Οι 7 παγίδες του προϋπολογισμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

proypologismosΤου Αλέξανδρου Κλώσσα από το capital.gr

Προϋπολογισμό περιορισμένης διάρκεια χαρακτηρίζουν αναλυτές το κείμενο που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως αναφέρουν εκτός από το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβάνει αρκετές αισιόδοξες εκτιμήσεις και μεγάλα ρίσκα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015.

  1. Το μεγαλύτερο στοίχημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα του προϋπολογισμού είναι ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ, από 0,6% που είναι η πρόβλεψη για το 2014, στο 2,9% το 2015. Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει ένα ιδιαίτερα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ωστόσο αμφισβητείται από τα στοιχεία για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα προέλθει, κυρίως, από την ενίσχυση των επενδύσεων κατά 11,8% το 2015, από μόλις 1% που είναι η εκτίμηση για το 2014, η οποία μάλιστα αναθεωρήθηκε επί τα χείρω καθώς στο προσχέδιο υπήρχε εκτίμηση για αύξηση κατά 5,3%. Αντίστοιχα οι εξαγωγές θα πρέπει να τρέξουν το 2015 με ρυθμό 5,2% αν και προς το παρόν το 2014 κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς.

  1. Η επίτευξη του στόχου για την αύξηση των επενδύσεων θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ στα 6,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 6,8 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2014.

  2. Η επίτευξη των στόχων για αύξηση της εγχώριας ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης, θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης αλλά και στην επίτευξη του στόχου για την αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, οι στόχοι που έχουν τεθεί χαρακτηρίζονται ως υπεραισιόδοξοι καθώς προβλέπεται αύξηση της εγχώριας ζήτησης κατά 2,1% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% από μόλις 0,2% που είναι η εκτίμηση για το 2014.

  3. Ο στόχος αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 720 εκατ. ευρώ και των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2015, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων αποτελεί από τα μεγαλύτερα ρίσκα του προϋπολογισμού. Άλλωστε είναι χαρκατηριστικό ότι η τρόικα ήδη δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη εκτίμηση με αποτέλεσμα να “φουσκώνει” τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό του 2015.

  4. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποδέχεται την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού αλλά στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015 (0,1% ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού)

  5. Παγίδα μπορεί να κρύβει και η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των Δαπανών, καθώς προβλέπει νέα περικοπή κατά 530 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 2014 δείχνει μεγάλα προβλήματα στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών. Με βάση αυτά τα προβλήματα στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να μην αποτύχει ο η εκτέλεση, καθυστερεί την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων χρεών της ώστε να κρατήσει εντός στόχων τις Δαπάνες.

  6. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία αποτελούν από μόνα τους ίσως τη μεγαλύτερη παγίδα για τον προϋπολογισμό. Ήδη το τελικό κείμενο ανέδειξε “τρύπα” ύψους 1,6 δισ. ευρώ καθώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων θα κλείσει φέτος στα 807 εκατ. ευρώ ενώ ήδη έχουν χρειαστεί επιπλέον 793 εκατ. ευρώ για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες για δαπάνες.

Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ