«Βροχή» δημοσιευμάτων από τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα
Η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ενώ η βρετανική Telegraph εκτιμά ότι για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Την ίδια στιγμή η γερμανική Handelsblatt φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση άρθρο σύμφωνα με το οποίο η απειλή της χρεοκοπίας βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα.
BBC: Η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους
Όταν πριν από ένα περίπου μήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε», είχε δίκιο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC. Η χώρα είχε μόλις βγει από την ύφεση των πέντε τελευταίων ετών, και η κυβέρνηση διαπραγματευόταν την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά, το «η Ελλάδα επέστρεψε» εξακολουθεί να ισχύει, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. «Ο Αν. Σαμαράς επέλεξε να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της κυβέρνησης».
Προκάλεσε επίσης μια αντίδραση στις αγορές, όμοια με αυτή που υπήρχε όταν η Ελλάδα οδηγούνταν σε εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, λόγω των ανησυχιών για την θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
«Η αρνητική διάθεση των αγορών είναι μια απάντηση στο πολιτικό ρίσκο μιας απροσδόκητης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και στην αβεβαιότητα αναφορικά με τις πραγματικές του προθέσεις πολιτικής, τη συνέχιση της οικονομικής προσαρμογής και το ρίσκο της σύγκρουσης με την τρόικα», δηλώνει ο Γ. Παγουλάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Αθήνας, ο οποίος εκτιμά ότι οι επενδυτές παραβλέπουν τις προσαρμογές που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Στο ενδεχόμενο που η βουλή δεν εκλέξει πρόεδρο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν πως είναι απίθανο ο ΣΥΡΙΖΑ να λάβει αυτοδυναμία. Αυτό θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάξει για συμμαχίες όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφανείς συμμαχίες.
«Οι επιλογές του θα περιλαμβάνουν το συρρικνωμένο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το κεντρώο και άπειρο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τον εταίρο στο κυβερνητικό συνασπισμό τον οποίο κατακεραυνώνει τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.
Handelsblatt: Η απειλή της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα
Για μία χειρότερη κρίση από εκείνη που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα προειδοποιεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με άρθρο που φιλοξενεί στις στήλες της.
«Η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «η φράση ‘Grexit’, μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα.»
Επιπλέον αναφέρεται πως «το 2015 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της αλλαγής, αλλά διαφορετικά απ΄ ό,τι την είχε σκεφτεί ο Σαμαράς».
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται πως είναι «παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός να πρέπει να αφήσουν οι Έλληνες το ευρώ».
Ωστόσο προσθέτει πως «δεν ήταν μη αναμενόμενη η επιστροφή της κρίσης. Ο Σαμαράς βιάστηκε να κηρύξει το τέλος της. Με την βεβιασμένη ανακοίνωση του, ότι η Ελλάδα θα διώξει μέχρι τέλος του έτους την τρόικα, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης και θα χρηματοδοτηθεί ξανά από τις αγορές”.
Telegraph: Για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ
Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ, αναφέρει ο Jeremy Warner σε άρθρο του στη βρετανική Telegraph.
«Αυτό θα ήταν μια καταστροφή για όλους. Ωστόσο αν γίνει σωστά, η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φωτεινή νέα αρχή», εκτιμά ο αρθογράφος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι από όλες τις αναταράξεις που ανησυχούν τους διεθνείς επενδυτές – από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στην κατάρρευση του ρουβλίου και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας – η Ελλάδα είναι αυτή που τους ενοχλεί το λιγότερο.
Όπως σημειώνει, πλέον η Ελλάδα φαίνεται να είναι ένα περιορισμένο και σε μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας πρόβλημα, αντίθετα με την ελληνική κρίση του 2011 και του 2012 που έφερε κοντά στην κατάρρευση ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Είναι μια ιστορία του χθες, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκτιμά μάλιστα ότι ορισμένοι θα καλωσόριζαν μια ελληνική έξοδο καθώς θεωρούν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν προειδοποίηση προς τα υπόλοιπα μέλη.
Ο αρθογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα – όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης – χρειάζεται επειγόντως να φύγει από το ευρώ, αν και όχι με τον πολιτικά χαώδη τρόπο που θα συνέβαινε στο επεισόδιο μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει.
«Να εξαναγκαστεί σε έξοδο μετά από μία μονομερή χρεοκοπία θα ήταν ένα βαθιά καταστρεπτικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.
Ο Αλέξης Τσίπρας «φαίνεται να θεωρεί ότι μπορεί να περάσει το δικό του απλά απειλώντας να ανατινάξει το ευρώ και πάλι», αναφέρει και προσθέτει: «Δούλεψε στο παρελθόν, άρα θεωρεί ότι μπορεί να δουλέψει και πάλι, εκτιμά. Κάνει λάθος».
«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να χρεοκοπήσει και να μείνει στο ευρώ, ότι μπορεί, για να το θέσω διαφορετικά, να αποκηρύξει τα χρέη του αλλά και να διατηρήσει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων. Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι», αναφέρει.
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα, ή ακόμα και άλλες χώρες της περιφέρειας, να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Μόνο οι πιστωτές του Βορρά αρνούνται να δουν αυτή την πραγματικότητα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.
«Η πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, να σταματήσουν να μεταχειρίζονται το ευρώ σαν να είναι κάποιος είδος θεού… και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή στις ελεύθερες συναλλαγματικές ισοτιμίες στα μέρη της Ευρωζώνης που τις χρειάζονται. Διορθώνοντας τις ανισορροπίες στο εμπόριο, το χρέος και την ανταγωνιστικότητα, οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες παρέχουν έναν φυσικό μηχανισμό της αγοράς για αυτό που οι πολιτικοί φαίνεται να μην μπορούν να πετύχουν μέσω των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής. Οι προσαρμογές στις ισοτιμίες παρέχουν επίσης αυτόματα τις αναγκαίες απομειώσεις στους πιστωτές».
«Αυτό που χρειάζεται είναι να αναδειχθούν λογικοί, κεντρώοι πολιτικοί που θα είναι προετοιμασμένοι να αρθρώσουν αυτές τις πραγματικότητες, αυτό που ο Keynes χαρακτήρισε μια περίοδο “αδίστακτης αλήθειας”. Με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα και με τον πρωτογενή προϋπολογισμό ισοσκελισμένο η Ελλάδα είναι αρκετά ικανή να χρηματοδοτηθεί εσωτερικά. Εφόσον γίνει σωστά και με την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν χρειάζεται να είναι η χαοτική καταστροφή που απειλεί η εκλογή του κ. Τσίπρα αλλά ένα νέο ξεκίνημα για μια οικονομία που έχει οδηγηθεί στα άκρα από τη μεγαλομανία της Ευρώπης. Είναι αυτό μια ρεαλιστική πιθανότητα; Δυστυχώς όχι σύντομα», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Reuters: Περισσότερο πολιτικές αυτή τη φορά οι επιπτώσεις από την Ελλάδα
Πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα εμφανίστηκε με την κρίση κρατικού χρέους που απείλησε την επιβίωση του ευρώ, η χώρα έχει ξανά τη δυναμική να ταρακουνήσει την ευρωζώνη, εάν πρέπει να εκλέξει νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, εκτιμά το Reuters.
Αλλά αυτή τη φορά εκτιμά ότι οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη θα είναι περισσότερο πολιτικές από ό,τι οικονομικές. «Και αυτό διότι σχεδόν το 90% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών –κυβερνήσεις της ευρωζώνης- και μετά από την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους το 2012, κανείς στην Ελλάδα δεν μιλά για ένα νέο γύρο που να αφορά τον ιδιωτικό τομέα.
«Δεν πιστεύω ούτε στο ελάχιστο ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει άλλη μια μεγάλη κρίση», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων. «Ό,τι και αν συμβεί, αυτή τη φορά η ανησυχία είναι για τα υπουργεία των χωρών της ευρωζώνης, όχι για τους ιδιώτες επενδυτές», τόνισε.
Σύμφωνα με το Reuters, σε αντίθεση με το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν τώρα την προστασία του ταμείου διάσωσης των 500 δισ. ευρώ. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης εργαλεία και διαδικασίες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, για να αντιδράσουν σε μια αναταραχή στην αγορά.
Αλλά η μεγαλύτερη άμυνα έναντι οποιασδήποτε μετάδοσης, είναι η ΕΚΤ, η οποία διακήρυξε το 2012 ότι θα έκανε οτιδήποτε για να προστατεύσει το ευρώ. «Το ό,τι χρειαστεί του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, παραμένει ακόμη εξαιρετικά ισχυρό. Δεν θα αμφισβητηθεί από τις αγορές εάν πάει κάτι στραβά στην Ελλάδα», τονίζει ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Ωστόσο η αβεβαιότητα μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι υψηλή, διότι εάν η Αθήνα υποχρεωθεί να διεξάγει πρόωρες εκλογές, η φιλο-μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Αν. Σαμαρά μπορεί να χάσει την εξουσία από τους αντι-μεταρρυθμιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται μετά από έξι χρόνια ύφεσης, να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει τελικά να τους αποπληρώσει. «Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο υπόσχεται να σταματήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να αντιστρέψει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, ζητά επίσης διαγραφή χρέους από τους επίσημους πιστωτές».
Όπως εξηγεί το Reuters, μια τέτοια διαγραφή θα είναι απίθανο να συμβεί διότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι τώρα που η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Μια διαγραφή θα τοποθετούσε επίσης την ευρωζώνη σε μια αδύνατη θέση έναντι άλλων πιστωτών.
«Εάν η ευρωζώνη δώσει τελικώς το πράσινο φως, η Ελλάδα θα έχει σημειώσει μια μεγάλη νίκη, αλλά τότε τι θα κάνει με τις χώρες που το χρέος τους είναι υψηλότερο του 100% του ΑΕΠ; Το χρέος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας διαμορφώνεται υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ. Πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους πολίτες τους να αποπληρώσουν το χρέος εάν χαριστεί το χρέος της Ελλάδας και πώς μπορούμε να περιμένουμε από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου να πληρώσουν σε μια τέτοια κατάσταση;», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, τονίζει ότι οι περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναπτύσσονται με αρκετά υψηλούς ρυθμούς, αλλά το ίδιο αυξάνεται και το πολιτικό ρίσκο σε αυτές τις χώρες. Αυτό είναι πιθανώς ένας παράγοντας στον οποίο μπορεί να επικεντρωθούν οι αγορές σε ένα ορισμένο βαθμό- για το πώς θα είναι η πολιτική δέσμευση σε αυτές τις χώρες».
Μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα εξτρεμιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, πιθανώς καταλήγοντας σε κακές πολιτικές επιλογές, αναφέρουν οικονομολόγοι. «Θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο θεμελιώδη συζήτηση για το μείγμα πολιτικής, πώς να βγούμε από το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης κτλ, το οποίο θα ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα», τονίζει ο Brzeski της ING.
Για την ώρα, σχολιάζει το Reuters, τέτοιες ανησυχίες είναι απλώς εικασίες. Μπορεί να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές εάν ο Αν. Σαμαράς πείσει αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές και από κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον υποψήφιο της κυβέρνησης για την προεδρία.
Και εάν υπάρξουν εκλογές τον Ιανουάριο, αξιωματούχοι και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην λάβει αρκετές ψήφους ώστε να έχει την αυτοδυναμία, και να χρειαστεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό που μπορεί να μαλακώσει τις απαιτήσεις του.
«Στην πολιτική συμπεριφέρεσαι διαφορετικά πριν και μετά από τις εκλογές. Υπάρχει ένα επίπεδο ανησυχίας, αλλά το τι θα συμβεί είναι τώρα δύσκολο να προβλεφθεί», αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Marketwatch: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα μεγάλο ελληνικό πρόβλημα
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο ενός πολιτικού δράματος εγείροντας φόβους για διάχυση των τελευταίων εξελίξεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του για την Ελλάδα με τίτλο “Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα μεγάλο ελληνικό πρόβλημα” το Marketwatch.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, οι επενδυτές αναγκάστηκαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις ενός αδιεξόδου που θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο. Ο μεγαλύτερος φόβος, σύμφωνα με το Marketwatch, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στις αρχές του 2015, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
“Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ανησυχητικές για τους επενδυτές. Μερικοί μάλιστα φοβούνται πως οι πολιτικές προκλήσεις στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην έξοδό της από την ευρωζώνη”, ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε research note τους οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.
Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή βουτιά στην ιστορία
Το πόσο φοβίζουν τους επενδυτές οι τελευταίες εξελίξεις αντανακλάται στην χρηματιστηριακή βουτιά σε Ελλάδα και όχι μόνο που ακολούθησε της είδησης.
Η πρώτη ευκαιρία αντίδρασης για τις αγορές ήταν την Τρίτη, με τον γενικό δείκτη του ΧΑ να σημειώνει βουτιά 13%, ήτοι την μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Η Ευρώπη ακολούθησε με πτώση 2,3%. Στην εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο μέτρησε απώλειες 20%, καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Μέρος της πτώσης στις ευρωαγορές εκείνη την εβδομάδα αποδόθηκε και στην συνεχιζόμενη πτώση τις τιμής του πετρελαίου.
Εκτοξεύτηκαν οι αποδόσεις ομολόγων
Οι πολιτικές αναταράξεις αποτυπώθηκαν επίσης και στην αγορά ομολόγων της χώρας, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς να αναρριχάται στο υψηλότερο σημείο από πέρυσι τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Marketwatch.
Επιμέλεια: Δημήτρης Στόλης – Έφη Ευθυμίου
Πηγή:www.capital.gr