Ιωάννης Τσαμίχας, πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV
Η είδηση είναι αποκαλυπτική. Το 2013 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ιταλία δεν ξεπέρασαν απλώς κάθε προηγούμενο. Υπερέβησαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές μας προς την Γερμανία, που είναι η παραδοσιακή μεγάλη δεξαμενή των ελληνικών εξαγωγών. Την ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη συζητήσαμε με το πιο κατάλληλο πρόσωπο: τον κ. Ιωάννη Τσαμίχα, πρόεδρο του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, που μας αποκάλυψε ενιδαφέρουσες εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις των δύο μεσογειακών χωρών και λαών.
Αλήθεια πως εξηγείτε αυτή την αλλαγή; Πως κατόθρωσε η ιταλική αγορά να προσελκύσει περισσότερα ελληνικά προιόντα ακόμη και από την Γερμανία;
Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Ήταν αναμενόμενο. Η Ιταλία είναι γειτονική και πολύ φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Οι Ιταλοί τουρίστες κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά. Γνωρίζουν τα προϊόντα μας και είναι αλληλέγγυοι στους Έλληνες και στην περίοδο της κρίσης. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε κατακτήσει τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ιταλικής. Οι εξαγωγές μας προς την Ιταλία είναι περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που κάνει την Ιταλία την δεύτερη σημαντικότερη χώρα για τις ελληνικές εξαγωγές μετά την Τουρκία. Ο Έλληνας αυτή την περίοδο μηχανεύεται τρόπους και ανοίγει νέες αγορές, βρίσκει διεξόδους κι έτσι έχει κατακλύσει και την Ιταλία.
Τι προιόντα εξάγονται στην Ιταλική αγορά;
Αγροτικά προϊόντα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Δείτε, όλη η Ιταλία τρώει ελληνικό λαβράκι, τσιπούρα και φαγγρί. Το ελληνικό ψάρι το τιμάνε ιδαιτέρως. Είναι το πρώτο εξαγώγιμο αγαθό προς την Ιταλία. Η Ελλάδα, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, εξάγει υψηλή τεχνολογία και μαθηματικές εξισώσεις….
Δηλαδή;
Θα σας εξηγήσω. Όταν γίνεται μία μεταμόσχευση καρδιάς ή ένα bypass πρέπει να μετρήσουν την ταχύτητα των ρευστών. Πρόκειται καθαρά για εξισώσεις σχετικές με την ιατρική. Υπάρχουν εξιδεικευμένα ελληνικά γραφεία τα οποία μέσω Internet πουλάνε μαθηματικές εξισώσεις. Και ξέρετε αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε μία μελέτη και δημιουργήθηκε αντίστοιχη μαθηματική εξίσωση. Αυτή αφορούσε την άντληση πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή. Ξέρετε μιλάμε για πολύπλοκες διαδιασίες που συνυπολογίζουν την ταχύτητα του τρυπανιού, την διάτρηση του εδάφους και βγαίνει μια μαθηματική εξίσωση. Κι αυτό στοιχίζει κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Άλλα προϊόντα;
Κάνουμε πολλές εξαγωγές μεταλλευτικών προϊόντων, μη σιδηρούχα προϊόντων όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός. Πάνω απ όλα όμως «εξάγουμε» ανθρώπους και ιδιαίτερα επιστήμονες
Έχετε εικόνα ποιοί φεύγουν για να εγκατασταθούν στην Ιταλία;
Κυρίως στελεχιακό δυναμικό και μάλιστα πολύ υψηλής εξειδίκευσης.
Κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει για την Γερμανία;
Ναι. Οι περισσότεροι είναι μηχανικοί του πολυτεχνείου και ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες.
Ποιοί σημαντικοί Έλληνες που εργάζονται στην Ιταλία σας έχονται στο μυαλό;
Αυτή τη στιγμή μου έρχεται στοι μυαλό ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην σχεδιαστική ομάδα της Ferrari και ο οποίος στην Ιταλία θεωρείται θεός. Είναι ο Νίκολας Τομπάζης. Όλοι τον αποκαλούν ο έλλην θεός. Είναι ο El Greco. Αυτή την στιγμή σχεδιάζει και το όχημα και την μηχανή. Είναι η ψυχή και η καρδιά της Ferrari στη Formula 1. Αξίζει να θυμηθούμε το σλόγκαν που κυριάρχησε μετά την νίκη – πριν ενάμιση χρόνο – του Αλόνσο στην Γερμανία: «ο Νότος είναι η κορυφαία πηγή αγαθών και δυνάμεων στον Κόσμο»: Έλληνας σχεδιαστής, Ισπανός οδηγός, η μεγαλύτερη επιτυχία στην Formula 1 διότι ο Αλόνσο είναι Ισπανός. Μιλάμε δηλαδή για δύο χώρες οι οποίες εκείνη την περίοδο περνούσαν μία έντονη κρίση και κέρδισαν μέσα στην Γερμανία. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που σε αυτή τη συγκεκριμένη πίστα είχε κερδίσει η Ferrari.
Άλλη μορφή μεγάλη είναι ο Αγιος Γενάδιος ο έλληνα αρχιεπίσκοπος που έχει έδρα στην Βενετία στον Άγιο Γεώργιο. Είναι μία μεγάλη μορφή η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις ελληνο-ιταλικές σχέσεις και με το Φανάρι. Είναι πάνω από 40 χρόνια στην Ιταλία και αποτελεί σοβαρή δύναμη.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλές ιταλικές εταιρείες όπως η ασφαλιστική Generali που είναι η πρώτη ιταλική εταιρεία που ήρθε στην χώρα μας.
Πράγματι, η εταιρεία αυτή είναι παράλληλα η πρώτη ανώνυμη εταιρεία της χώρας, κάπου στα 1890. Αμέσως μετά την επανάσταση και την μεταφορά της έδρας της πρωτεύουσας στην Αθήνα. Είναι μία εταιρεία κορυφαία στον ασφαλιστικό κλάδο και εάν δεν κάνω λάθος είναι στην δεύτερη θέση αυτή την στιγμή η οποία δημιουργεί υπεραξία.
Ωστόσο που εστιάζεται το Ιταλικό ενδιαφέρον προς την ελληνική οικονομία;
Κοιτάξτε ένα έργο που γίνεται από ιαλική κοινοπραξία είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, που γίνεται με πρωτοποριακή τεχνολογία: το τρένο δεν έχει οδηγό. Είναι ένα μεγάλο ιταλικό στοίχημα, που έχει βάλει η ANSALDO T.S.F, η κοινοπραξία των ιταλικών εταιρειών.
Παράλληλα είναι η ANSALDOBREDA η οποία έχει το όχημα του μετρό είναι αυτή που έχει το τράμ που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Αθήνα. Τα οχήματα της ANSALDOBREDA είναι σχεδιασμός του Πινινφαρίνα ήταν το πρώτο σχέδιο που κυκλοφόρησε αυτού του οχήματος παγκοσμιώς ήταν την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Είναι επίσης οι εταιρείες SELI και η IMPREGILO που έχουν επιλεγεί για το έργο που υλοποιεί το ίδρυμα Νιάρχου – η βιβλιοθήκη και η καινούργια λυρική σκηνή. Άρα οι Ιταλοί πιστεύουν στην ελληνική οικονομία στον ελληνικό λαό. Είναι γειτονικοί λαοί με κοινή ιστορία.
Όχι όμως με κοινή συμπεριφορά. Οι Ιταλοί – ιδαίτερα μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – έκαναν τρομακτικά βήματα στον βιομηχανικό τομέα. Εμείς όχι…
Πιστεύω ότι θα βρούμε και εμείς την βηματισμό μας μάλιστα πολύ γρήγορα. Έγω είμαι αισιόδοξος κι αυτό έρχεται από τα μηνύματα της αγοράς. Δείτε τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα για τις οποίες νοιώθω πολύ υπερήφανος αφού για μένα η Ιταλία είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Έχω σπουδάσει εκεί, έχω πελάτες, φίλους, γνωστούς. Θα ήθελα λνα σηειμώσω ότι καμμία ιταλική επιχείρηση κατά την διάρκεια της κρίσης δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα.
Πιστεύουν στην ελληνική οικονομία;
Βεβαίως. Είναι όλες εδώ. Δείτε για παράδειγμα το κοινό επενδυτικό Edisson και Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ενέργειας. Επένδυσαν γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας δύο μεγάλα εργοστάσια στη Θήβα και τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε την Luxotica η οποία είναι το κέντρο διανομής όλων γυαλών οράσεως. Tο μεγαλύτερο μέρος των γυαλιών οράσεως RayBan,Gucci κλπ είναι της Luxotica. Είναι στην Ελλάδα και έχει διανομή. Η Safilo επίσης στα οπτικά είναι εδώ. Είναι η τελευταία επένδυση . Έκαναν πέρυσι τα εγκαίνια ενός εκπληκτικού κτιρίου στην Λεωφόρο Συγγρού.
Μιλάτε με τους Ιταλούς. Γίνονται διαπραγματεύσεις για νέες επενδύσεις στη χώρα;
Βεβαίως. Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Πρόκειται ασφαλώς για ευρωαπικό στοίχημα αλλά οι πυλώνες του είναι οι Ιταλοί και οι Έλληνες.
Ποιά είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη των ελληνο-ιταλικών σχέσεων την επόμενη διετία;
Οι δύο χώρες είναι στενά συνδεδεμένες διότι οι λαοί έχουν κοινή νοοτροπία. Σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευσης τα δύο κράτη πιστεύουν στην δημιουργία της ανάπτυξης του Μεσογειακού Νότου. Δεν είναι τυχαίο τογεγονός ότι μόνο σε μία περιφέρεια – Ανκόνα – «τρέχει» ένα πρόγραμμα για την οικονομική ανάπτυξη Ανδριατικής. Είναι ένα ευρωπαικό πρόγραμμα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο προσπαθεί να φέρει κοντά τις χώρες της Αδριατικής θάλασσας. Το Ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο είναι πάρα πολύ κοντα σε αυτές τις εξελίξεις διότι – ως Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο – είμαστε μέλη της Ενώσεως Ιταλικών Εμπορικών Επιμελητηρίων. Άλλωστε είμαστε αναγνωρισμένοι τόσο από το ελληνικό όσο και από το Ιταλικό κράτος.
Οφείλουμε επίσης να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα άλλο πρόγραμμα που τρέχουμε και το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. «Εξάγουμε» περισότερη Ελλάδα σε 52 χώρες μέσα από 74 ιταλικά επιμελητήρια. Όπως σας είπα η Ένωση Ιταλικών Επιμελητηρίων έχει επιμελητήρια σε 52 χώρες. Έτσι έχουμε online σύνδεση γνωρίζοντας τη ζήτηση σε όλες αυτές τις αγορες.
Για παράδειγμα;
Μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι ζητάει η Αργεντινή αφού μπορούμε να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του Ιταλο-Αργεντινού επιμελητηρίου. Μέσα από αυτό το δίκτυο μπορούμε να ελέγχουμε την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα του εισαγωγέα, διότι δεν είναι όλοι… άγγελοι. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα έχουν συστρατευθεί η Ένωση Ελλήνων Εξαγωγέων, η ΕΕΔΕ, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒΕ και οι υπόλοιποι οργανισμοί εξωστρέφειας.
Είναι ένα πρόγραμμα ιταλικό;
Ακριβώς. Είναι το πρόγραμμα της Ενώσεως των Ιταλικών Επιμελητηριών που λεγεται «Τηλέμαχος» το οποίο μας επιτρέπει σε κλάσματα δευτερολέπτου να επαληθεύουμε τα αρνητικά και θετικά στοιχεία οποιασδήποτε εταιρείας σε 52 χώρες. Δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε στην τράπεζα και να χάσουμε πολύτιμο χρόνο
Κύριε Τσαμίχα σας ευχαριστώ θερμά
Εγω σας ευχαριστώ.