Κόλαφος ο Σαμαράς για ΔΝΤ – Εθνικά θέματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

739e049968ssssss.jpg

ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ”:

-Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το ΔΝΤ; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση μας οδήγησε συνειδητά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή ή πιστεύετε ότι η υποδούλωση της χώρας στο ΔΝΤ ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας της να διαχειρισθεί τα προβλήματα στην οικονομία;

Ασφαλώς θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. Αλλωστε, αυτό ισχυριζόταν δημόσια και η κυβέρνηση ως τα τέλη Απριλίου. Αλλο αν εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο είχαν αποφασίσει ουσιαστικά να καταφύγουν στο ΔΝΤ… Αν δεν «φούσκωναν» το έλλειμμα του 2009 (τουλάχιστον κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ), αν έπαιρναν έγκαιρα μέτρα κι αν απέφευγαν να δυσφημούν τη χώρα διεθνώς την ώρα που έβγαιναν στις αγορές να δανειστούν, ασφαλώς θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό ένταξης. Οπως απέφυγαν μέχρι στιγμής άλλες χώρες οι οποίες είχαν έλλειμμα μεγαλύτερο από το δικό μας (όπως η Ιρλανδία) ή χρέος αντίστοιχο προς το δικό μας (όπως η Ιταλία)…

-Δεχθήκατε σκληρή κριτική για την επιλογή σας να ψηφίσετε «όχι» στη συμφωνία με την τρόικα. Σήμερα, μετά τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις για το μνημόνιο, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι ήταν σωστή η τότε απόφαση σας;

Ολες οι εκθέσεις μεγάλων Οργανισμών -ακόμα και του ίδιου του ΔΝΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά την ψήφιση του μνημονίου, επισημαίνουν τον ίδιο κίνδυνο που επισημάναμε κι εμείς: να μπει η Ελλάδα σε φαύλο κύκλο ύφεσης εξαιτίας των μέτρων αυτών. Το ίδιο και επίσημα έγγραφα της Κομισιόν! Το ίδιο και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, μεταξύαυτών και Νομπελίστες οικονομολόγοι. Γενικά, όλη η κριτική που ασκήθηκε εκ των υστέρων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επισημαίνει και υπογραμμίζει τους ίδιους κινδύνους εισόδου της Ελλάδας σε φαύλο κύκλο ύφεσης που υπογραμμίσαμε κι εμείς εξαρχής. Με τη μόνη διαφορά ότι εμείς είμαστε παρατηρητές. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε θέσεις και να αναλάβουμε ευθύνες. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να ψηφίσουμε αυτό ακριβώς που όλοι εκτός Ελλάδος συμφωνούν ότι οδηγεί σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Τώρα άρχισαν να το καταλαβαίνουν και κάποιοι εντός Ελλάδος που το ψήφισαν. Κάποιοι άλλοι, πάλι, ακόμα να το καταλάβουν…

-Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι προσπαθείτε να «κερδοσκοπήσετε» από την αποτυχία του Προγράμματος Σταθεροποίησης, που θα είναι και δεινή για την Ελλάδα…

Αυτά είναι αστειότητες. Επισημαίνουμε τα μειονεκτήματα του μίγματος πολιτικής που εφαρμόζεται. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να σωπάσουμε; Να ψηφίσουμε παρά τα ολοφάνερα αδιέξοδα; Προτείναμε έγκαιρα εναλλακτικό δρόμο. Προτείναμε πολλές φορές συμπληρωματικά μέτρα για να αλλάξει το μίγμα πολιτικής και να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Δεν εισακουσθήκαμε. Τι μας λένε τώρα; Οτι όποιος επισημαίνει έγκαιρα το λάθος, δήθεν… κερδοσκοπεί σε βάρος της χώρας του; Οτι όποιος στηρίζει το λάθος, τάχα την ωφελεί; Και ότι όποιος ψηφίζει χωρίς να καταλαβαίνει τι ψηφίζει, δείχνει… «υπευθυνότητα»; Τι άλλες ανοησίες θα ακούσουμε ακόμα…
Εμείς και με τις προτάσεις μας και με τη στάση μας και με τις θετικές υποδείξεις και με την άρνηση μας να δεχθούμε το μονόδρομο προς το φαύλο κύκλο της ύφεσης δείξαμε ότι έχουμε και τη γνώση και την ευθύνη και το θάρρος να βγάλουμε την ελληνική κοινωνία από την «εθνική κατάθλιψη». Και τη στάση μας παρά τα όσα ισχυρίζονταν οι Κασσάνδρες την κατανοούν πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, μόλις προχθές, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Αλλωστε, δεν έχουμε διστάσει, ως Νέα Δημοκρατία, να βγούμε μπροστά και να στηρίξουμε τη χώρα μας, όταν αδικείται κατάφορα από «αξιολογήσεις» τύπου Μoody’s, όπως η τελευταία. Για την οποία ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε καθαρά ότι υπαγορεύτηκε από κύκλους κερδοσκόπων και ότι αποτελεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» για την Ελλάδα…

-Στα εθνικά θέματα, ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι «κόκκινες γραμμές μας» στα Ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και το Σκοπιανό;

Αυτές που ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά: Οτι στο Σκοπιανό διαπραγματευόμαστε για όνομα για όλες τις χρήσεις, διαφορετικό από τη «συνταγματική ονομασία» που έχουν τα Σκόπια σήμερα. Αλλά από την πλευρά των Σκοπίων δεν φαίνεται καμία απολύτως διάθεση διαπραγμάτευσης νέου ονόματος για όλες τις χρήσεις. Επομένως, εμείς εμμένουμε στην «κόκκινη γραμμή» που έχει χαραχθεί. Και στο Κυπριακό, αναζητούμε λύση που σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Οτιδήποτε στηρίζεται στο αλήστου μνήμης Σχέδιο Ανάν (το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο) δεν μπορεί να γίνει δεκτό.Εν πάση περιπτώσει, όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω της οικονομικής κρίσης που τη μαστίζει δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κλείσει εθνικά μέτωπα που δεν τα έκλεισε στο παρελθόν, όταν η ίδια βρισκόταν σε πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ…ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ”,ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”.

ΑΛΛΩΣΤΕ,ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ:Στις 27 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στις Ελληνικές θέσεις. Η αναγνώριση της νέας αυτής Δημοκρατίας από την Ελλάδα και την τότε ΕΟΚ συνδέεται με τις εξής προϋποθέσεις:

* Αλλαγή της αμφισβητούμενης Συνταγματικής της ονομασίας “Δημοκρατία της Μακεδονίας” , ενώ το όνομα της γείτονος δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του .

* Παύση της αλυτρωτικής και εχθρικής της προπαγάνδας και επίσης προσφορά συνταγματικών και πολιτικών εγγυήσεων σχετικά με τις δήθεν εδαφικές διεκδικήσεις της Νέας αυτής Δημοκρατίας από τις γειτονικές της χώρες και για τροποποιήσεις των επίμαχων άρθρων του Συντάγματος της στις διατάξεις περί μεταβολής συνόρων και περί δήθεν προστασίας μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες και την άμεση αλλαγή του συμβόλου που υπάρχει στη σημαία της και του νέου χαρτονομίσματος.
Η συνέχεια εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ