματισμό. Όταν πλέον έχουν εφαρμοστεί όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία. Μια μεγάλη μονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δε θα ψύξει τον χώρο ομοιόμορφα.

 

32. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΞΥΛΟ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ» ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ;

Το ξύλο είναι η πιο σημαντική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται ως δομικό υλικό. Απαιτεί μικρή σχετικά επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί και γι’ αυτό η παραγωγική διαδικασία είναι σχετικά καθαρή και απαιτεί λίγη ενέργεια. Η επιλογή όμως του ξύλου ως δομικού υλικού θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της και ορισμένες ακόμη παραμέτρους που είναι καθοριστικές προκειμένου να μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το ξύλο ως πραγματικά “οικολογικό” υλικό. Οι παράμετροι αυτοί είναι: Η προέλευση της ξυλείας και ο τρόπος διαχείρισης των δασών, η επεξεργασία του ξύλου και ιδιαίτερα η χρήση ή μη συντηρητικών, η ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά. Ψάξτε για ξυλεία που έχει πιστοποιηθεί από το Forest Stewardship Council (FSC). Επείσης, οι καλύτερες επιλογές για τη βαφή του ξύλου είναι το φυσικό κερί, οι υδατοδιαλυτές φυσικές βαφές και υδατοδιαλυτά βερνίκια στα οποία απονεμήθηκε κάποιο οικολογικό σήμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ