Ουτε ο Γιάννος Παπαντωνιου να’γράφε τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»: Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ. Όλη η αλήθεια και η δικαίωση της Ελλάδας που αποσιωπούν οι βαρώνοι των ΜΜ»Ε».

Οι προκλήσεις της Νέας Εποχής για το ΠαΣοΚ

* H ΝΔ δεν θέλει, και κυρίως δεν μπορεί, να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2005 00:00

Με βάση τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, κεντρική επιδίωξη της ΝΔ είναι η αποδόμηση των επιτευγμάτων της προηγούμενης δεκαετίας και η δημιουργία θεσμικών και επιχειρηματικών ερεισμάτων για μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία.

Στον χώρο της οικονομίας, οι νέες πολιτικές, όπως ο φορολογικός και ο αναπτυξιακός νόμος, υπήρξαν εξαιρετικά φτωχές σε νέες ιδέες. H οικονομία κατολισθαίνει κάτω από το βάρος των αρνητικών ενεργειών της κυβέρνησης. H δήθεν απογραφή οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης και σε μια πρωτοφανή δυσφήμηση, που ενίσχυσε η ίδια η κυβέρνηση. H άσκηση περιοριστικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κλίματος και των προσδοκιών, θα προκαλέσει ύφεση και αύξηση της ανεργίας σε συνθήκες λιτότητας. H Ελλάδα επιστρέφει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ξαναγίνεται ο ουραγός της Ευρώπης.

Στα εθνικά θέματα επεδείχθη η ίδια συμπλεγματική συμπεριφορά. H κυβέρνηση απέσχε, ουσιαστικά, από την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού που είχε δρομολογηθεί, με κορύφωση την απραξία της Λουκέρνης, ενισχύοντας τον κίνδυνο «ταϊβανοποίησης» του ψευδοκράτους. Στα ελληνοτουρκικά, η εγκατάλειψη του Ελσίνκι εξελήφθη από την Τουρκία ως «πράσινο φως» για να εντείνει και να διευρύνει τις αμφισβητήσεις της σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο.

Στον χώρο των θεσμών και του Κοινωνικού Κράτους, η επαγγελθείσα «επανίδρυση» χαρακτηρίζεται από πλήρη απουσία μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών και την επάνοδο στον γνωστό άκρατο κομματισμό και την αναξιοκρατία. Προωθείται συστηματικά η εδραίωση ενός νέου «κράτους της Δεξιάς» και η δημιουργία επιχειρηματικών προσβάσεων στον ευαίσθητο χώρο της μαζικής επικοινωνίας.

Αγρότες, συνταξιούχοι, μισθωτοί, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν από τη ΝΔ.

Χρέος του ΠαΣοΚ σήμερα, όχι μόνο προς το ίδιο αλλά κυρίως προς τον τόπο, είναι να ασκήσει δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση και να διαμορφώσει ένα αξιόπιστο πολιτικό πρόγραμμα, με ενεργό συμμετοχή του πολίτη, για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά προόδου.

Προέχει το θέμα της οικονομίας. H επάνοδος σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης προϋποθέτει θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής. Εκτεταμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τον έλεγχο και τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών. H επέκταση των αποκρατικοποιήσεων και της ιδιωτικής χρηματοδότησης των δημοσίων έργων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών, θα απελευθερώσουν πόρους για την ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας, της Κατάρτισης, της Ερευνας και της Τεχνολογίας. H μείωση της φορολογίας πρέπει να συνδεθεί με την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής – που έχει πάλι διογκωθεί με τη σημερινή κυβέρνηση.

Στον τομέα της στήριξης των επενδύσεων έχει κρίσιμη σημασία η βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος, με δραστική απλοποίηση των διαδικασιών – κατάργηση αδειών και άλλων γραφειοκρατικών εμποδίων. H απελευθέρωση προστατευμένων αγορών, όπως η αγορά καυσίμων, και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων θα κινητοποιήσουν παραγωγικές δυνάμεις, που σήμερα αδρανούν.

Σημασία όμως για το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας έχει η στροφή στην ποιοτική ανάπτυξη, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. H αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, με μεγάλες τομές στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση, είναι ο κρισιμότερος συντελεστής για την επίτευξη αυτού του στόχου. Βασικές αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

α) Εξασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδυναμίας των AEI και των TEI, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτική επιλογής των φοιτητών, τα προγράμματα σπουδών, την κατανομή της χρηματοδότησης και την εξέλιξη και τις αμοιβές του προσωπικού.

β) Καθιέρωση του θεσμού αξιολόγησης του διδακτικού και ερευνητικού έργου των AEI και των TEI, και σύνδεσή του με τη χρηματοδότηση.

γ) Ανανέωση της μεθόδου μετάδοσης των γνώσεων, με μετατόπιση της έμφασης από τη σώρευση γνώσεων στην απόκτηση εργαλείων σκέψης και ανάλυσης. H καθιέρωση συμμετοχικών μεθόδων διδασκαλίας εργαστηριακής μορφής, η γενικευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών, η διά βίου εκπαίδευση, θα επιτρέψουν στις νέες και στους νέους να αντιμετωπίζουν σύνθετα και εναλλασσόμενα προβλήματα στη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας.

H προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τα δικά μας λάθη. Το ΠαΣοΚ επαγγέλθηκε εκσυγχρονισμό, όμως τον πραγματοποίησε κυρίως στην οικονομία, με την ένταξη στην ευρωζώνη, και στις υποδομές. Δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πολίτη για μια νέα πιο ανθρώπινη σχέση με το κράτος, και μια νέα σχέση με την πολιτική. H προώθηση της διαφάνειας στις συναλλαγές με το Δημόσιο, το ξερίζωμα της γραφειοκρατίας, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στην Υγεία και στην Παιδεία, έχουν καθοριστική σημασία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτική.

Το ΠαΣοΚ πρέπει να σηκώσει τη σημαία αυτού του αγώνα. H ΝΔ δεν θέλει, και κυρίως δεν μπορεί, να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Απεδείχθη υποκριτική και αναξιόπιστη στην τήρηση των προεκλογικών της εξαγγελιών.

Για να έχει όμως ο αγώνας θετική έκβαση, χρειαζόμαστε αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότερη λειτουργία και ένα σαφές και αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται δυναμισμός και συσπείρωση, ώστε η «δεξιά παρένθεση» να κλείσει με το χαμηλότερο κόστος και η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου είναι βουλευτής A΄ Αθηνών του ΠαΣοΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ