Οι πέντε αλλαγές στη φορολογία που εξήγγειλε η κυβέρνηση
Γράφει ο Economikos
Πέντε αλλαγές στη φορολογία εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Αφορολόγητο όριο, ΕΝΦΙΑ, Περιουσιολόγιο και ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μεταξύ των βασικότερων αλλαγών, ενώ σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση θα επεξεργαστεί και θα υιοθετήσει «ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις».
1. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ
Πρώτος σταθμός θα είναι η αύξηση (επαναφορά) του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις και χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, αναμένεται να υπάρχουν περισσότερες φορολογικές κλίμακες, αλλά και συντελεστές που θα έχουν ως στόχο κυρίως τα υψηλότερα εισοδήματα.
2. Καταργείται η ΕΝΦΙΑ
Δεύτερο σημείο είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και η αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το ποιο θα είναι το αφορολόγητο.
«Καλώ όλους τους πολίτες στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις που υφιστάμεθα να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο φόρο του 2014», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
3. Περιουσιολόγιο
Τρίτος σταθμός είναι η καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του Περιουσιολογίου. Με αυτό τον τρόπο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα δίνεται σαφής εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολόγηση θα γίνεται στο σύνολο της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και των καταθέσεων, των μετοχών κτλ.
4. Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ο Τσίπρας ανακοίνωσε νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με 100 δόσεις με απλές διαδικασίες ένταξης.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δημόσιο αγγίζουν το ποσό των 72 δις ευρώ από 30 δις ευρώ που ήταν περίπου το 2009.
«Άμεσα καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει αντισυνταγματικά το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο εξευτελισμός των οφειλετών που σύρονται καθημερινά στα κρατητήρια» είπε χαρακτηριστικά.
5. Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, επένδυση στη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και στην αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών, στοχεύει το οικονομικό επιτελείο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «παίρνουμε αυστηρά μέτρα ελέγχου της φορολογικής διοίκησης και επιβάλλουμε αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους. Βάζουμε τέλος στη βιομηχανία των χαριστικών τροπολογιών και εξαιρέσεων. Κάθε αλλαγή του φορολογικού δικαίου θα κωδικοποιείται πλέον άμεσα με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών».