Αναβάλλεται προσωρινά ο ..αναβαλλόμενος φόρος στις τράπεζες
Στην επαναδιατύπωση της ρύθμισης για τον συμψηφισμό της ζημίας από το PSI+ με φόρο μελλοντικών χρήσεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπερβεί τις ενστάσεις που διατύπωσε η Eurostat.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Eurostat μπλόκαρε τη διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα στις τράπεζες να συμψηφίσουν τη ζημία του PSI+ σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις, κρίνοντας ότι λειτουργεί ως έμμεση κρατική στήριξη και αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα.
Η Eurostat ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι η καθιέρωση του αναβαλλόμενου φόρου θα οδηγούσε σε αύξηση του ελλείμματος κατά 2,5 δισ. ευρώ. Αν συνέβαινε αυτό, είναι προφανές ότι η τρόικα θα απαιτούσε την λήψη πρόσθετων ισόποσων μέτρων . Άγνωστο παραμένει προς το παρόν πως θα λυθεί το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση ως αποτέλεσμα των ενστάσεών της, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο 11 του φορολογικού νομοσχεδίου για τον αναβαλλόμενο φόρο για να επιφέρει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.
Παρότι το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη θα επαναδιατυπωθεί με τέτοιον τρόπο που δεν θα διευκολύνει την αναγνώριση του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες χάνουν μία από τις ελπίδες που είχαν να μειωθεί το ύψος των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών και επομένως το αλμυρό κόστος εξυπηρέτησής τους.
Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριλαμβάνοντας αναβαλλόμενο φόρο που αναλογεί μόλις στο 10% του Core Tier I, όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Έτσι το μπλόκο της Eurostat δεν αλλάζει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την ΤτΕ.
Η ρύθμιση που αποσύρθηκε προέβλεπε ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους θα μπορούν να συμψηφίσουν τη ζημία σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Στην περίπτωση μάλιστα όπου δεν εμφάνιζαν κέρδη, ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χανόταν, αλλά μετατρεπόταν σε οριστική απαίτηση έναντι του Δημοσίου.
Το όφελος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανερχόταν σε 4,9 δισ. ευρώ αν αναγνωριζόταν πλήρως στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος.
Πηγή:euro2day.gr