Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα εάν είναι συνταγματικό ή όχι το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο από το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίθηκε αντισυνταγματικό και
αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε, με την υπ’ αριθμ. 293/2014 απόφασή του, υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ακόμη, έχει κρίνει το Τμήμα ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ, αλλά παράλληλα παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι:
– το άρθρο 2, που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
-το άρθρο 4, που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
-το άρθρο 20, που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
-το άρθρο 21, που προστατεύει την οικογένεια και
-το άρθρο 78, που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.
Στον Άρειο Πάγο έχει προσφύγει, κατά της επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών καταναλωτικές οργανώσεις (ΙΝΚΑ, κ.λπ.) και ο δικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γεώργιος Κόκκας