130 γαλλικές εταιρείες εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Χριστόφορος Χατζόπουλος – Πρόεδρος Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV


Με εξαίρεση κάποιες απώλειες που καταγράφηκαν στον τομέα των τραπεζών, οι γαλλικές εταιρείες εξακολούθησαν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Αυτό ανέφερε ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, πρόεδρος ενός εκ των αρχαιοτέρων διμερών επιμελητηρίων, του Ελληνογαλλικού, σε συνέντευξή του στο timetv. Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στις μακρόχρονες οικονομικές, ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών και παρουσίασε τους τομείς ενδιαφέροντος της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ας τον παρακολουθήσουμε:
Κύριε Χατζόπουλε, η Ελλάδα είχε επενδύσει σημαντικές προσδοκίες στη στάση της Γαλλίας σχετικά με τα προβλήματα του Νότου. Νιώθετε ότι η τελευταία ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες;
Κατ’ αρχήν οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας δεν είναι κάτι το καινούργιο, αφού υπάρχει μια διαχρονική φιλία που ιστορικά, αν θέλετε, χρονολογείται από τη Γαλλική και την Ελληνική Επανάσταση. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών. Αυτό άλλωστε εξηγεί τη μακροχρόνια παρουσία του επιμελητηρίου τα τελευταία 130 έτη. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Γίνεται λόγος για το αρχαιότερο διμερές επιμελητήριο στη χώρα μας και αυτό πηγάζει από τις καλές πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και λαών. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε ότι οι Γάλλοι έχουν άριστη γνώση για την Ελλάδα, και όχι μόνο την αρχαία Ελλάδα αλλά και τη σημερινή. Γι’ αυτό και η πορεία των σχέσεων είναι αδιάλειπτη και γι’ αυτό οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζουν να είναι πολύ καλές. Ξέρετε, εγώ δεν θα χώριζα τους εταίρους της Ελλάδας σε φίλους και αντιπάλους. Θα έλεγα ότι και οι άλλοι είναι φίλοι μας, απλώς ίσως οι Γάλλοι μάς καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνουμε καλύτερα.
 
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών διευρύνονται ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘50. Δώστε μας μια εικόνα για τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα που έδωσαν ώθηση σε αυτές τις σχέσεις.
Είναι αλήθεια ότι η γαλλική παρουσία είναι έντονη τη δεκαετία του ’50, δηλαδή αμέσως μετά τον Πόλεμο. Αυτή γίνεται μέσω κάποιων μεγάλων έργων, όπως τα φράγματα στη Βόρεια Ελλάδα και το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι από τους Γάλλους που ήρθαν εκείνες τις εποχές στη χώρα μας – γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους από μικρό παιδί –, επένδυσαν όχι μόνο τη δουλειά τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή εδώ. Έχουν παραμείνει εδώ.
 
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία των ελληνογαλλικών σχέσεων ξεκινά πολύ πριν από τη δεκαετία του ‘50.
Βεβαίως, από τον 19ο αιώνα με τα λατομεία του Λαυρίου, που ήταν υπό γαλλική διοίκηση, νομίζω ώσπου έκλεισαν. Τότε όλη η πόλη του Λαυρίου είχε χτιστεί με γαλλικά σχέδια. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη μετά την πυρκαγιά του 1917 είχε χτιστεί σε σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα του Ερνέστ Εμπράρ.
 
Σήμερα επένδυση-κλειδί παραμένει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τα γύρω από αυτήν έργα υποδομής…
Πράγματι, πρόκειται για μια επένδυση-κλειδί που έχει μεγάλο συμβολισμό. Ήταν δε σημαντικό ότι οι δύο πλευρές είχαν κατορθώσει να την ανοίξουν την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ναι, είναι σημαδιακή αλλά δεν είναι η μόνη. H μεγάλη έλευση Γάλλων επενδυτών και εταιρειών – τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον – ξεκίνησε από τη στιγμή που και οι δύο χώρες μπήκαν στο ευρώ. Έτσι οι αίσθηση που είχαν οι Γάλλοι, και ασφαλώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, ήταν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής, μέλος της Ευρώπης φυσικά αλλά και της ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό σήμαινε ότι ήταν απλά ένα κομμάτι της Ευρώπης όπου θα ήταν εύκολο να επενδύσουν.
 
Αν επιχειρούσαμε να προσδιορίσουμε τις απώλειες στις διμερείς οικονομικές σχέσεις την περίοδο της κρίσης πού θα καταλήγαμε;
Οι μόνες απώλειες που είχαμε περιορίστηκαν στον τομέα των τραπεζών, κυρίως της Γενικής και της Credit Agricole.
 
Στους υπόλοιπους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας;
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις παρέμειναν στην Ελλάδα. Κάποιες απλώς έχουν αλλάξει διοίκηση ή είναι ελληνικές αλλά οι φίρμες παραμένουν. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στη χώρα μας περίπου 130 γαλλικές εταιρείες.
 
Σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται το γαλλικό ενδιαφέρον;
Θα έλεγα ότι το γαλλικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στα μέσα μεταφοράς – κυρίως στα τρένα –, στη διαχείριση απορριμμάτων και στον τουρισμό, ο οποίος είναι σημαντικό κομμάτι των ελληνογαλλικών σχέσεων. Ξέρετε, όσες φορές έχουμε διοργανώσει κάποιες αποστολές στη Γαλλία με σκοπό να συναντηθούμε με εν δυνάμει επενδυτές, μας έχει καταπλήξει το ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων όχι μόνον από μεγάλους επενδυτές, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν και επιθυμούν να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες είτε ακόμη και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.
 
Μιλήσατε για τον τουρισμό… Η Γαλλία παραδοσιακά ήταν από τις μεγάλες δεξαμενές του ελληνικού τουρισμού. Πώς εμφανίζονται οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα;
Διαχρονικά η Γαλλία είναι η τρίτη σε αριθμό πολιτών της που επισκέπτονται την Ελλάδα, με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερη την Αγγλία. Η Γαλλία προσεγγίζει το 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Η διαφορά των Γάλλων τουριστών είναι ότι είναι πιο μελετημένοι ως προς την Ελλάδα και την ιστορία της. Με δυο λόγια, δεν είναι τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν να περάσουν μια εβδομάδα στη Ρόδο, στην Κρήτη ή κάπου αλλού, απολαμβάνοντας μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Αντιθέτως είναι πιο πολύ περιηγητές. Μάλιστα ο σημαντικότερος προορισμός που επιθυμούν να επισκεφθούν είναι – εκτός από την Αθήνα και τα μουσεία της – η Πελοπόννησος, λόγω και της ιστορίας και των αρχαίων της, η Αρχαία Ολυμπία και η Αρχαία Κόρινθος. Οι Γάλλοι ψάχνουν κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους. Γιατί, μην ξεχνάτε, και λόγω της αποικιοκρατίας έχουν ευκαιρίες να πάνε σε μέρη με παραλίες και ήλιο, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία, που διαθέτουν και ήλιο και θάλασσα ­– αν θέλει κανείς. Την Ιστορία όμως την έχουμε σαν αποκλειστικότητα.
 
Ποια ελληνικά προϊόντα βρίσκονται πρώτα στις προτιμήσεις των Γάλλων;
Κοιτάξτε, όταν διαπιστώσαμε, όπως όλοι στην Ελλάδα, ότι οι εξαγωγές μας ήταν κάτι που λειτουργούσε καλύτερα από την υπόλοιπη οικονομία, δώσαμε έμφαση στο να δημιουργήσουμε σχέσεις με ελληνικά επιμελητήρια, τα οποία άρχισαν να δραστηριοποιούνται και αυτά να γνωρίζουν τις ανάγκες των μελών τους και να γίνονται εξωστρεφή. Σε συνεργασία μαζί τους κάνουμε τακτικές αποστολές στη Γαλλία για διάφορα προϊόντα. Κεντρική θέση κατέχουν βεβαίως τα τρόφιμα, που είναι και το δυνατό μας όπλο. Υπάρχει όμως και η υψηλή τεχνολογία, καθώς νέοι άνθρωποι δημιουργούν σε αυτόν τον τομέα και τα προϊόντα τους ενδιαφέρουν μεγάλα γκρουπ στη Γαλλία.
Από την πλευρά μας κάνουμε τρεις με τέσσερις αποστολές τον χρόνο. Αυτές είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένους κλάδους που ενδιαφέρουν τους εδώ επιχειρηματίες ή αυτούς που ελπίζουν να δημιουργήσουν κάτι. Συμμετέχουμε σε εκθέσεις τροφίμων, σε παρουσιάσεις καλλυντικών κτλ.
 
Υπάρχει και η αντίστροφη τάση;
Βεβαίως. Έχουμε για παράδειγμα την εκδήλωση Vivre La France (Ζήτω η Γαλλία), η οποία θα γίνει στο Golden Hall τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου – 14 Μαρτίου ως 2 Απριλίου. Εκεί θα παρουσιαστούν γαλλικά προϊόντα πάσης φύσεως αλλά και διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επίσης οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γαλλικής Σχολής. Θα παρουσιαστούν οι ευκαιρίες που έχει κανείς να σπουδάσει στη Γαλλία.
 
Ως επιμελητήριο ποια είναι η στόχευσή σας για το 2014;
Η σύνθεση του Επιμελητηρίου είναι κατά το ήμισυ ελληνικό και κατά το ήμισυ γαλλικό να το πούμε έτσι. Έχουμε αρκετούς Γάλλους επιχειρηματίες, διευθυντές γαλλικών εταιρειών, οι οποίοι συμμετέχουν στα συμβούλιά μας και αυτό είναι πάρα πολύ καλό γιατί μας φέρνουν την εμπειρία τους αφού προτού έρθουν εδώ έχουν διατελέσει υψηλόβαθμα στελέχη και σε άλλες χώρες, οπότε και έχουν συμμετοχή και σε άλλα επιμελητήρια. Αυτό μας εμπλουτίζει. Από την άλλη έχουμε Έλληνες που αγαπούν τη Γαλλία, όπως εγώ, γιατί αυτό δεν είναι μια δραστηριότητα που έχει μια αμοιβή, πρέπει να το κάνει κανείς από μεράκι και να επιζητεί την προώθηση αυτών των σχέσεων.
 
Η συστράτευση ανθρώπων του πνεύματος για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί μέλημά σας;
Βεβαίως και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συστεγαζόμαστε με το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεση συνεργασία αλλά και γνώση των προγραμμάτων του και των δραστηριοτήτων του. Επιτρέψτε μου ωστόσο να σας πω και κάτι ακόμη που έχει σχέση με το θέμα της εξωστρέφειας: προσπαθούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα άλλα μεγάλα διμερή επιμελητήρια, το Γερμανικό, το Ιταλικό, το Αμερικανικό, ώστε να έχουμε μια κοινή δραστηριότητα για την εξωστρέφεια. Στην κατεύθυνση αυτή έχει επιστρατευθεί και ο Δήμος Αθηναίων.
 
Κύριε Χατζόπουλε, σας ευχαριστώ θερμά.
Εγώ σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ